Mergi la conţinutul principal

Pielea uscată: cauze şi remedii

Pielea, cel mai mare organ de simţ al corpului omenesc, ne ajută la eliminarea toxinelor, ne protejează împotriva infecţiilor şi a razelor ultraviolete, controlează procesul de termoreglare al organismului. Pielea este alcătuită din trei straturi: epiderm, derm şi hipoderm care conţin apă, celule adipoase, colagen, elastină, glucoză şi săruri minerale. Este interesant de ştiut că pielea se regenerează la fiecare 27 de zile, iar conţinutul în apă pentru o piele sănătoasă este de 10 până la 30 %.
Cuzele care duc la uscarea pielii sunt: aerul uscat din încăperi determinat de folosirea excesivă a aerului condiţionat, de încălzirea centrală şi de nivelul scăzut de umiditate, băile dese şi fierbinţi şi folosirea săpunurilor şi gelurilor de duş agresive, frigul, vântul şi expunerea excesivă la soare, clorul şi alte dezinfectante din piscine, anumite afecţiuni (hipotiroidia, psoriazisul şi febra), cofeina, alcoolul şi fumatul, consumul mărit de diuretice, vârsta înaintată, etc.
Pielea uscată are un aspect tern, albicios şi este aspră, poate avea fisuri şi chiar crăpături sau poate să fie roşie şi să genereze mâncărimi.

Ingredientele din creme potrivite pielii uscate

Nu există o cremă hidratantă care să se bazeze pe un ingredient „minune" , însă orice cremă hidratantă bună trebuie să conţină antioxidanţi, ingrediente anti-iritante şi ingrediente „cell communicating" (niacinamidă sau adenozin trifosfat) care „spun" celulei să se comporte mai bine şi opresc comportamentul anormal), ingrediente care imită structura pielii (skin identical), umectanţi, emolienţi de tipul uleiurilor vegetale (măsline, floarea - soarelui, primula, borago), uleiurile minerale, grăsimi animale (emu, nurca şi lanolina) unt de shea, unt de cacao, trigliceride şi acizi graşi (colesterol, lecitină).
Dacă pielea este sensibilă trebuie să alegem creme cu ingrediente naturale ca muşeţelul şi aloe, care nu conţin arome şi coloranţi. Produsele foarte grase pe bază de vaselină formează o peliculă la suprafata epidermei ajutând să se păstreze apa în interiorul stratului cornos.
Cremele emoliente pe bază de glicerina, uree, acid lactic, steroli şi ceramide compensează deficitul apărut în epidermă. Emolienţii oferă pielii uscate umiditatea de care are nevoie, ei semănând cu substanţele produse de piele şi conferă pielii o senzaţie de netezime, fără a o sufoca.

Hidratare - nu doar din exterior, ci şi din interior

Buzele uscate trebuie unse în fiecare zi cu un balsam special sau cu o cremă hidratantă care conţine ingrediente cum ar fi untul de cacao, vitaminele A şi E, ceara de albine, vaselină sau dimeticonă.
Mâinile şi picioarele au puţine glande sebacee de aceea sunt predispuse primele la uscare, crăpare şi descuamare şi se pot îngriji eficient cu produse pe bază de petrolatum şi acid uric.
Însă oricât ne-am îngriji pielea cu ajutorul cremelor, nu trebuie să uităm că este necesară o dietă corectă, bazată pe fructe şi legume care să conţină vitamina A şi C, vitamine din grupa B, împreună cu alimente care să ne ofere un aport corespunzător de fier şi acizi graşi esenţiali. Acest lucru este esenţial pentru menţinerea PH-ului alcalin al corpului.
Îngrijiţi-vă pielea, pentru că ea vă protejează de factorii agresivi externi! (www.tonica.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro