Mergi la conţinutul principal
Atacată de un câine folosit la lupte şi apoi abandonat pe stradă

Pitbull liber în zona Apollo

 la Poliţia Brăila sunt înregistraţi în prezent 477 deţinători de câini periculoşi sau agresivi, cu 498 de animale din diferite rase • cei mai mulţi, peste 300, sunt în municipiul Brăila • rasele din care fac parte exemplare canine sunt Rottweiller, Amstaff, Cane Corso, Dog Argentinian, Ciobănesc Caucazian, Pitbull • brăilenii care deţin câini din rase periculoase au de respectat anumite prevederi legale şi dacă nu ţin cont de ele se trezesc cu poliţiştii la uşă • animalele lăsate nesupravegheate, fără botniţă şi lesă, atacă în cele mai multe situaţii, un caz recent fiind înregistrat în zona Apollo - Marna, când un câine lăsat liber şi neînregistrat în evidenţe, a sărit asupra unor persoane

 

Câinii periculoşi şi agresivi, din rase precum Rottweiller, Amstaff sau Pitbull, unii folosiţi la “lupte” organizate departe de ochii curioşilor, sunt din ce în ce mai mulţi în municipiul şi judeţul Brăila. La fel şi numărul iubitorilor de astfel de animale, care se apropie deja de 500, după cum reiese din ultimele datele oficiale. “Recensământul” s-a derulat în perioada septembrie - decembrie 2018, în timpul unei campanii desfăşurate de Poliţia Română la nivel naţional, ce a vizat controale şi acţiuni de prevenire a incidentelor în care sunt implicaţi astfel de câini agresivi sau periculoşi. Însă, pe lângă aceştia, înregistraţi oficial, mai sunt şi crescători care stau bine ascunşi. Pentru că se scot bani frumoşi din “luptele cu câini”, spun cunoscătorii, cei care pun la cale astfel de “spectacole” sângeroase au grijă să nu atragă atenţia. La modul general însă, vorbim despre animale periculoase care trebuie ţinute sub supraveghere întrucât pot ataca oameni nevinovaţi şi chiar pot ucide. Şi atacuri canine au fost, cel mai recent, chiar duminică, 3 februarie, când un animal dintr-o rasă periculoasă - Pitbull -, care umbla liber printre oameni în zona Apollo - Marna, a provocat un incident periculos. Dresat, probabil, pentru a lupta cu alţi câini, acesta a atacat instinctiv când i-a ieşit în cale un căţel plimbat în lesă de stăpâna sa. Pitbull-ul s-a năpustit asupra câinelui, pe care probabil l-ar fi sfâşiat dacă nu intervenea stăpâna acestuia. Femeia s-a ales cu geaca ruptă şi o sperietură zdravănă, solicitând sprijinul jandarmilor, prin intermediul numărului de urgenţe 112. Echipajul sosit la faţa locului a reuşit să izoleze câinele agresiv în sala de aşteptare a Gării CFR. A fost chemată echipa de ecarisaj din cadrul SUPAGL, care a tranchilizat pitbull-ul,   transportându-l apoi la Adăpostul de Câini de la Unirea. Acolo, s-a dovedit că animalul este agresiv doar faţă de alţi câini, fiind destul de prietenos cu oamenii. Angajaţii adăpostului s-au putut apropia de el, verificând dacă este microcipat. S-a dovedit că patrupedul nu are microcip şi nu este înregistrat astfel că, cel mai probabil, proprietarul nu va fi identificat niciodată. Câinele avea însă multe urme de răni pe corp, ceea a condus la ideea că fusese folosit în lupte şi apoi abandonat pe străzi. O anchetă este, totuşi, în curs de desfăşurare.

 

Organizarea de lupte între câini constituie infracţiune

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila sunt înregistraţi în prezent 477 deţinători de câini periculoşi, cu 498 de animale, dintre care 320 în municipiul Brăila şi 157 din restul judeţului. Rasele din care fac parte cele 498 de exemplare canine sunt: Rottweiller, Amstaff, Cane Corso, Dog Argentinian, Ciobănesc Caucazian, Pitbull. Cei mai mulţi dintre aceştia fac parte din rasele Rottweiller şi Amstaff, după cum ne-au transmis reprezentanţii IPJ Brăila. Deţinătorii de animale periculoase sunt permanent în atenţia poliţiştilor.

În cursul anului 2018 au fost desfăşurate 16 acţiuni pe linia aplicării prevederilor OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, în urma cărora au fost aplicate 117 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 16.300 lei.

Deţinătorii de câini periculoşi trebuie să ţină cont de prevederile legale ale OUG 55/2002 şi pot încasa amenzi usturătoare sau pot fi cercetaţi penal şi chiar condamnaţi la pedepse cu închisoarea, dacă se constată comiterea vreunei infracţiuni. Infracţiunile prevăzute de normele legale de care pot fi acuzaţi proprietarii câinilor periculoşi sunt: fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câinii la astfel de lupte; introducerea în ţară sau comercializarea câinilor din rasele Pitbull, Boerbull şi Bandog; neluarea de către proprietarul câinelui ori a deţinătorului temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc. Potrivit legii, fapta persoanei de a organiza lupte între câini sau introducerea în ţară de câini periculoşi constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi care nu respectă interdicţiile privind accesul câinilor periculoşi sau agresivi în spaţii sau în locuri publice, nu înregistrează animalele la Asociaţia Chinologică Română, nu respectă condiţiile prevăzute de lege pentru a fi proprietar al unui câine periculos sau agresiv, riscă amenzi usturătoare, aceste fapte fiind înregistrate ca şi contravenţii. Tot la această categorie sunt incluse şi neanunţarea la poliţie a pierderii sau decesului câinilor periculoşi sau agresivi în termen de 48 de ore de la constatare; neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui dacă fapta s-a soldat cu rănirea sau cu uciderea unui animal domestic.

 

Câinii periculoşi nu au voie în mijloace de transport şi localuri publice

Brăilenii nu pot merge cu animalele din rase periculoase oriunde au chef, întrucât există anumite riscuri. Potrivit legii, animalele din rase periculoase sunt grupate în două categorii: categoria I - câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul PitBull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, şi categoria a II-a - câinii din rasele American Staffordshire Terrier (Amstaff), Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

De la IPJ Brăila ni s-au transmis interdicţiile stabilite de lege pentru proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi. În primul rând, este interzis accesul câinilor din rasele PitBull, Boerbull, Bandog şi metişii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice. Se interzice prin lege şi accesul câinilor din rasele PitBull, Boerbull, Bandog şi metişii lor în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea fără botniţă şi fără a fi ţinuţi de proprietari în zgardă şi lesă sau ham. Staţionarea câinilor din rasele PitBull, Boerbull, Bandog şi metişii lor în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi este o altă interdicţie. În aceeaşi listă mai figurează ca fiind interzis accesul câinilor din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor, adică cei din cetegoria a II-a, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor, fără botniţă şi fără a fi ţinuţi de proprietar în zgardă şi lesă sau ham.

 

Controale şi în mediul rural

În septembrie 2018, deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi s-au trezit cu poliţiştii la uşă, fiind organizată o acţiune de control în cadrul căreia proprietarilor de câini li s-au adus la cunoştinţă prevederile legale de care trebuie să ţină cont, tocmai pentru a nu risca să fie acuzaţi de anumite fapte penale. Prezenţi în localităţile Tufeşti, Viziru şi Zăvoaia, reprezentanţii IPJ - Serviciul de Ordine Publică, compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi posturile de poliţie - au vizitat deţinătorii de câini aflaţi în evidenţele poliţiei. S-a verificat modul în care sunt cunoscute şi respectate prevederile OUG nr.55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, republicată.

La categoria câini agresivi intră orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Cei care doresc un câine periculos sau agresiv trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau “Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm. Cei care deţin animale periculoase trebuie să anunţe, în termen de 48 de ore, la sediul Poliţiei, atunci când un câine este mutat la o altă adresă.

Şi în anul 2019 vor fi continuate activităţile de identificare a proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi, verificarea respectării normelor legale de către aceştia şi aplicarea cu fermitate a prevederilor OUG 55/2002”, au transmis reprezentanţii IPJ Brăila.

 

“Sfâşiat” de câine pe o stradă din Chercea

Prezentăm în continuare un alt caz în care un brăilean a căzut victimă unui câine lăsat nesupravegheat. Atacul s-a produs în data de 5 iunie 2018, în jurul orei 15.00, când un brăilean de 65 de ani se deplasa pe strada Alexandru Vlahuţă, din cartier Chercea. El a fost muşcat de câinele unui bărbat de 49 de ani, în timp ce se afla în dreptul imobilului acestuia. Persoana atacată a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale, fapt atestat de certificatul medico-legal. Poliţişii au întocmit în cauză dosar penal faţă de proprietarul câinelui sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin aupra unei persoane, faptă prevăzută şi pedepsită de OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

În evidenţe sunt şi cazuri înregistrate cu câţiva ani în urmă. În 2017, magistraţii Judecătoriei Brăila au condamnat-o pe brăileanca Georgiana C., de 29 de ani, la o pedeapsă de 8 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru infracţiuni privind regimul de deţinere al câinilor agresivi şi periculoşi.

În 2015, tânăra a fost chemată la audieri şi pusă sub acuzaţie, după ce câinele pe care îl deţinea - lăsat slobod, fără lesă şi fără botniţă - a atacat un copil în vârstă de 12 ani, care tocmai cobora scara blocului. Victima a ajuns la spital, cu multiple leziuni, având nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Tot 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a primit şi un tânăr din satul Urleasca, în 2015, el fiind acuzat că asmuţise un câine rasa Amstaff asupra unui băieţel din aceeaşi localitate.

Reamintim că, în primăvara anului 2014, la interval de o lună, doi oameni au fost devoraţi de câinii agresivi ai unei ferme de lângă satul Albina, însă cercetările nu au fost definitivate. Stan Iavaz, originar din oraşul Însurăţei, se întorcea de la un spital din Brăila, când a fost atacat şi mâncat de viu de câinii de la Albina, în aprilie 2014, chiar de Paşti. Cu o lună mai înainte, în aceeaşi zonă, a fost găsit cadavrut sfârtecat al unei brăilence, Petria Creţu, în vârstă de 55 de ani. Femeia fusese ucisă cu mai multe lovituri de cuţit şi apoi sfâşiată de o haită de câini agresivi, cel mai probabil aceiaşi patrupezi care l-au mâncat de viu pe Stan Iavaz. Cercetările în acest caz sunt încă în desfăşurare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, fiind începută urmărirea penală faţă de trei suspecţi, deţinătorii animalelor.

Tot în anul 2014, dar în luna decembrie, o femeie din cartierul Nedelcu P. Chercea a fost muşcată rău de doi câini rasa Doberman, care au desfigurat-o, victima având nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale.

 

Câini periculoşi şi nu prea la adresa fiului lui Tică Valutistu'

În vara lui 2018, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au dispus clasarea în cauza penală în care George Petcu era acuzat de deţinere şi comercializare de câini periculoşi. Potrivit unor surse judiciare, în urma anchetei s-a stabilit că animalele nu ar fi din categoria 1 câini periculoşi, deţinătorul scăpând de răspunderea penală. În noiembrie 2017, poliţiştii au efectuat însă o percheziţie de amploare la domiciliul lui Petcu, unde au găsit aproape 50 de câini, catalogaţi atunci “periculoşi”. La momentul respectiv, s-a întocmit în cauză dosar penal pentru infracţiunea de  comercializare a câinilor din rasele Pitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Poliţiştii de la Ordine Publică au definitivat cercetările în acest dosar care a fost trimis, cu propunere legală, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. La scurt timp s-a dat verdictul: clasare.

Percheziţiile au avut loc la adresa situată pe Râmnicu Sărat nr. 94, adică la fosta proprietate a lui Ghiuri, tânărul fiind nepotul acestuia. În dimineaţa zilei de 16 noiembrie 2017, în intervalul orar 6.00-13.00, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală Brăila, au efectuat o percheziţie la domiciliul brăileanului de 29 de ani. S-au găsit în curtea imobilului 46 de exemplare canine, ce păreau a fi categoria 1 de câini periculoşi. Proprietarul de animale nu a putut însă prezenta poliţiştilor documente din care să reiasă rasa şi categoria canină din care câinii fac parte. Tânărul, care s-a dovedit a fi fiul lui Tică Valutistu', s-a ales atunci cu dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comercializare a câinilor din rase periculoase. Bărbatul a primit şi o amendă, în valoare de 1.000 lei, pentru contravenţia de creştere şi deţinere de câini din categoria celor supuşi înregistrării, în conformitate cu prevederile legii OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi. În final s-a stabilit că George Petcu şi animalele lui nu reprezintă vreun pericol.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro