Mergi la conţinutul principal

Piata imobiliara braileana s-a integrat perfect in UE

Avalansa scumpirilor este de nestavilit, indiferent daca traversam sau nu perioade de criza. Scumpirea gazelor atrage dupa sine preturi mai mari la alimente, acestea inflameaza inflatia, care determina alte majorari, inclusiv de salarii si de dobinzi. Iar cind toate sint scumpe, inclusiv materialele de constructie, pretul caselor nu poate ramine mai prejos.
Piata imobiliara braileana a respectat intrutotul scenariul de mai sus, dovedind ca inca mai are resurse pentru cresteri sustinute de preturi. Prin urmare, cei care inca mai viseaza la cumpararea unei case vor avea in continuare cosmaruri cauzate de preturile in crestere. De cealalta parte, cei care intentioneaza sa vinda nu au motive sa se impacienteze pentru ca, cel putin pe termen mediu, este putin probabil, daca nu chiar imposibil, sa apara un declin al preturilor proprietatilor imobiliare. Cererea in acest sector a ramas constanta, chiar daca preturile s-au majorat continuu, din cauza ofertei extrem de reduse.
In viitorul apropiat nu vor aparea scaderi ale valorii imobilelor, insa pe termen mediu este de asteptat sa se ajunga la un anumit echilibru intre cerere si oferta. In acest moment este greu de estimat momentul in care preturile se vor stabiliza.

2007, anul preturilor record pe piata imobiliara braileana

Imobile putine, cerere mare, preturi mari. Asa poate fi caracterizata piata imobiliara braileana, in anul care a trecut. Evolutia preturilor a pastrat insa caracteristicile perioadelor anterioare: cresteri in perioada septembrie -ianuarie, apoi, cu mici exceptii, stagnare pina toamna, cind reincepea ciclul. Potrivit lui Cristian Teodor, directorul agentiei imobiliare "Cristian", prima agentie de profil aparuta pe piata imobiliara braileana, "anul 2007 a debutat sub auspicii de nesiguranta si lipsa de informatie. Datorita integrarii, lumea emitea tot felul de ipoteze in privinta evolutiei pietei. Marea majoritate facea prognoze cum ca piata imobiliara urmeaza, in cel mai bun caz, sa stagneze, daca nu chiar sa scada accentuat, cum s-a intimplat cu alte state proaspat integrate in UE. Braila nu s-a supus deloc acestei tendinte. A fost atipica. Anul trecut prognozam ca piata va creste. Prognoza s-a dovedit adevarata, ba, mai mult, a depasit cu mult asteptarile noastre".
Teodor a subliniat faptul ca, daca de obicei, o crestere a pietei imobiliare intr-un an se situa undeva intre 10%, maxim 15%, in 2007 cotele au fost mult mai ridicate. S-a ajuns la proportii de 25%, chiar 40%, in functie de imobilele tranzitate pe piata.
Etapizat, anul 2007 a cunoscut o perioada de stagnare a tranzactiilor imobiliare, din ianuarie si pina in iunie, cind nimeni nu vindea, nimeni nu cumpara, care s-a intins pina la inceputul verii. "Si asta pentru ca lumea astepta diverse semnale. Unii asteptau sa navaleasca cetatenii comunitari si sa cumpere tot ce misca. Altii asteptau sa scada preturile, cum eronat au gindit o serie de “analisti imobiliari”", spune Teodor.
In vara, lucrurile au inceput sa se dezghete, tranzactiile efectuindu-se la preturi apropiate celor din anul 2006. Marele "boom" a venit la inceputul toamnei, cind preturile au explodat efectiv. Explozia s-a mentinut si, dupa cum sustine Teodor, "ne aflam inca in raza ei de actiune".
Numarul ofertelor a scazut foarte mult, cererea, dimpotriva, a crescut, ceea ce a dus la o importanta crestere a preturilor. "Este normal ca oferta sa scada in perioada de toamna-iarna. Marea majoritate a concetatenilor nostri refuza sa vinda si sa se mute in perioada de toamna-iarna. Este o chestie inradacinata. Probabil ca nu se pun sa zugraveasca sau sa care mobila iarna...", crede Teodor. El explica acest aspect prin faptul ca "Braila ramine, totusi, un oras intr-o regiune agricola. Se fac inca destui bani si din produsele agricole care sint comercializate toamna. Sint anumite traditii, obiceiuri ale acestei zone".

Preturile sint pe panta ascendenta

In toamna anului trecut, cind criza creditelor imobiliare se agravase peste Ocean, analistii ramineau optimisti, convinsi ca Romania se afla la adapost de pericol. Piata imobiliara isi continua dezvoltarea galopanta.
In ianuarie 2008, datele problemei s-au schimbat. Leul a fost subjugat de aprecierea monedei euro, Bursa a coborit vertiginos, iar marii investitori care mizasera speculativ pe aprecierea nerealista a monedei nationale si-au retras banii din Romania. Criza americana de lichiditati a extras fondurile disponibile pe piete emergente, acolo unde fusesera plasate pentru profituri rapide pe termen scurt. Inflatia s-a marit, iar preturile au crescut, astfel ca Banca Nationala a fost nevoita sa majoreze in doua rinduri dobinda de politica monetara pentru a pune friu declinului. Primele masuri luate de BNR au vizat limitarea consumului si inasprirea creditarii.
Fapt care, de altfel, s-a si intimplat. Insa, paradoxal, desi imprumuturile au devenit mai scumpe, preturile nu au scazut. Sau se poate spune ca inca nu au fost influentate de unda de soc indusa de Banca Centrala.
"In mod normal, cresterea preturilor se stopa undeva la finele anului. Anul acesta, din cauza caderii leului si a introducerii TVA pe locuinte, aceasta crestere nu s-a stopat deloc. Dimpotriva, a urmat aceeasi panta ascendenta cu care ne obisnuisem in toamna.
Lucru care a dus la cresteri de pina la 40% la unele locuinte", spune Teodor Cristian.
Printre cei care "sustin" tendinta de crestere continua a preturilor de pe piata imobiliara sint persoanele care muncesc in strainatate.
"Asta se observa mai cu seama in perioadele de vacanta: iarna, de Craciun, cind sint putine oferte, mai vin sa cumpere romanii care cistiga bani de afara. Atunci, se liciteaza efectiv pentru fiecare imobil. Oricum, din tranzatiile efectuate la agentia pe care o conduc pot spune ca 10% vin cu banii cash de afara, cam 70% sint cei cu imprumuturi bancare, iar restul cumpara cu bani cash din alte surse (salarii, firme private, bani obtinuti din anumite vinzari). Preponderent sint cei care au beneficiat de imprumuturi bancare", spune Teodor.

Preturile actuale ale pietei

Demn de remarcat este faptul ca, in momentul de fata, pretul proprietatilor tinde sa se apropie de cele din tarile cu state vechi in Uniunea Europeana, in conditiile in care veniturile sint de citeva ori mai mici.
Pe piata braileana, o garsoniera situata in zona ultracentrala a ajuns la 120.000 lei. In zonele Dorobanti si Radu Negru, pretul se situeaza in jurul la 100.000 de lei, iar in Vidin scade pina la 90.000 de lei. "La garsoniere si apartamente de o camera s-a inregistrat cea mai mare crestere. Sint cele mai ieftine locuinte de piata. Marea majoritate a celor care aspira la un credit nu au niste salarii extraordinar de mari. Prin urmare, creditul la care se puteau intinde nu le ajungea decit pentru o garsoniera. Deci, garsonierele au fost cele mai cautate. Cererea fiind mare, normal ca pretul a crescut in jur de 40% fata de luna februarie 2007", a explicat Teodor.
Apartamentele cu doua camere se vind cu preturi care pornesc de la 160.000 de lei in zona Progresul, pina la 180.000 de lei pe B-dul Dorobantilor si Soseaua Buzaului si chiar 200.000 de lei pe Calea Calarasilor. Fata de anul trecut, preturile au crescut cu 25%.
Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 23%, comparativ cu anul trecut. Pe B-dul Dorobantilor si in Calarasi IV, un astfel de apartament se cumpara cu 200.000 de lei, iar pe Calea Calarasilor pretul ajunge la 250.000 de lei.
Preturile apartamentelor cu 4 camere au crescut fata de 2007 cu 20%. Un apartament cu patru camere situat in zona ultracentrala costa acum cit aproape trei garsoniere confort I, respectiv 300.000 de lei pe Calea Calarasilor. Acelasi apartament costa 220.000 de lei in cartierul Obor, iar in Vidin ajunge la 180.000 de lei.
Casele au crescut cam in aceleasi procente ca la apartamente.
In zona centrala nu se mai gasesc terenuri sub 250 de euro pe metru patrat. "Am auzit chiar de 300 - 350 de euro si nu este vorba despre terenuri amplasate pe o artera comerciala, unde se poate construi ceva comercial, ci cele pentru constructii de case si vile", spune Teodor.


Chiriile s-au majorat cu 10-15%

Piata chiriilor a evoluat mult si nu se poate spune ca a fost doar o tendinta a anului 2007, ci o crestere constanta a solicitarilor de inchiriere .
"Mai cu seama in 2007 am avut un aflux de muncitori din afara orasului, care au lucrat in special la supermarketurile deschise anul trecut si urmeaza sa se deschida si anul acesta. Fiecare firma a venit cu lucratori, cu specialisti, cu cadre de formare care, bineinteles, nu au cumparat, ci au inchiriat locuinte. Pot spune ca s-au facut si se fac foarte multe tranzactii in acest domeniu. In general, ca si la vinzare, cele mai solicitate sint garsonierele si apartamentele cu o camera. Urmeaza apoi apartamentele cu doua camere si, mai putin, cele cu trei si patru camere", precizeaza Cristian Teodor.
Preturile au crescut cam cu 10-15%. Astfel, o garsoniera mobilata situata intr-o zona centrala (Dorobanti, Hipodrom, Mioritei) se inchiriaza, in medie, cu 150-170 de euro, iar la periferie cu 100-130 de euro. Depinde insa de calitatea imobilului, dar si a mobilei cu care este utiliat apartamentul. La doua camere pretul urca la 200 - 220 - 250 de euro, pentru trei si patru camere - undeva la 300-350, maximum 400 in zona centrala si bine utilate.
"O crestere importanta s-a inregistrat la apartamentele pretabile la spatii comerciale. Diferenta dintre un apartament de locuit si unul care se preteaza la un spatiu comercial, situate in acelasi bloc, este de 30-50%", spune Teodor.



"2008 va fi, in mare, o copie a lui 2007"

Cresterea preturilor si restrictionarea creditarii in valuta risca sa blocheze piata, solicitantii unui credit de investitii imobiliare trebuie sa achite rate sensibil mai mari decit salariul mediu pe economie in cazul achizitionarii unui apartament modest de una sau doua camere, spre periferia orasului. Singura speranta este ascutirea competitiei intre banci, care sa duca la scaderea dobinzilor, in paralel cu demararea unor proiecte imobiliare de anvergura, care sa dilueze cererea (de exemplu, constructia unor blocuri noi de catre investitori privati).
Ce se va intimpla cu adevarat pe piata imobiliara in 2008 este insa greu de prognozat. Desi predictii se fac. Cele mai pesimiste indica o crestere a preturilor la apartamente cu 10%. Cert este ca potentialii cumparatori reprezinta in continuare elementul-cheie al relatiei cerere-pret-oferta. Cu alte cuvinte, persoanele care se afla in cautarea unei locuinte pot influenta atit pretul pietei, cit si numarul tranzactiilor imobiliare.
"In opinia mea, neluind in calcul factori neprevazuti, preturile vor mai creste cel putin inca doi ani de acum incolo. Dupa cum a inceput anul, si 2008 va fi, in mare, o copie a lui 2007. Braila cunoaste o dezvoltare. Creste nivelul de trai, cresc salariile.
Oricum, preturile noastre sint mult scazute fata de alte zone ale Romaniei. Si discutam, in primul rind, de vecinii nostri: Galati, Buzau, Focsani, unde preturile sint foarte mari", opineaza Teodor.



Ghid imobiliar

1. Atentie cum alegeti agentia imobiliara. Este recomandat sa va
interesati de aceasta agentie inainte sa o vizitati. Nu se merge la
prima agentie care iti iese in cale. Ginditi-va ca achizitionarea unui
imobil este o investitie majora pe care o faceti probabil odata in
viata.
2. Atentie la agentiile care nu vor sa incheie un contract! Faptul ca nu vor sa existe o dovada a relatiei de colaborare dintre agentie si client trebuie sa dea foarte mult de banuit. Cei care nu vor sa incheie contracte merg pe mica sau marea ciupeala. Orice relatie serioasa se bazeaza pe un contract in care se stipuleaza obligatii precise intre ambele parti. Cei care nu fac astfel de contracte intra deja in categoria "samsari".
3. Atentie la comisioanele prea mici sau prea mari!
Comisioanele normale practicate pe piata braileana sint undeva
intre 2 si 1,5%, cu sau fara TVA. Ceea ce trebuie sa fie foarte clar
pentru un client este ca pentru obtinerea unui serviciu de calitate
trebuie investiti bani. De asemenea, pentru a beneficia de un
serviciu de calitate trebuie platiti niste bani. Prin acest raport
incasari-plati firma respectiva livreaza un serviciu de o calitate mai
mica sau mai mare.
O firma serioasa asigura consultanta si asistenta din clipa in care
clientul a intrat in agentia respectiva si pina in clipa perfectarii
actelor de vinzare - cumparare, asigurind cadrul juridic desfasurarii
tranzactiei.
Un comision mic inseamna, de regula, lipsa unui contract, servicii
de slaba calitate, nesiguranta, neseriozitate si o perioada lunga
pentru rezolvarea unei tranzactii.
4. Atentie la agentiile capusa!
Clientii agentiilor imobiliare trebuie sa stie si sa inteleaga ca o
agentie vinde practic informatie. Deci agentia este indreptatita sa
solicite plata unui comision "daca ea a fost cea care a livrat pentru
prima oara informatia catre client". Exista agentii capusa care
profita de nestiinta clientilor care au fost la alte agentii cu care au
vizionat citeva oferte si ii indeamna sa cumpere prin intermediul ei
o oferta ce a fost vazuta inainte cu o alta agentie, tentindu-i cu un
comision mult redus: 0,5% -1%.
Ceea ce nu stiu clientii acestor agentii, dar vor afla pe propria piele
mai tirziu este ca agentia care i-a informat pentru prima data de
aceasta oferta va putea sa-i oblige la plata comisionului astfel
trezindu-se in situatia de a plati comisionul chiar de doua ori.
Atentie! Cind o agentie va prezinta o oferta este neaparat necesar
sa ii anuntati daca cunoasteti aceasta oferta din particular sau de
la alta agentie. In caz contrar veti avea probleme cu plata
comisionului la mai multe agentii.
5. Atentie la plata comisionului!
Daca tranzactia s-a realizat printr-o agentie nu incercati sa evitati
plata comisionului. Orice agentie serioasa va fi dispusa sa discute
cu dv. despre o aminare a platii sau despre alte facilitati de plata
cum ar fi esalonarea sumei, (plata in rate a comisionului).
Neplata cu buna stiinta a comisionului atrage dupa sine actionarea
in instanta si, pe linga comision, se vor plati penalizari si intirzieri,
cheltuieli de judecata, ceea ce va dubla sau tripla comisionul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro