Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Plăcuţe de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, la Brăila

• mesajul anti-PSD ce a făcut vâlvă în România în ultimele săptămâni a apărut şi la Brăila, tot pe nişte plăcuţe de înmatriculare • o fotografie ce ilustrează un Ford Focus cu numărul “M••e PSD” circulă în mediul virtual • totuşi, studiind cu atenţie plăcuţele, acestea nu par a fi eliberate de autorităţile germane, întrucât lipsesc câteva elemente de identificare • singurii care pot stabili veridicitatea numărului preferenţial sunt poliţiştii de la Rutieră, în urma unei verificări temeinice • însă atâta timp cât maşina nu a fost pusă în circulaţie pe drumurile publice, poliţiştii nu pot lua măsuri şi nici verifica autoturismul

 

Fenomenul “M••e PSD” pare să cuprindă şI o parte dintre brăileni. Recent, în mediul virtual a început să circule o fotografie ce ilustrează o maşină marca Ford Focus cu plăcuţe de înmatriculare personalizate fix cu mesajul ce a împărţit în două Poliţia Română, dar şi România. Poza pare a fi făcută zilele trecute, în municipiu, chiar la poarta principală de acces în Stadionul Municipal. Şoferul ar fi posesor de permis de cel mult 12 luni, având în vedere că pe parbriz se poate observa semnul de începător. Iar un alt indiciu că maşina este din Brăila ar fi abţibildul “Brăila Wheels” aplicat pe partea stângă faţă a autoturismului.

Totuşi, planează suspiciuni asupra veridicităţii acestor plăcuţe de înmatriculare. Deşi apare litera “D”, de la Deutschland (Germania-n.r.), numerele de înmatriculare nu ar fi eliberate de autorităţile germane, întrucât lipsesc unele elemente, cum ar fi steagul Uniunii Europene ce ar fi trebuit să fie poziţionat deasupra literei “D”. În schimb, fontul literelor este similar celui folosit de Germania, aşa cum ne-au declarat câţiva specialişti de la Rutieră. Aceştia au mai afirmat că nu se pot pronunţa oficial în legătură cu acest număr de înmatriculare, decât dacă maşina este pusă în circulaţie pe drumurile publice şi doar în urma unei verificări temeinice a actelor autoturismului şi a informaţiilor din baza de date. Cel mai probabil, plăcuţele de înmatriculare personalizate au apărut în locul celor originale ale maşinii în semn de protest faţă de partidul aflat la guvernare şi pentru a atrage atenţia publică. Totuşi, nu este exclusă varianta ca un artist într-ale programelor de modificat poze să fi vrut să-şi arate priceperea.

 

Precedentul a fost creat de un alt şofer român, care a câştigat bătălia cu Poliţia Română

În cazul în care şoferul va fi prins circulând în trafic cu acele plăcuţe de înmatriculare personalizate, iar în urma verificărilor reiese faptul că sunt false, acesta riscă dosar penal. Dar dacă sunt reale, e posibil să treacă printr-o experienţă similară lui Răzvan Ştefănescu, şoferul care a stârnit valuri mari în rândul autorităţilor române după ce a pus în circulaţie un autoturism ce avea ca număr de înmatriculare “M••E PSD”. Agenţii Brigăzii Rutiere Bucureşti i-au ridicat atât plăcuţele personalizate, cât şi permisul de conducere, pe 31 iulie 2018. Potrivit şefului Poliţiei Române, Ioan Buda, conducătorul auto Răzvan Ştefănescu a intrat legal în ţară, dar imoral, din punctul lui de vedere. Acesta a mai declarat că autoturismul are eliberate două rânduri de numere de înmatriculare, iar cel personalizat nu ar fi valabil decât pe teritoriul Suediei, ţara în care a fost luată în evidenţă maşina lui Şerbănescu. Ambasada Suediei în România a reacţionat, pe Facebook, susţinând că şoferii pot circula cu plăcuţele cu numere personalizate şi pe teritoriul ţărilor europene, în cazul în care acestea acceptă aşa ceva. Apoi, într-o conferinţă de presă susţinută de reprezentanţii Poliţiei Române, s-a vorbit despre faptul că Răzvan Ştefănescu a încălcat Convenţia de la Veneţia, ce nu permite circulaţia pe drumurile publice a maşinilor care au numere de înmatriculare formate doar din litere. Presa centrală a dezvăluit că cei care au afirmat acest lucru nu ar fi la zi cu actualizările Convenţiei. Potrivit unui răspuns oferit de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru un post de televiziune cunoscut, Belgia a depus un amendament în 2016 prin care se dă undă verde la circulaţia maşinilor cu numere de înmatriculare formate exclusiv din litere. Legea a intrat în vigoare, tacit, şi în România, căci ţara noastră nu s-a opus în decurs de un an acestei modificări, a mai susţinut ONU.

Abia vineri, 3 august, Poliţia Română a cerut clasarea dosarului, recunoscând interpretarea “eronată” a legislaţiei internaţionale, potrivit unui comunicat de presă emis de către instituţie. Poliţiştii bucureşteni urmează să predea plăcuţele cu mesaj anti-PSD autorităţilor suedeze, întrucât acestea au fost retrase de către emitent. Astfel, şoferul poate circula acum cu maşina, folosind numerele de înmatriculare permanente. “Referitor la modul eronat în care Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a realizat argumentarea juridică privind aplicabilitatea, în acest caz, a Convenţiei de la Viena, din anul 1968, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus deja declanşarea unor verificări, la finalul cărora, vor fi luate măsurile legale care se impun şi vor fi aduse, de îndată, la cunoştinţa opiniei publice. În ceea ce priveşte dosarul penal instrumentat în prezent, în cursul zilei de astăzi (vineri -n.r.), Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti va propune unităţii de parchet competente soluţia de clasare a cauzei”, potrivit comunicatului emis de IGPR.

 

România se revoltă

Potrivit presei centrale, un alt şofer cu numere de înmatriculare preferenţiale şi cu mesaj anti-PSD şi-a anunţat vizita în România. Maşina pe care o va aduce în ţară are plăcuţe cu “1 Jos PSD”. Cel care a postat fotografia preluată de mass-media se numeşte Mihai George Ciobanu şi s-ar fi stabilit alături de familia sa în Belgia. Poza a fost postată pe pagina sa personală de Facebook, însoţită de mesajul “Venim acasă, dragă Românie”.

Valul de revoltă la adresa partidului aflat la guvernare pare departe de a fi potolit. Mai mult, românii plecaţi la muncă în străinătate au anunţat că pe 10 august se vor întoarce în ţară şi vor participa la un amplu protest împotriva guvernului României. Pe reţelele de socializare, românii care nu au părăsit graniţele ţării au anunţat că vor susţine acest manifest şi vor fi prezenţi, de asemenea, în Piaţa Victoriei, locul în care se va desfăşura ampla demonstraţie.

Nici brăilenii nu par că dorm. La primul meci de fotbal ce va avea loc la Brăila, mai multe persoane se organizează pentru ca mesajul anti-PSD să răsune în tribune. De altfel, se pare că a devenit o tradiţie ca acest slogan să fie strigat la adunări mari, concerte, meciuri de fotbal etc.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii