Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ping-pong cu proiectul de buget

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de guvern.
"Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil voi trimite înapoi bugetul de stat la Parlament", a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă, evocând şi posibilitatea de a ataca legea bugetului la Curtea Constituţională.
"O spun în mod categoric, dacă nu se renunţă la creşterea accizei, voi trimite înapoi bugetul de stat iar apoi îl voi ataca şi la CCR", a spus preşedintele Traian Băsescu, precizând că este vorba de un "avertisment".
Băsescu a mai spus că această creştere a accizei va avea impact asupra întregii economii, precizând că tot ce se va da înapoi la pensii şi salarii, va fi "înghiţit" de creşterile de preţuri.
Potrivit preşedintelui, inflaţia va ajunge anul viitor la 3,5%-3,6%. "Cred că vom avea o creştere de inflaţie de cel puţin 3,5, adăugată pe inflaţia anunţată de Banca Naţională", a mai spus Băsescu.

Ce treabă au pensiile?

Premierul a declarat, la rândul său, că dacă legea bugetului nu va fi promulgată de preşedinte, atunci acesta va fi responsabil de blocarea creşterii pensiilor şi a salariilor unor bugetari.
"Nu se vor bloca. Doar TVR-ul lui Săftoiu le poate bloca. Lăsaţi-o cu blocajele. Asta este o mare minciună. Astăzi suntem în 24, păi până pe 31 decembrie, avem timp, Slavă Domnului. Dacă vrem să le rezolvăm", a spus Traian Băsescu.
El a atras atenţia că nu va renunţa la încercarea de eliminare a majorării accizei la combustibil decât "când nu o să mai poată". "Îmi dau seama cât este de rău pentru economia românească", a mai spus şeful statului.
Întrebat de ce nu a discutat cu premierul pe marginea bugetului de stat, în contextul pactului de coabitare pe care cele două instituţii îl au, şeful statului a răspuns: "Eu am ştiut când a adoptat bugetul şi în ce formă? Eu ce fac? Îl rog să avem o discuţie? El ştiind că trebuie promulgat, nu credeţi că era bine să aibe o discuţie cu mine?". "Lucrăm instituţional", a mai comentat preşedintele.
Întrebat dacă lansează o invitaţie Parlamentului şi Guvernului, privind oportunitatea măririi accizei la combustibil, şeful statului a răspuns:"Da, sunt dispus să discut cu oricine pentru a preveni să repetăm ce am făcut în 2010 cu TVA-ul. Asta este o frânare consistentă a economiei. Nu vreau să mai repetăm creşteri de taxe".
Potrivit preşedintelui, "nu va fi nicio consecinţă" a amânării adoptării bugetului de stat. "Eu am dat toate semnale posibile şi am făcut-o public. Pot să ţină cont de acest lucru, pot să renunţe foarte bine la acciză şi nici măcar nu au de renegociat cu Fondul", a spus şeful statului.
Băsescu a adăugat: "Dacă au nevoie, îi ajut, Dacă nu, nu e nicio problemă să chemi FMI aici, fără niciun fel de problemă, pentru că nu România este la dispoziţia Fondului ci invers", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a ţinut să precizeze că "românii vor primi la timp pensiile şi salariile".

Vot de Revelion

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că, dacă preşedintele Traian Băsescu va retrimite bugetul de stat Parlamentului, atunci parlamentarii vor trebui să se mobilizeze pentru adoptarea legii chiar şi în seara de Revelion. De asemenea, preşedintele Senatului a declarat că PNL susţine amendamentele la buget iniţiate de Fenechiu şi Vosganian.
"Nu rămâne decât ca într-o perioadă dificilă, de sărbători, dar asta este, parlamentarii au obligaţia să vină şi să se pronunţe din nou asupra bugetului. (...) Nu e niciun fel de scuză că se aproprie sărbătorile, că e incomod. Nu, nu există nimic mai important până la urmă pentru un parlamentar, nicio lege mai importantă decât bugetul, şi atunci, şi dacă ar fi să fie în seara de Revelion, parlamentarii trebuie să vină să voteze, şi vor veni", a declarat Antonescu.
Preşedintele PNL a precizat ieri că la nivelul conducerii PNL s-a decis susţinerea a două amendamente la bugetul de stat pe 2014, cele iniţiate de parlamentarii de Iaşi Relu Fenechiu şi Varujan Vosganian, privitoare la autostrada Iaşi-Târgu Mureş şi la Aeroportul din Iaşi.

 
Categorie articol: 

Comentarii