Mergi la conţinutul principal

Ponta a strâns rândurile Guvernului

CExN al PSD a votat, ieri, cu unanimitate de voturi, structura şi componenţa Guvernului Ponta 4. Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, această funcţie urmând a fi deţinută de Gabriel Oprea, care îşi păstrează şi Ministerul Afacerilor Interne. Liviu Dragnea va deţine doar portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Potrivit listei de miniştri prezentată de Ponta, Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului. La Ministerul Mediului (ocupat până acum de UDMR) a fost propusă Graţiela Gavrilescu (PLR). PLR va mai avea un ministru în persoana lui Andrei Gerea, care va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor. Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care îl va propune pe deputatul Mihai Tudose. Educaţia a fost cedată PC, care îl va propune pe Sorin Câmpeanu. La Comunicaţii a fost propus deputatul Sorin Grindeanu (PSD). Ministerul Culturii (până sâmbătă atribuit UDMR) va fi deţinut de PSD, care îl va propune pe deputatul Ionuţ Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu.
Ministerul Românilor de Pretutindeni se va păstra şi în viitorul guvern, acesta urmând să fie deţinut de senatorul Adrian Anghel. De asemenea, se va menţine şi portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop.
Ceilalţi deţinători de portofolii rămân neschimbaţi. Astfel, Eugen Nicolicea (UNPR) păstrează funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
PC va avea în continuare Ministerul Agriculturii prin Daniel Constantin, care şi el a renunţat la funcţia de vicepremier. Conservatorii au cedat şi ministerul Comunicaţiilor în schimbul portofoliului Educaţiei, comasat cu cel al Cercetării.
Din actuala structură guvernamentală se vor mai regăsi în Cabinetul Ponta 4: Rovana Plumb - Muncă, Mircea Duşa - Apărare, Eugen Teodorovici - Fonduri Europene , Bogdan Aurescu - Externe, Ioan Rus - Transporturi, Robert Cazanciuc - Justiţie, Nicolae Bănicioiu - Sănătate şi Gabriela Szabo - Tineret şi Sport.

Cine a mai plecat din Cabinetul Ponta

Bogdan Stanoevici a fost schimbat din postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, funcţie păstrată în noua propunere de Guvern. Anterior, pe Facebook, Aurelia Cristea, Florin Jianu şi Răzvan Nicolescu au anunţat că se vor retrage din postul de ministru delegat pentru Dialog Social, ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi, respectiv, ministrul delegat pentru Energie.
Florin Jianu a explicat că portofoliul IMM-urilor va fi alipit la cel al Economiei şi va fi condus politic, motiv pentru care el nu va mai face parte din Guvern, nefiind un om politic, ci un tehnocrat.
La rândul său, Răzvan Nicolescu, de asemenea tehnocrat, a motivat că premierul Ponta doreşte un nou concept, respectiv "lipirea", din nou, a Departamentului de Energie la Ministerul Economiei şi numirea unui ministru politic.
Aurelia Cristea a spus că a încheiat un proiect guvernamental și că va continua cu unul comunitar. Ea a fost aleasă deputat în urma alegerilor legislative din 2012, din partea PSD. Începând cu 5 martie 2014, a devenit ministru delegat pentru Dialog Social şi Relaţia cu Societatea Civilă.

Noua echipă guvernamentală vine astăzi în faţa Parlamentului

Victor Ponta trebuie să îşi asume răspunderea în Parlament pe noul program de guvernare, în condiţiile în care ieşirea UDMR de la guvernare şi eventuala includere a PLR în Guvern înseamnă o schimbare a compoziţiei politice a Executivului.
"Pentru o asemenea procedură constituţională, asumarea răspunderii Guvernului asupra programului de guvernare cu ocazia remanierii guvernamentale, cu schimbarea compoziţiei politice a guvernului, există deja un precedent: angajarea răspunderii Guvernului Ponta asupra programului de guvernare cu ocazia ieşirii PNL de la guvernare şi cooptarea UDMR în Guvern, în martie 2014. Acum, Guvernul Ponta se află în faţa unei situaţii similare şi, în consecinţă, se impune aceeaşi procedură", a declarat fostul premier Emil Boc. El a avertizat că, dacă premierul Ponta nu va proceda la angajarea răspunderii asupra noului program de guvernare, "există riscul atacării la Curtea Constituţională a hotărârii Parlamentului cu privire la remanierea guvernamentală cu schimbarea compoziţiei politice a Guvernului sau la declanşarea unui conflict juridic de natură constituţională preşedinte - Guvern - Parlament".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro