Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Proiectul de lege pentru funcţionarea DLAF, alături de două OUG, nu au putut fi adoptate în Senat

Proiectul de lege al Guvernului pentru organizarea şi funcţionarea DLAF, alături de un alt proiect de lege pivind calitatea aerului, precum şi două OUG nu au putut fi adoptate de către Senat deoarece parlamentarii puterii au fost prezenţi într-un număr prea mic la votul din plen.

Parlamentarii PDL, UDMR şi independenţi, care cumulează în total 69 de voturi, reprezentând exact majoritatea în plenul Senatului, nu au reuşit miercuri să susţină proiectele de lege ale Guvernului şi ordonanţele de urgenţă pentru a fi adoptate.

Astfel, în cazul proiectului de lege care vizează organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru Lupta Antifraudă, care este lege ordinară, au fost exprimate 40 de voturi pentru, 40 de voturi împotrivă şi o abţinere. În consecinţă proiectul de lege a fost respins de plen deoarece nu a întrunit voturile favorabile ale majorităţii senatorilor care s-au exprimat. Votul a survenit unei dezbateri legate de caracterul ordinar al legii şi camera decizională în acest caz, senatorul PSD, Adrian Ţuţuianu susţinând că de fapt camera decizională ar trebui să fie Senatul, şi nu Camera Deputaţilor, iar legea ar avea un caracter organic.

Conform expunerii de motive, proiectul de lege a fost elaborat pentru a asigura efectiv funcţiile de bază ce revin Departamentului, în calitate de instituţie de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă, potrivit obligaţiilor asumate în procesul de aderare la UE, avându-se în vedere experienţa practică acumulată în perioada post-aderare, implicaţiile deciziilor Curţii Constituţionale cu privire la normele de organizare şi funcţionare ale Departamentului, precum şi recomandările formulate în documentele de politici publice ale instituţiilor europene. În document se mai precizează că lipsa unei baze legale solide care să permită Departamentului să asigure o protecţie efectivă şi echivalentă a intereselor financiare ale UE a fost semnalată ca element de îngrijorare în rapoartele de evaluare întocmite de instituţiile Uniunii Europene, elaborate atât la nivelul Comisiei, cât şi la nivelul Consiliului.

Anterior, plenul a mai respins un proiect de lege al Guvernului privind calitatea aerului înconjurător, pentru care s-au exprimat 63 de voturi pentru şi 6 împotrivă, insuficient pentru a fi aprobată o lege organică pentru care trebuie să se pronunţe cel puţin 69 de voturi favorabile.

De asemenea, în plen nu au putut fi adoptate două ordonanţe de urgenţă, de asemnea cu caracter organic, urmând a fi transmise Camerei Deputaţilor - cameră decizională - prin împlinirea termenului de adoptare tacită în forma Guvernului. Astfel, în cazul OUG care modifică modul de acordare a concediului post-natal au fost doar 37 de voturi pentru şi 35 împotrivă. Totodată, acelaşi parcurs l-a avut şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 108/2010 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Ambele ordonanţe de urgenţă au fost votate şi în cadrul plenului de luni, însă nici atunci nu s-a reuşit să se strângă numărul suficient de voturi pentru luarea unei decizii a Senatului asupra lor.

Totodată, a fost respins proiectul de lege al Guvernului pentru aprobarea majorării capitalului deţinut de România la Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, dar şi un alt proiect de lege care completează Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro