Mergi la conţinutul principal

Plusurile si minusurile pachetelor de servicii bancare

Pachetele de servicii bancare au aparut initial ca o metoda de cistigare si fidelizare a clientilor. Au insa si rolul sa faciliteze si sa simplifice interactiunea cu banca, optimizind astfel timpul necesar tranzactiilor bancare.
Tot mai multe banci incep sa practice "vinzarile incrucisate", oferind in acest fel clientului mai multe produse si servicii la pachet. Concret, cine isi deschide un cont curent la o banca primeste odata cu acesta si un card de debit, un cont curent in valuta (la unele banci), un descoperit de cont - overdraft (daca-i permite gradul de indatorare), o asigurare etc.
Mai mult chiar, unele banci includ la pachet si servicii bancare la distanta precum internet banking, phone banking, prin care se pot efectua diverse operatiuni precum plati si transferuri bancare, obtinerea de extrase de cont, constituirea de depozite direct prin internet sau telefon.
Un alt serviciu din ce in ce mai prezent in ofertele bancilor este direct debit-ul, serviciu prin care banca plateste (la data scadenta) facturile clientilor sai, automat din contul curent deschis la banca.
Astfel, posesorii unui pachet beneficiaza de anumite reduceri la comisioanele de emitere/gestiune a cardurilor, la descoperitul autorizat de cont, de un anumit numar de operatiuni gratuite (retrageri de numerar, interogari de sold) si chiar de reduceri la dobinzi.
Bancile tind sa ofere anumite gratuitati si reduceri pentru a face pachetele mai atractive, (mai ales pentru o anumita perioada de timp), dar nu trebuie uitat faptul ca serviciile incluse intr-un pachet de servicii trebuie platite lunar, indiferent daca serviciile respective sint folosite sau nu.
Principalul avantaj al pachetelor de servicii este costul. Pretul unui pachet de servicii este mai mic decit cel al produselor achizitionale individual.
Principalul mare dezavantaj al pachetelor de servicii este faptul ca fac dificila compararea ofertelor intre banci. Comisionul, fie el lunar sau anual perceput de banci pentru pachet nu poate fi un criteriu de comparatie, intrucit pachetele grupeaza servicii diferite de la banca la banca.
Desi tot mai multe banci vor introduce pachete de servicii, Comisia Europeana considera ca aceasta practica de vinzare reduce transparenta costurilor, "intrucit (pachetele) fac mai dificila pentru consumator compararea preturilor de la banca sa cu cele ale competitorilor".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro