Mergi la conţinutul principal

Poliţistul intangibil de la Judiciar

deşi a provocat un grav accident de circulaţie, în urmă cu mai bine de un an, urcându-se băut la volan şi a lovind maşina condusă de o tânără, poliţistul de la Judiciar, Iacob Iulian, nu a fost pus încă sub învinuire • ancheta este în curs la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, iar mama tinerei rănite, care a ajuns să dea Bac-ul din spital, luptă cu morile de vânt •Viorica Moşescu este nemulţumită şi susţine că nu este normal ca o persoană care greşeşte să nu fie trasă la răspundere pentru fapta comisă • ea este convinsă să poliţistul Iacob este ţinut sub protecţie de cineva, asta în condiţiile în care îşi desfăşoară în continuare activitatea liniştit la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, iar procurorii nu au stabilit încă vreo vinovăţie a acestuia • accidentul s-a produs în mai 2017, între Gropeni şi Tufeşti

 

De ce nu este tras la răspundere un poliţist care a provocat un accident rutier grav, în urmă cu mai bine de un an de zile, asta după ce s-a urcat băut la volan!?

Este întrebarea adresată de mama victimei care a ajuns să dea Bac-ul de pe patul de spital, întrucât a suferit leziuni grave, după ce autoturismul condus de poliţistul Iacob Iulian a izbit maşina la volanul căreia se afla tânăra de 18 ani,  Roxana Ştefania Moşescu, în noaptea de 27 spre 28 mai 2017, între Gropeni şi Tufeşti. S-a stabilit, încă de la început, că şoferul în cauză era sub influenţa alcoolului. Cu toate acestea, însă, la mai bine de un an de la producerea accidentului, poliţistul de la Judiciar îşi defăşoară liniştit activitatea la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, întrucât nu i s-a stabilit concret vreo vină. Ancheta este încă în curs la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, după cum ni s-a comunicat. Rămâne de văzut când se va finaliza şi dacă procurorii vor dispune trimiterea în judecată a poliţistului.

Mama adolescentei accidentate, Viorica Moşescu, ne-a cerut ajutorul, întrucât vede că totul stă pe loc, fiind convinsă că poliţistul este protejat, întrucât este om al legii. Femeia susţine că orice persoană care greşeşte trebuie să plătească pentru fapta comisă, însă nu înţelege de ce poliţistul Iacob nu a fost până acum trimis în faţa instanţei de judecată. “După un an şi ceva, nu s-a întâmplat nimic. Domnul poliţist este la serviciu, ar fi şef pe la cercetări penale, are acces la dosar. Nu s-a dat o soluţie în acest caz. El a recunoscut că a băut. A spus că, în noaptea respectivă, a băut 4 pahare de coniac, el fiind la un amic în judeţ, însă a fost sunat şi anunţat că se simte rău copilul, astfel că a plecat cu maşina spre municipiu. Totuşi a provocat un accident, fiind băut. Oricum, poliţistul susţine că alcoolemia stabilită de 0,78 mg/l este prea mare, întrucât el a băut mai devreme cu câteva ore de producerea accidentului şi nu avea cum să fie atât de mare. A cerut o contraexpertiză, însă nu s-a aprobat. Totuşi are o vină, trebuie să îşi asume. El a spus că a văzut un câine pe şosea, dar farurile de la maşină nu le-a văzut. Oricum, fiica mea mergea încet, nu avea viteză, era totuşi începătoare. Nu mai ştiu cui să mă adresez. Dar nu vreau să mai treacă şi alţi părinţi prin ce am trecut eu. Dacă scapă nevinovat, oricând poate să mai provoace un alt accident. Trebuie neapărat mediatizare, o să mă adresez şi presei naţionale, este singura cale. Mi s-a spus că dacă trec 3 ani se prescrie, deci el scapă de răspundere. Nu este normal aşa ceva”, a declarat, revoltată, Viorica Moşescu.

Nemulţumirea d-nei Moşescu a fost legată şi de raportul de expertiză tehnică, în care se arăta faptul că tânăra şoferiţă ar fi avut 100 km/h. S-a cerut o contraexpertiză, mama suţinând că fata mergea cu viteză mult mai mică, mai ales că era începătoare. În niciun caz, arată femeia, fata nu circula cu această viteză. Ea ne-a transmis însă faptul că nu s-a aprobat efectuarea contraexpertizei pentru viteză. “Tinerii au fost atunci la discotecă cu două maşini, ea mergea în spatele unui autoturism Dacia, cu viteză redusă, în niciun caz cu 100 km/h. Probabil că vor să o scoată şi pe ea vinovată, dar nu este aşa. Am discutat cu avocatul, am cerut o contraexpertiză, însă nu ni s-a admis solicitarea”.

 

Cum s-a produs accidentul dintre Gropeni şi Tufeşti

Elevă de la Liceul de Arte “Hariclea Darclee”, Roxana Ştefania Moşescu a avut parte de o experienţă terifiantă, în noaptea de 27 spre 28 mai 2017. Accifentul în care a fost implicată, produs între localităţile Gropeni şi Tufeşti, i-au dat efectiv viaţa peste cap, într-un moment important, adică atunci când se pregătea să dea cel mai important examen - Bacalaureatul. Tânăra de 18 ani, aflată la volan, mergea la discotecă împreună cu doi prieteni, o fată şi un băiat. Din păcate, la un moment dat, maşina acesteia a fost izbită de autoturismul condus de un şofer băut, în vârstă de 44 ani, care a pătruns pe contrasens. Potrivit poliţiştilor, la verificarea cu alcooltestul, a reieşit că acest conducător auto avea 0,78 mg/l alcool în aerul expirat. Dacă cei doi pasageri din maşina fetei de 18 ani au scăpat cu răni mai uşoare, şoferiţa a suferit leziuni grave. Tânăra a ajuns la spital în stare gravă, fractura de bazin suferită ţinând-o luni de zile imobilizată la pat. Chiar dacă rănile suferite au ţintuit-o la pat, fata a reuşit să treacă cu brio examenul de bacalaureat, chiar de pe patul de spital, cu ajutorul profesorilor. Costurile spitalizării pe tânăra rănită s-au ridicat la 90 milioane lei vechi, de la Serviciului de Medicină Legală stabilindu-se că ea avea nevoie de 120 zile de îngrijiri medicale.

Mama ei spune că, şi acum, fiica sa se resimte după accidentul din mai anul trecut. Medicii i-au recomandat să aibă grijă pe viitor, să nu ridice greutăţi, să nu depună prea mare efort. Femeia spune că fata mai totuşi dureri, mai ales că a fost totuşi vorba despre o fractură.

În urma cercetărilor efectuate după producerea accidentului, s-a stabilit că şoferul băut care a provocat accidentul rutier era poliţistul Iacob Iulian. El este cercetat penal pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului, dosarul fiind în lucru la procuror.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro