Mergi la conţinutul principal

Plata rentei viagere incepe in luna aprilie

Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita unui rentier agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile aflate in proprietatea sa, avind siguranta unei surse viagere de venituri garantate de stat. Cuantumul rentei viagere este echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar instrainat sau 50 euro/ha pentru fiecare hectar dat in arenda. Plata acestei rente se face pe baza mediei cursului calculat de BNR din primul semestru al anului in care se efectueaza plata. De renta viagera beneficiaza proprietarii a maximum 10 hectare de teren, in virsta de peste 62 de ani, care instraineaza suprafetele respective sau le dau in arenda.
Renta viagera a aparut in Romania in 2005, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 247/2005 privind reforma proprietatii si justitiei. La nivelul judetului nostru, Biroul Judetean de Renta Viagera Agricola (BJRVA) a fost infiintat la sfirsitul anului 2005, in cadrul Reprezentantei Teritoriale a ADS. Biroul functioneaza in cladirea Palatului Agriculturii, la parter. Stadiul aplicarii legii nr 247, cit si ultimele nouati legate de renta viagera au facut subiectul editiei de saptamina trecuta a emisiunii "Hoinari prin Baragan", al carei realizator sint, de la postul de televiziune Antena 1 Galati - Braila. Invitatul meu a fost seful BJRVA Braila, Marian Gaureanu.

Nu mai e nevoie de carte funciara si nici de partaj

"Renta viagera nu e o inventie romaneasca, ea functioneaza sub alte denumiri si in alte tari ale UE si cu plati asemanatoare, intre 50 si 100 euro. Ea se adreseaza persoanelor de peste 62 de ani, care vind sau arendeaza terenul. Din punctul meu de vedere, renta este un venit semnificativ pentru multi batrini, in special cei cu pensii de agricultori. Ultimele nouati se refera la faptul ca nu se mai solicita carte funciara in cazul vinzarilor, deci persoanele respective pot depune copii dupa buletin, actul de proprietate si actul de vinzare sau de arendare. In plus, nu mai sint obligatorii partajele sau iesirile din indiviziune. Ele pot fi rezolvate numai cu o declaratie notariala semnata de toate persoane inscrise pe titlu", a precizat Marian Gaureanu.
In judetul Braila sint inregistrati 4.619 de rentieri agricoli, care vor intra la plata in luna aprilie. Pentru ca sint luate in calcul si persoanele care domiciliaza in Braila, dar au terenuri inregistrate pe razele administrativ teritoriale ale altor judete, in total, in luna aprilie, vor intra la plata, 5.022 de persoane.
Din intreaga suprafata agricola care face obiectul rentei, doar aproximativ 30% reprezinta teren vindut, restul reprezentind teren dat in arenda.
La nivel de judet, intr-un an, cuantumul rentei viagere de care beneficiaza batrinii nostri se ridica la circa 30 miliarde de lei vechi pe an.

CASETA

42 de braileni au pierdut renta viagera
* ei au fost astfel sanctionati pentru declaratiile incorecte din dosarele de renta

Una din problemele cu care se confrunta BJRVA Braila se refera la obligatia beneficiarilor de a-si viza, anual, carnetul de renta viagera. "Am avut, pina la sfirsitul lunii februarie, la vizat, circa 4.000 de carnete. Desi e o obligatie stipulata prin lege, noi am fost nevoiti sa trimitem mii de plicuri prin posta, sa le reamintim lucrul acesta. Anul viitor nu mai facem lucrul asta pentru ca nu e normal ca o chestiune prevazuta prin lege sa iti fie adusa la cunostinta periodic. Carnetele trebuie vizate pina la 15 martie. Probabil nu vom reusi si am cerut ca perioada sa fie extinsa. Problema este ca daca aceste carnete nu sint vizate, nu se fac platile si zic eu ca e pacat sa piarda atitia bani. Acceptam ca in locul beneficiarilor care au diferite probleme, de sanatate, financiare, sa vina oricine, cu carnetul si buletinul. Dar mai mult de atit nu putem. De exemplu, sint primari care string carnetele si vin ei cu ele. Bine, mai sint si surpize. Vine cineva cu carnetul sotiei si zice ca a uitat buletinul acasa. Si cind insisti sa il aduca, afli cu stupoare ca sotia a murit, de fapt, de citeva luni. Sau sint persoane care nu declara corect suprafetele si cind verificam la primarii, pentru ca noi verificam fiecare dosar care se depune, constati ca sint diferente uluitoare intre declaratie si realitate. Toate acestea se sanctioneaza si, drept urmare, anul acesta 42 de persoane au pierdut renta viagera".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro