Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Presedintele CNAS verifica situatia medicamentelor din farmacii

Saptamina trecuta, prof. univ. dr. Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, s-a deplasat in judetul Timis, pentru a evalua situatia la nivelul farmaciilor reclamate de pacienti. Dupa discutiile purtate cu autoritatile locale si conducerea CJAS Timis, intr-o analiza a situatiei privind medicamentele gratuite si compensate la nivelul judetului s-a evidentiat faptul ca, din punct de vedere al bugetului alocat pentru compensate si gratuitati, judetul Timis este al doilea pe tara, dupa municipiul Bucuresti, atit ca valoare totala, cit si al costului mediu pe pacient. In cadrul conferintei de presa in care au fost prezentate concluziile controalelor derulate de echipe de control desemnate de Prefectura si Casa de Asigurari de Sanatate Timis s-a mentionat situatia unor prescriptii pentru boli psihice, emise pe numele unor persoane decedate cu mult timp in urma, ceea ce impune ca sumele cheltuite astfel sa fie imputate celor care poarta raspunderea acestor fapte. "O alta concluzie ce a decurs din analiza efectuata confirma faptul ca, pe anumite boli costisitoare, costul mediu per pacient in judetul Timis este mai mare decit costul tratamentului aceleiasi boli in alte centre universitare. De exemplu, daca in Timis s-au inregistrat 280 de mii de pacienti, iar in judetul Iasi sint cu 100 de mii de pacienti mai mult, se constata ca Timisul a cheltuit cu 20 la suta mai mult decit judetul Iasi. Aceasta este o consecinta a tergiversarii finalizarii ghidurilor terapeutice care sa standardizeze practica medicala pentru acelasi tip de patologie. Acest demers ar putea reduce diferentele mari in practica prescrierii medicale intre diferite zone si centre medicale", se mentioneaza intr-un comunicat transmis ieri de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Chiar daca fondurile pentru medicamente se termina inainte de ultima zi a lunii, nu inseamna ca ramin foarte multe retete neonorate. In urma analizei prescriptiilor medicale pe primele sase luni ale anului in curs, s-a constatat ca 86 la suta din numarul retetelor aflate la medicii prescriptori au fost deja onorate pacientilor si decontate, in aceeasi perioada de timp, de Casa de Asigurari de Sanatate Timis. Pentru luna iulie, analizind modul de distribuire a fondurilor la nivelul farmaciilor din judet, s-a constatat ca la sfirsitul lunii au ramas neconsumate cca 0,4 la suta din fondurile alocate, sume realocate pentru luna august. In acelasi timp, ca urmare a rectificarii bugetare, au fost suplimentate fondurile judetului Timis cu 1800 RON, suplimentare ce va permite cresterea accesului pacientilor din judet la medicamentele prescrise.
Concomitent cu sporirea fondurilor, presedintele CNAS a subliniat faptul ca, pentru reglementarea situatiei din Timis, sint necesare modificari structurale la nivelul functionarii sistemului de sanatate, propunerile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in acest sens regasindu-se in proiectul de contract-cadru inaintat Ministerului Sanatatii Publice.
Daca situatia medicamentelor compensate si gratuite din judetul Timis a pus pe jar conducerea CNAS, la Braila, de doua luni de zile, onorarea retetelor a intrat intr-o stare de normalitate. Bolnavii nu se mai inghesuie, cu noaptea in cap, sa sprijine zidurile farmaciilor pentru a obtine medicamentele necesare in primele doua-trei zile ale lunii, au fost suplimentate fondurile pina la 37 miliarde lei vechi lunar, iar asiguratii beneficiaza de medicamente pe durata intregii luni, atit pentru afectiunile cronice speciale, cit si pentru bolile acute. Mai mult decit atit, in ultima zi a lunii iulie, din cele 47 farmacii aflate in relatii contractuale cu CJAS, 28 au avut fonduri pentru medicamentele gratuite si compensate si 41 au eliberat medicamente pentru cele 11 afectiuni cronice speciale.
In luna august, potrivit datelor furnizate de CJAS, pina ieri, nici o farmacie nu a anuntat Casa de Asigurari de Sanatate ca si-a epuizat fondul alocat, ceea ce inseamna ca asiguratii pot gasi medicamentele solicitate la toate farmaciile din municipiu si judet.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii