Mergi la conţinutul principal

Plătim doi şefi la APIA

Nicuşor Hagiu, salariatul centrului local Cireşu al APIA, de numele căruia se leagă o anchetă a Poliţiei Economice privind banii europeni, urmează să fie uns director coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila. El a fost declarat admis după evaluarea realizată de Ministerul Agriculturii, pentru ocuparea posturilor de conducere ale propriilor deconcentrate. De menţionat este că Hagiu beneficiază de sprijinul PDL, el fiind propunerea democrat-liberalilor brăileni. Deocamdată, nu a primit ordinul de numire, dar surse din cadrul Ministerului Agriculturii au explicat că actul va ajunge în teritoriu odată cu numirile celorlalţi colegi de la instituţiile deconcentrate ale ministerului, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni. Reamintim că ancheta Poliţiei a demarat după ce APIA Brăila a reclamat o tentativă de fraudare înregistrată la centrul local din Cireşu, în dosarul de subvenţie al lui Hagiu Mihalache, nimeni altul decât tatăl noului director coordonator al APIA Brăila. Iar ca lucrurile să fie şi mai complicate, trebuie adăugat că agenţia locală are deja un director executiv cu drepturi depline de conducere, repus în funcţie printr-o decizie a instanţei. Dacă Hagiu va fi înscăunat se va ajunge în situaţia ciudată ca APIA Brăila să aibă doi conducători plătiţi, evident, de la buget, iar asta în contextul în care se urmăreşte reducerea cheltuielilor publice.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila este pe cale să înregistreze primul record în plan local: prima instituţie brăileană cu doi şefi - directori "plini". La începutul acestei săptămâni, Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) a afişat rezultatele finale după evaluările candidaţilor înscrişi pentru ocuparea posturilor de conducere ale instituţiilor deconcentrate. În cazul APIA, câştigător a fost declarat Nicuşor Hagiu, salariat al centrului local Cireşu al Agenţiei de Plăţi în Agricultură, cu un rezultat final de 91,67 puncte. Pentru postul de adjunct au fost depuse două candidaturi, din partea Elenei Coman, cea care a ocupat această funcţie şi înainte de retragerea PSD de la guvernare şi a Denisei Nicoleta Andreescu, candidatul susţinut de PDL local. Într-un final, aceasta din urmă a fost declarată admisă, cu un rezultat final de 81,33 puncte. În plus, Coman nu s-a mai prezentat la examen ci s-a întors pe postul de execuţie ocupat în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila.

Revenind la cazul Hagiu, demn de precizat este că, de câteva săptămâni, poliţiştii brăileni instrumentează un dosar având ca subiect încercarea de fraudare a bugetului alocat de Comunitatea Europeană pentru sprijinirea producătorilor agricoli români. Cazul a ajuns în atenţia lor după ce APIA Brăila le-a cerut să descopere cine anume dintre inspectorii agenţiei a încercat să fure bani europeni. Concluzia anchetei interne a agenţiei de plăţi a fost că într-un dosar de subvenţie pe numele Mihalache Hagiu, nimeni altul decât tatăl noului şef al APIA Brăila, s-a înregistrat o intervenţie neautorizată, prin care s-a suplimentat cu 21 hectare suprafaţa de teren pentru care fermierul ceruse subvenţie. Prejudiciul ce ar fi fost creat dacă nu se depista încercarea de fraudare nu este mare, circa 2.200 de euro, adică 107 euro pentru fiecare hectar în plus, însă deschidea calea spre "tunuri" mult mai consistente. Dosarul respectiv este gestionat de inspectorii APIA de la centrul local Cireşu, unde Nicuşor Hagiu şi soţia sa sunt salariaţi, însă niciunul dintre cei doi nu administrează dosarul cu probleme.

Conducerea APIA Brăila va fi asigurată de doi directori

La acest moment, APIA Brăila are deja un director executiv, pe Daniela Militaru, repusă în drepturi şi cu atribuţii de conducere în urma unei decizii a instanţei, cunoscut fiind că Militaru a contestat demiterea sa. De altfel, procedura declanşată de Militaru a blocat până acum de două ori înscăunarea unui director coordonator la APIA Brăila, după formula stabilită de controversata OUG 37/2009 privind deconcentratele. Prima dată, în primăvara acestui an, când George Dragu, candidatul propus de PDL Brăila, nu a putut să-şi exercite drepturile conferite de postul de conducere dobândit în urma unui examen, iar a doua blocare a intervenit câteva luni mai târziu, în contextul în care instanţa dispusese deja repunerea în drepturi a Danielei Militaru. Se pare că a treia oară figura nu a mai mers, pentru că postul de director coordonator a fost scos la concurs şi a fost câştigat chiar de către fiul fermierului în dosarul căruia au fost descoperite neregulile. Cu privire la situaţia cel puţin ciudată ce ar urma să se înregistreze la agenţia locală de plăţi, APIA central a punctat prin departamentul de relaţii cu presa că MAPDR poartă, de fapt, întreaga responsabilitate. "APIA nu va face altceva decât să pună în aplicare un eventual ordin al MAPDR de numire a câştigătorului concursului, organizat de acelaşi minister. În ceea ce priveşte cazul Daniela Militaru, repunerea sa în drepturi s-a realizat în contextul existenţei unei decizii a instanţei care stabilea în mod expres acest lucru", a venit răspunsul de la Bucureşti.

PDL merge pe prezumţia de nevinovăţie

Preşedintele PDL Brăila, Giana Pătraşcu, ne-a declarat că merge pe prezumţia de nevinovăţie, mai ales că în urma unei discuţii cu colegul său Hagiu, acesta i-a spus că nu este cu nimic vinovat în chestiunea respectivă: "În primul rând, au fost aruncate pe piaţă nişte zvonuri, nişte suspiciuni care, din câte ştiu eu, nu au fost şi nu sunt confirmate. După cum am observat, de câte ori s-a încercat schimbarea unei persoane din conducerea APIA, prin presă, au fost aruncate diverse zvonuri care vizau persoanele propuse să preia funcţiile respective. Probabil că sistemul opune rezistenţă la schimbare. Eu am discutat cu domnul Hagiu, mi-a spus că nu este vinovat de nimic şi, până la proba contrarie, îl cred. De aceea, nu văd niciun motiv pentru care să nu ocupe acel post".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro