Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Malmstrom: Trebuie să existe posibilitatea ca politicienii de rang înalt să fie aduşi în justiţie

Comisarul european pentru afaceri interne,Cecilia Malmstrom,le-a spus preşedinţilor Parlamentului, Mircea Geoană şi Roberta Anastase, că este necesar ca politicienii de rang înalt să poată să compară în faţa instanţelor, toleranţa zero fiind singura permisă în cazul corupţiei la nivel înalt.

În cadrul întâlnirii pe care Malmstrom a avut-o cu Roberta Anastase şi Mircea Geoană, oficialul european a cerut ca parlamentarii români să sprijine eforturile Guvernului şi ale justiţiei pentru în lupta împotriva corupţiei, iar Agenţia Naţională de Integritate să aibă condiţiile necesare pentru a-şi îndeplini misiunea în vederea căreia a fost creată. "Nu pot decât să încurajez parlamentarii să ajute Guvernul şi Ministerul de Justiţie în această luptă. Trebuie să fie o posibilitate ca politicienii de înalt nivel să fie aduşi în faţa justiţiei, cum ar fi foştii miniştri. Este important ca Agenţia Naţională de Integritate să funcţioneze cu un mandat şi buget adecvate. Ştiu că este dificil, dar abordarea de toleranţă zero este singura permisă în acest caz", a declarat Malmstrom.

Pe de altă parte, comisarul a afirmat că sunt apreciate eforturile României în combaterea corupţiei, eforturi demonstrate de recenta arestare a unor oficiali din vămi. Totuşi sunt necesare asigurările solicitate de unele state membre UE privind faptul că România îndeplineşte cerinţele legate de domeniul justiţiei. "Într-adevăr, nu există conexiune legală între Schengen şi MCV, dar sunt legate politic în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi consolidarea încrederii. De aceea, Comisia Europeană încurajează statele membre să fie foarte concrete în ceea ce priveşte felul de asigurare de care au nevoie pentru a avea acea încredere", a spus comisarul.

Malmstrom a precizat că înţelege frustrarea României legată de amânarea aderării la spaţiul Schengen, dar a spus că statele care se opun manifestă această opoziţie doar din perspectiva momentului aderării, nu a principiului în sine ca România să intre în Schengen. "Vă înţeleg frustrarea şi este limpede că România îndeplineşte criteriile tehnice. Însă decizia privind Schengen trebuie luată în mod unanim de către statele membre. (...) Situaţia politică este următoarea: unele state membre nu sunt gata să-şi dea consimţământul privind aspiraţiile dumneavoastră. Asta nu înseamnă că nu aprobă perspectiva aderării României, ci doar că nu susţin aderarea acum. De aceea trebuie să găsim o cale de ieşire", a conchis comisarul european pentru afaceri interne.

Legat de alte subiecte, Malmstrom a precizat că, la nivelul Uniunii, se fac eforturi diplomatice susţinute pentru ca Statele Unite şi Canada să elimine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii tuturor statelor din UE, inclusiv România. De asemenea, sunt monitorizate cu atenţie eforturile pe care Moldova le face pentru a îndeplini cerinţele legate de eliminarea vizei pentru statele Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, comisarul a cerut celor doi preşedinţi ca Parlamentul României să se implice mai mult în procesul de luare a deciziilor la nivel european, în condiţiil în care Tratatul de la Lisabona acordă o importanţă crescută parlamentelor naţionale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro