Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politica la colţ | Mihai Tudose: O şansă europeană pentru Brăila

Cotidianul „Obiectiv - Vocea Brăilei” lansează o provocare oamenilor politici: scrieţi la rubrica „Politica la colţ” despre teme pe care le consideraţi de maxim interes sau criticaţi cu argumente opiniile altor oameni politici, semnatari ai articolelor la această rubrică! Astăzi, europarlamentarul Mihai Tudose, fost premier al României.

Comisia Europeană a formulat propuneri de relansare economică a UE considerate, pe bună dreptate, ca fiind istorice. Urmează, însă, etapa decisivă, a aprobării de către şefii de state şi guverne din UE, în Consiliu. Pentru România e o şansă unică de ieşire din subdezvoltare, cu cei aproape 20 de miliarde de euro, bani nerambursabili, prin care Comisia intenţionează să subvenţioneze redresarea economiei româneşti.

Trebuie să ne asigurăm, acum, că vom primi aceşti bani. Comisia a ţinut cont de cererile noastre din Parlamentul European şi a pus pe masa negocierilor un set ambiţios de instrumente economice. Mingea e în terenul Preşedinţiei, pentru că planul de relansare va fi discutat la Consiliul European din 18-19 iunie. De asemenea, Guvernul este responsabil pentru a elabora planul naţional de relansare. De două luni atrag atenţia asupra necesităţii şi urgenţei acestui plan. Lucrează cineva la el, în ce fază se află? E nevoie de analiza impactului sectorial şi teritorial al crizei cauzate de pandemie – analiză la nivel naţional (şi iarăşi întreb: se ocupă cineva de asta?) şi la nivel european, pentru că banii vor fi direcţionaţi spre domeniile şi regiunile cele mai afectate.

Pentru Brăila, în mod specific, se deschide o fereastră de oportunitate unică, datorită factorilor care se intersectează într-un mod dătător de speranţă. În primul rând, e stadiul foarte bun al lucrărilor la podul peste Dunăre, care va asigura în curând conectivitatea ce atrage investiţii. Apoi, e accentul ce se va pune, de acum înainte, pe transportul mai puţin poluant, şi aici trebuie să valorificăm potenţialul accesului la Dunărea de Jos. Nu în ultimul rând, zonele cu nevoie de sprijin pentru dezvoltare vor avea prioritate, atât prin instrumentul de redresare, cât şi prin politica de coeziune consolidată.

Sunt premise favorabile şi, iată, există şi bani europeni, dacă vom şti să-i atragem. Ne mai trebuie doar conducători cu viziune şi voinţă să scoată ţara din inerţie.
Categorie articol: 

Comentarii