Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Popularitatea lui Barack Obama, o amenintare grava la adresa credibilitatii al-Qaida

Primul mesaj adresat de numarul doi in ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, presedintelui american ales Barack Obama, este un "raspuns dictat de panica" fata de popularitatea succesorului lui George W. Bush, ce risca sa complice misiunea organizatiei extremiste, potrivit expertilor citati de AFP.
Intr-un mesaj difuzat miercuri pe Internet, numarul doi in ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, il trateaza pe presedintele ales al Statelor Unite drept "sclav de culoare" in serviciul albilor, si "inamic al islamului si al musulmanilor". Adjunctul lui Osama ben Laden critica si trimiterea de trupe suplimentare in Afganistan, masura promisa de viitorul presedinte.
Declaratiile, calificate drept "detestabile si patetice" de catre Casa Alba, au aspectul unei prime provocari lansate lui Obama de inamicii declarati ai Statelor Unite, responsabili de atentatele de la 11 septembrie.
Potrivit expertilor insa, interventia lui Ayman al-Zawahiri reflecta in special temerile manifestate de al-Qaida fata de un lider care ar putea complica misiunea organizatiei de a finanta, recruta si justifica mesajele sale extremiste.
"Acest mesaj este inainte de toate o raspuns la reactiile pozitive in urma alegerii lui Obama", apreciaza Thomas Sanderson, expert pe probleme de antiterorism in cadrul Centrului de studii internationale si strategice.
"Alegerea lui Obama le afecteaza legitimitatea", deoarece "amelioreaza imaginea Statelor Unite, iar al-Qaida devine mai putin pertinenta", a explicat el. "Ei ar fi fost multumiti fara indoiala de alegerea unei persoane mai apropiate de politica presedintelui Bush", a adaugat el.
"Multe persoane din lume percep alegerea lui Obama drept o respingere a politicii lui Bush (...), iar acest lucru ingrijoreaza (reteaua, n. red.) al-Qaida, care profita pina in prezent de pozitiile adoptate de adminsitratia Bush pentru a pretinde ca islamul este atacat", continua expertul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii