Mergi la conţinutul principal

Poliţia Locală începe să-i amendeze pe proprietarii de câini care nu respectă regulile

Destul de timid, Poliţia Locală Brăila a început totuşi să îi sancţioneze pe deţinătorii de câini care nu respectă regulile de comportament pe domeniul public. De exemplu, joi, 12 februarie, au fost sancţionate două persoane ce intraseră cu câinii personali într-un spaţiu de joacă pentru copii, situat în zona supermarket-ului "Penny Market XXL". Este vorba despre Ionel T., 55 de ani, care scosese la plimbare un căţel rasa teckel, şi despre Mariana O., 62 ani, care intrase în respectivul părculeţ cu un căţel pekinez. Ambii posesori de câini au fost sancţionaţi cu câte 200 lei, însă li s-a dat posibilitatea să plătească doar 50 lei, dacă achită amenda în 48 de ore.
Ca să nu mai zică nimeni că nu a ştiut regulile, Primăria Brăila a emis, recent, un comunicat de presă prin care aduce la cunoştinţa proprietarilor de câini obligaţiile ce le revin la ieşirea cu aceştia în spaţiul public. Astfel, proprietarii trebuie să deţină asupra lor carnetul de sănătate al animalului, unde trebuie să fie consemnat numărul microcipului de înregistrare a patrupedului, şi faptul că acesta a fost sterilizat - dacă este de rasă comună sau metis. În cazul celor exceptaţi de la sterilizare, trebuie precizate motivele medicale ale exceptării.
Pentru menţinerea igienei în spaţiile publice, proprietarii de câini sunt obligaţi să deţină mijloacele necesare colectării dejecţiilor fiziologice (mătură, făraş, pungi şi mănuşi de unică folosinţă) şi să ridice dejecţiile produse de animalele proprii.
Crescătorii sunt obligaţi să însoţească şi să supravegheze în permanenţă câinele, când acesta se află în afara domeniului privat al deţinătorului. Accesul câinilor în localurile publice, mijloacele de transport, parcuri, magazine, părţile comune ale imobilelor, pe drumurile publice, este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă sau ham. Fac excepţie de la purtarea botniţei tineretul canin din orice rasă, până la vârsta de 6 luni, şi câinii din rasele de talie mică (confirmate prin carnetul de sănătate, de medicul veterinar curant).
Este interzis accesul câinilor în locurile de joacă pentru copii, amenajate şi semnalizate corespunzător. Vârsta minimă a proprietarilor de câini este de 18 ani.

Obligaţiile referitoare la identificarea, sterilizarea şi înregistrarea câinilor

Proprietarii au obligaţia să prezinte câinele la medicul veterinar, pentru microciparea şi înregistrarea lui în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân. Termenul de înregistrare a câinilor adulţi cu proprietar a fost 1 ianuarie 2015, astfel că cei care nu au făcut până acum acest lucru riscă sancţiunile prevăzute de lege.
Câinii fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 trebuie înregistraţi în maxim 90 de zile. Pentru fiecare câine microcipat şi înregistrat se eliberează un carnet de sănătate, cu serie şi număr unic.
Câinii de rasă comună sau corciţi trebuia sterilizaţi până la 1 ianuarie 2015. Cei care nu au făcut-o deja, trebuie să se grăbească, pentru a nu fi sancţionaţi.
Câinii de rasă comună sau metişi născuţi după 1 ianuarie 2015 se sterilizează astfel: femelele la vârsta de 4 - 6 luni, iar masculii la vârsta de 6 - 8 luni. Sterilizarea se realizează de către medicii veterinari de liberă practică, în condiţiile legii, fiind consemnată în carnetul de sănătate al câinelui.
Proprietarii au obligaţia să prezinte câinele la medicul veterinar pentru efectuarea vaccinării antirabice şi a deparazitării periodice. Vaccinarea contra rabiei a câinilor cu vârsta de peste 3 luni este obligatorie în România şi trebuie efectuată anual.
În fine, proprietarii de câini au obligaţia ca în termen de 7 zile să notifice medicul veterinar de liberă practică toate evenimentele referitoare la: schimbarea proprietarului, pierdere, dispariţie sau deces.
Sancţiunile pentru nerespectarea tuturor acestor reglementări se încadrează între 300 şi 500 lei, pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice sunt între 1.000 şi 1.500 lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro