Mergi la conţinutul principal

Politistii trebuie sa fie mai fermi

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) Braila este multumita de activitatea desfasurata in trimestrul doi al acestui an de catre politia braileana. Cu toate acestea, parerea autoritatii este ca, in ciuda evolutiei activitatii politiei, gradul de siguranta al cetateanului ramine scazut si tinde sa scada in continuare, pe fondul cresterii fenomenului infractional. Din acest motiv, ATOP a recomandat conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului o mai buna coordonare a dispozitivului de siguranta publica, in vederea descurajarii climatului infractional.
In cadrul sedintei ordinare a CJ ce a avut loc in cursul acestei saptamini, ATOP a pus la dispozitia consilierilor o informare asupra nivelului de asigurare al sigurantei civice a comunitatii pe trimestrul II al anului in curs. Asa cum se arata in informare, politia a desfasurat in aceasta perioada activitati in parteneriat care au vizat, in principal, prevenirea delicventei juvenile si victimizarii minorilor, violenta domestica intrafamiliala, traficul de persoane, consumul abuziv de alcool, dar si prevenirea fenomenului coruptiei.

Mai putine infractiuni comise cu violenta decit anul trecut

Actiunile politistilor s-au concretizat in 14 razii, 769 actiuni cu efective sporite, 1.966 controale directe. Totodata, au fost efectuate 915 interventii rapide la solicitari prin Serviciul Unic Apeluri de Urgenta 112, 1.568 interventii la solicitarea cetatenilor si 4.646 patrulari. Politistii braileni au aplanat 557 stari conflictuale, dar au si sanctionat 83 de parinti pentru lipsa de supraveghere a copiilor. Mai mult, au fost depistati 319 vagabonzi si cersetori si 47 de bolnavi psihic. Sanctiunile contraventionale, 34.012 la numar, au atins valoarea de 2.608 lei. Conform aceleiasi informari, in aceasta perioada, Politia a constatat si a inceput urmarirea penala pentru comiterea a 1.382 infractiuni (o crestere de 10,91% fata de trimestrul II al anului trecut), fiind cercetate 1.047 persoane, cu 10,55% mai multe decit in trimestrul II al anului 2005.
Cu toate acestea, volumul criminalitatii infractiunilor constatate, rezultat din raportatea numarului de infractiuni pentru care s-a si inceput urmarirea penala, calculat la 100.000 de locuitori, este de 373 infractiuni, fata de 339, anul trecut in aceiasi perioada. Referitor la infractiunile judiciare si in special la cele comise cu violenta, acestea au inregistrat o scadere fata de trimestrul II al anului 2005. Astfel, la nivelul judetului, in aceasta perioada s-a inregistrat un omor, 2 tentative de omor, 7 vatamari corporale grave, o lovire sau alte vatamari cauzatoare de moarte si 22 tilharii. Din nefericire s-a constatat o crestere a furturilor, inregistrindu-se 110 furturi din auto, 52 din locuinte, 71 din societati comerciale.

209 atacuri in plina strada

In ceea ce priveste asigurarea climatului de siguranta publica, pentru realizarea acestui obiectiv s-a avut in vedere reorganizarea si intarirea sistemului de ordine publica, atit in mediul urban cit si in cel rural. Politia braileana a avut in vedere identificarea factorilor de risc la adresa ordinii si linistii publice, folosirea rationala a efectivelor, identificarea si dezmembrarea grupurilor de tineri fara ocupatie care tulburau ordinea si linistea publica. Cu toate acestea, la nivelul judetului s-au constatat 209 infractiuni comise in plina strada.
La capitolul siguranta pe drumurile publice, cu toate eforturile politistilor, depuse pentru asigurarea unei prezente cit mai active in strada, au fost inregistrate 27 de accidente grave, soldate cu 8 morti si 21 de raniti. Principale cauze ale producerii accidentelor au fost viteza excesiva si neadaptarea vitezei la conditiile de drum si trafic.
Desi ATOP apreciaza eforturile politiei, conducerea autoritatii a tinut sa sublinieze faptul ca IPJ Braila ar trebui sa insiste mai mult asupra schimbarii atitudinii lucratorilor de politie, in mod special a celor care lucreaza in strada si a celor a caror activitate se desfasoara la ghiseele de lucru cu publicul. Totodata, ATOP a recomandat mai multa fermitate din partea cadrelor Serviciului Politiei Rutiere in aplicarea normelor de circulatie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro