Mergi la conţinutul principal

Ploaia de legi

Ultima ispravă care a făcut să vuiască astfel ţara a fost afacerea armelor, continuată cu traficul de muniţii. Mai înainte au fost Comisiile Ridzi şi Udrea. Săptămâna asta e rândul Guvernului să iasă la rampă. De fapt, echipa guvernamentală a fost o ţintă permanentă, mai întâi din cauza incoerenţei măsurilor luate de la începutul anului pe fondul crizei economice, apoi pentru facerea, desfacerea şi refacerea pachetelor de legi pe care urmează să-şi asume răspunderea zilele acestea.

Peste două zile, premierul va prezenta în Parlament mai multe proiecte legislative, unul mai important ca altul: legea salarizării unice, legea restructurării agenţiilor şi a eficientizării cheltuielilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum şi legile educaţiei. Dar mai toate aceste iniţiative erau încă în discuţii la sfârşitul săptămânii trecute.
Cel mai disputat e proiectul privind salarizarea angajaţilor statului, unde fiecare categorie profesională trage de coeficientul său. Negocierile se poartă încă din primăvară, aşa că n-ar fi de mirare ca legea să suporte rectificări şi după aprobarea ei.
Şi legile educaţiei încă se mai aflau săptămâna trecută în chinurile facerii. Reprezentanţii PDL şi PSD nu puteau să cadă cu nici un chip de acord asupra mai multor aspecte. PDL reproşează celorlalţi politizarea anumitor funcţii din învăţământ, asta în vreme ce proiectul similar al PNL a fost dat la o parte pe criterii evidente.
Restructurarea agenţiilor statului şi eficientizarea cheltuielilor este a treia propunere legislativă, una foarte nepopulară întrucât prevede concedierea în următorii doi ani a 300.000 de oameni din sistemul bugetar. În fine, despre al patrulea proiect se spune că va fi lăsat la urmă pentru că este cel mai delicat dintre toate în materie de venituri. Va intra viitoarea lege a pensiilor în veniturile celor de vârsta a treia sau se va aplica doar celor care se vor pensiona de acum înainte? Este marea enigmă a cărei dezlegare o aşteaptă cu sufletul la gură un sfert din locuitorii ţării. Singurul lucru cert este că noua lege va rezolva problema cumulului pensie + salariu de la stat, dar rămâne de văzut dacă se vor recalcula pensiile aflate deja în plată. Vom afla destul de repede, pentru că intenţia guvernanţilor este ca legea să intre în vigoare la 1 ianuarie. În rest, Doamne ajută!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro