Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Podul peste Dunăre îşi caută investitori în China

* în primăvara lui 2009, preşedintele industriaşilor români, Cezar Corâci, spunea că se găsiseră investitori pentru proiectul de la Brăila * au trecut doi ani până când Executivul a conştientizat că, de fapt, au fost doar bune intenţii şi îşi încearcă norocul pentru a doua oară

Exploatată mereu în preajma campaniilor electorale, tema podului peste Dunăre pare să nu-şi fi spus ultimul cuvânt. Executivul a trimis ieri o nouă delegaţie în China să caute investitori interesaţi să intre parteneri în mai multe proiecte, printre care şi cel vizând construirea podului peste Dunăre Brăila - Tulcea. Reprezentanţii Guvernului român au plecat de ieri din ţară, iar când vor ajunge la destinaţie şi-au programat mai multe runde de negocieri cu partea chineză. Podul peste Dunăre nu este singurul proiect pe care delegaţia românească îl propune investitorilor chinezi, pentru că are în portofoliu şi construcţia de noi capacităţi de cărbune la "Termoelectrica" Doiceşti, realizarea autostrăzii Sibiu-Piteşti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, dar şi vânzarea la bursă a 15% din acţiunile "Transelectrica".
În ce priveşte podul, în varianta cea mai simplă gândită de autorităţile brăilene, adică un pod rutier cu patru benzi, costul estimativ este de circa 200 milioane de dolari şi poate ajunge la 1 miliard de dolari, în cazul în care se merge pe varianta podului mixt, rutier şi feroviar, cu acces în Insula Mare a Brăilei. Proiectul a fost predat spre gestionare Ministerului Dezvoltării în primăvara anului trecut, însă ideea realizarii acestui pod este mult mai veche. De altfel, nu este prima oară când Guvernul României trimite în China delegaţii economice pentru atragerea de noi investitori şi au în pachetul de proiecte podul peste Dunăre. De exemplu, o astfel de delegaţie a fost în China în primăvara anului 2009, iar la întoarcere preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR 1903, Cezar Corâci, declara presei centrale că au existat investitori interesaţi de podul nostru. "Este vorba de cea mai mare companie de construcţii de poduri şi drumuri din China, care este interesată de proiectul de la Brăila. Proiectul de execuţie a acestui pod este gata, deci lucrările ar putea demara imediat ce s-ar concretiza un contract. Deocamdată nu s-a concretizat niciun contract, dar în luna mai, (mai 2009 - n.r.) când va avea loc forumul româno - chinez la Bucureşti, sperăm că partenerii chinezi să vină cu propuneri în ce priveşte aceste proiecte", declara Corâci în aprilie 2009, la întoarcerea din delegaţia în China.
Revenind la delegaţia care s-a îmbarcat ieri în avion cu destinaţia China, rămâne de văzut dacă de această dată vor avea mai mult noroc şi se va reuşi concretizarea acestui proiect.
Categorie articol: 

Comentarii