Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

POLITIC: Principesa Margareta,despre refuzul regelui în Parlament: E foarte păcat,s-a ratat o ocazie istorică

Principesa Margareta a afirmat luni că este foarte păcat că s-a ratat "o ocazie istorică crucială" ca regele Mihai să se adreseze Parlamentului cu ocazia împlinirii a 90 de ani.

"Nu vreau să comentez despre Parlament, Parlamentul este suveran democratic vorbind. Dar e foarte, foarte păcat, s-a ratat o ocazie istorică crucială pentru viitorul ţării şi mi se pare foarte rău. Pierdem timp să mergem înainte, să fim o altă ţară", a afirmat principesa, la Antena 3.

În opinia sa, nu există neapărat o legătură între afirmaţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa regelui Mihai şi decizia Parlamentului. "Cred că este ceva general în ţara noastră, să nu avem curaj să apărăm lucruri frumoase. Poate este încă o ţară rănită, nu am reuşit încă să facem mai bine pentru ţara noastră, sunt tristă şi pentru asta", a spus Margareta.

Principesa a povestit şi reacţia regelui după declaraţiile la adresa sa făcute de Traian Băsescu. "A fost incredibil (...) Foarte calm, n-a simţit nimic, a văzut prea mult la viaţa lui. Are serenitate, seninătate", a adăugat ea.

La rândul său, şi principele Radu s-a referit la situaţia monarhiei în România. "Dacă după 22 de ani de la evenimentele din decembrie nu găsim încă forţa morală şi libertatea interioară necesară pentru a-l invita să vorbească naţiunii în Parlament, cum vroiaţi acum 22 de ani să găsim forţa să-l punem pe tron?", a punctat el.

Principele Radu a susţinut că simpatia faţă de Casa Regală aproape "nu are egal cu alte persoane publice din România". "E un gest de neînţeles cum poţi să contravii interesului românesc făcând astfel de gesturi", a adăugat el, precizând că asemenea situaţii precum refuzul primirii în Parlament nu face decât să prelungească "formidabila suferinţă a unui om de 90 de ani".

"România este o ţară a internetului, a televiziunii. Dacă regele vrea să facă un mesaj pe 25 octombrie naţiunii române, nu are nevoie să meargă la tribuna Parlamentului. Transmite un mesaj aşa cum ştie el s-o facă şi vibrează întreaga Românie. E cel mai iubit din România, e cel mai mare român în viaţă şi nu are nevoie de asta ca să transmită un mesaj cu adevărat. În final, e o copilărie să-l opreşti să vină să se adreseze naţiunii, o face de 64 de ani", a spus principele Radu, confirmând că regele Mihai va adresa un mesaj românilor, cu ocazia împlinirii a 90 de ani, chiar dacă nu în Parlament.

"Să fim serioşi, el i-a întors spatele lui Hitler de două ori. Ce s-a întâmplat este o joacă deplorabilă", a fost comentariul principelui despre intervenţiile lui Traian Băsescu.

Birourile Permanente reunite al Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis să respingă propunerea parlamentarilor PNL privind invitarea Regelui Mihai în Parlament pentru a adresa un mesaj în ziua în care împlineşte 90 de ani.

"Liderul grupului parlamentar din Cameră a formulat o propunere alternativă, pornind de la principiul că nu vorbim de un şef de stat în funcţie şi atunci propunerea făcută de PDL a vizat un eveniment care să aibă solemnitatea necesară, dar care să nu vizeze plenul, dar în care să se implice toate grupurile parlamentare. Nu a fost acceptată această idee, şi nici evenimentul propus de grupurile parlamentare PNL", a anunţat luni preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

La rândul său, democrat-liberalul Radu Berceanu a spus că ideea în sine, a unei şedinţe solemne comune, este o chestiune care "este şi din punct de vedere constituţional sub semnul întrebării".

Liderii grupurilor parlamentare ale PNL, Călin Popescu Tăriceanu şi Puiu Haşotti, au propus la începutul lunii conducerii Parlamentului invitarea Regelui Mihai în Parlament pentru a adresa un mesaj în ziua în care împlineşte 90 de ani, demers susţinut şi de PSD.
Categorie articol: 

Comentarii