Mergi la conţinutul principal

Piata Discordiei

Dupa doi ani de procese si scandaluri, CLM a decis: Directia Administratiei Pietelor si Tirgurilor (DAPT) Braila nu mai are drept de administrare asupra unei suprafete de aproape 1.000 de mp din Piata Concordia, mai precis sectorul de legume - fructe. Hotarirea a fost luata ieri, in cadrul unei sedinte de indata a CLM Braila, asta dupa ce pe data de 9 octombrie, Judecatoria Braila a emis o sentinta definitiva si irevocabila de punere in posesie a celor care au solicitat retrocedarea acestui teren. Cum sentinta respectiva stipula ca punerea in posesie a proprietarilor sa se faca pina pe data de 16 octombrie, ora 24.00, acestia au decis sa-si intre in drepturi joi, la ora 20.00. Au venit insotiti de executorul judecatoresc, avocati si reprezentanti ai Primariei. Gestul a creat panica printre comercianti si a alarmat-o pe directoarea de la Piete, intre cei implicati izbucnind un scandal, fiind necesara venirea primarului pentru a calma spiritele. De precizat ca joi seara, nu exista o hotarire de CLM care sa legifereze incetarea dreptului de administrare al DAPT Braila.

"Noul proprietar a intrat in aceasta proprietate in mod ilegal si nejustificat"

Ieri, in cadrul sedintei de CLM, proiectul de hotarire privind incetarea dreptului de administrare al DAPT Braila asupra terenului respectiv a stirnit discutii aprinse intre consilieri, primar si directorul Pietelor. Astfel, consilierul PDL Eugen Badalan, candidat in Colegiul II pentru Camera Deputatilor, in care se regaseste Piata Concordia, s-a aratat de parere ca improprietarirea celor care au solicitat terenul s-a facut in mod ilegal si nejustificat, in baza unui referat conceput in mod accidental sau in mod voit gresit. In concluzie, el a declarat ca nu poate fi de acord cu asa ceva: "In cazul acesta, sint trei chestii care trebuie lamurite. Mai e valabila HG nr. 363/4 iunie 2002, care stipuleaza ca terenul in discutie e in domeniul public? A doua chestiune: erorile din referatul care a dus la emiterea dispozitiei de restituire nr. 1065/15 iunie 2006, descriu terenul ca fiind liber, fara nici o constructie pe el, or in realitate nu e asa. A treia: Sentinta civila nr. 5933/9 octombrie 2008 poate fi atacata cu recurs in 15 zile. Nu inteleg de ce nu ne gindim la asta si ne grabim sa dam o hotarire prin care batem in cuie aceasta restituire. Ca joi seara, desi aceasta HCLM nu exista, proprietarul trecuse la evacuarea pietei, ca si cum exista o intelegere intre el si noi, adica CLM. Atita timp cit putem ataca cu recurs in 15 zile, trebuie sa luam in discutie acest aspect inainte de a lua o decizie".
Badalan a fost contrat de consilierul PSD Doru Damian, intimplator candidat in acelasi colegiu, care a precizat ca CLM nu poate face recurs impotriva sa, din moment ce tranzactia ce face parte din sentinta cu pricina a fost semnata de un reprezentant al CLM: "Am putea ataca aceasta hotarire, dar tranzactia s-a efectuat sub auspiciile CLM. Deci, am solicita recurs impotriva noastra. Lungim boala daca facem asta. Ce s-a comis s-a comis...Eu propun
sa mandatam conducerea Primariei sa negocieze cumpararea acestui spatiu, exact cum am procedat la teatru. Piata nu poate sa isi schimbe destinatia, de 20 de ani oamenii cumpara de acolo".
Cu toate acestea, Badalan nu a fost de acord cu solutia colegului de consiliu, replicind: "Ce propune Damian poate fi o solutie daca se rezolva in interiorul celor 15 zile si inainte de a se produce din nou haosul de joi noapte. Dar masuri trebuia sa se ia cind s-a emis prima data dispozitia de retrocedare pe un referat gresit. Acum, comerciantii vor fi nevoiti ca de la 1 noiembrie sa negocieze cu noii proprietari. Hai sa ne gindim care e interesul public al brailenilor si nu al noului proprietar, care a intrat in aceasta proprietate in mod ilegal si nejustificat. E opinia mea, daca v-o insusiti bine, daca nu, iarasi bine".

Nu e necesara trecerea din domeniul public al municipiului in cel privat

La rindul sau, presedintele de sedinta, consilierul liberal Vasile Varga, a tinut sa le atraga atentia colegilor ca nu are rost sa fie batuta moneda pe trecerea acestui teren din domeniul public in domeniul privat al muncipiului inainte de a-i pune pe proprietari in posesie, asa cum cerea directorul de la Piete, deoarece Legea 10, in baza careia se fac retrocedarile, nu stipuleaza acest lucru. Varga i-a cerut si secretarului municipiului, Iorga Stoian, sa confirme acest lucru, confirmare care a venit prompt. Mai mult, Varga i-a intrebat pe colegii care se impotriveau daca nu gindesc cam comunist daca se opun sa i se dea inapoi cuiva un bun care cindva i-ar fi apartinut.
In ce il priveste, consilierul PSD Sorin Bosneag a solicitat sa se faca o analiza a intregului dosar al retrocedarii, o expertiza a bunurilor care ramin in proprietatea CLM, dar si in administrarea noilor proprietari. Legat de prima solicitare a PSD-istului, fostul primar, Constantin Cibu, a tinut sa precizeze ca dosarul respectiv a facut deja obiectul unor anchete ale politiei si ale DNA si in cauza s-a dat NUP pentru el personal, dar si pentru secretarul municipiului, asa ca "reanaliza" ar fi o pierdere de timp.

Draghincescu nu i-a convins pe consilieri

Incercind sa ii faca pe consilieri sa inteleaga punctul ei de vedere, directorul DAPT Simona Draghincescu a atras atentia ca, pe vremea cind era senator, Aurel Simionescu s-a aratat de parere, in cazul retrocedarii in natura a castelului Bran, ca acest lucru nu se poate face direct din domeniul public al unitatii administrativ teritoriale, ci prin trecerea lui in domeniul privat, mai intii. Cu toate eforturile ei, desi a anuntat ca a atacat hotarirea la Curtea de Apel, Draghincescu a fost ignorata de majoritatea consilierilor.

Piata "Concordia" va ramine publica

In ce il priveste, primarul Aurel Simionescu a tinut sa explice ca, in acest moment, se afla intr-o situatie ingrata, avind in vedere ca personal nu este de acord cu ce se intimpla, nici macar nu ii cunoaste pe cei despre care se spune ca ar fi, de fapt, in spatele proprietarilor, dar este obligat, ca institutie, sa execute o sentinta judecatoreasca. Cu toate acestea, Simionescu a tinut sa precizeze ca va vorbi cu proprietarii, oricare ar fi aceia, ca sa nu sara calul cu taxele. Acesta a mai adaugat ca, daca nu s-ar face punerea in posesie a proprietarilor, atunci atit CLM cit si Institutia primarului ar fi pasibile de niste plingeri penale: "Eu nu sint de acord cu sedinte din astea ad-hoc, dar cind sintem pusi in astfel de situatii trebuie sa luam o decizie. Si joi seara au fost, si azi probabil vor mai fi, manifestari emotionale. Eu nu cunosc proprietarii, nu am purtat nici o discutie nici cu cei care semneaza ca proprietari, nici cu cei despre care se spune ca sint proprietarii adevarati. Dar vom discuta si promit oamenilor care vind acolo ca nu vor avea niste taxe exagerate. Pentru ca problema asta e de fapt, nivelul taxelor. Asa cum s-a discutat, sintem hotariti ca, daca persoanele respective vor dori sa faca o forma oarecare de instrainare, noi sa avem drept de preemptiune. Acum avem o hotarire de instanta care nu imi convine, nu sint de acord cu ea, dar pe care sint obligat sa o execut". Primarul a mai subliniat ca, indiferent ce se va intimpla, Piata Concordia va ramine piata publica, asa cum promitea, de altfel, si in fluturasii electorali distribuiti in campania electorala din vara. "Piata va ramine publica, iar lumea va putea sa vinda si sa cumpere ca pina acum. Ce s-a intimplat joi seara nu mi s-a parut normal, dar tranzactia avea ca termen data de 16 pina la ora 24 si toata lumea a avut asa, un impuls. Oricum, se vor aduce tarabe noi, cele vechi vor ajunge probabil in Obor, in functie de ce zice si doamna Draghincescu si repet, noile taxe se vor negocia cu noii proprietari, care sint ei si vom discuta sa nu fie cresteri".

A doua numaratoare a fost cea norocoasa

Intr-un final, dupa atitea dezbateri a venit si momentul votului, care a fost unul dramatic de-a dreptul. Asta pentru ca, la prima numaratoare, din cei 23 de consilieri prezenti la sedinta, 6 au votat impotriva, si anume PDL-istii Daniel Mitrofan, Florin Cirligea, Eugen Badalan, Niculai Hauk, Luciana Boboc, Ionel Enuta, iar pentru ca proiectul de hotarire sa treaca, era nevoie de 2/3 din numarul consilierilor in functie, adica de 18 persoane. Cind s-a constatat ca proiectul nu a trecut si primarul tocmai le atragea atentia celor care votasera impotriva ca ei vor fi responsabili pentru procesul penal care va urma din partea proprietarilor, a aparut salvator, pe usa, vicele Stanel Necula, transpirat tot si sifonat, care, spre deosebire de restul colegilor lui PDL-isti a precizat ca voteaza "pentru". S-a decis sa se repete numaratoarea, lucru se pare permis si legal, asa cum ne-a explicat secretarul Iorga Stoian si proiectul a trecut de asta data. De precizat faptul ca Necula nu e singurul PDL-ist care a votat altfel decit restul colegilor de partid, Grigore Potec fiind in aceeasi situatie.

"Evacuarea de joi seara nu a fost ilegala"
* sustine viceprimarul Stanel Necula

Ieri, am primit la redactie o copie de pe procesul-verbal in baza caruia s-a inceput joi seara evacuarea tarabelor vechi din Piata Concordia, proces-verbal aparent semnat si de viceprimarul Stanel Necula. Acesta, insa, nu era prezent in oras, fiind plecat in delegatie. Intrebat fiind cum a fost posibil sa apara semnatura lui pe un document incheiat pe data de 16 octombrie la ora 20.00, cind nu era in oras, Necula ne-a precizat ca el a semnat procesul de abia in dimineata zilei de 17 si ne-a pus la dispozitie acelasi proces verbal pe care figura, ce-i drept, in dreptul semnaturii lui, data. Necula s-a aratat de parere ca este posibil ca ceea ce am primit noi la redactie sa nu fie un document ce a fost inminat celor din piata joi seara, ci cel semnat de el vineri, de pe care s-a sters data. De asemenea, Necula ne-a precizat ca evacuarea de joi seara nu a fost deloc ilegala, in contextul in care era vorba de o hotarire judecatoreasca care trebuie executata. Vicele ne-a mai explicat ca pentru a se face evacuarea, care se referea la bunuri, nu era nevoie de hotarirea adoptata de CLM vineri dimineata, deoarece HCLM facea referire la scoaterea terenului de sub administrarea DAPT.

De paza, la tarabe
* citeva zeci de comercianti, in frunte cu directorul Pietelor, au stat de paza in Piata Concordiei, pentru a bloca evacuarea tarabelor de catre noii proprietari ai terenului

Mihaela DAN

Citeva zeci de comercianti din Piata Concordia, in frunte cu directorul Administratiei Pietelor, Simona Draghincescu, au pazit tarabele pina tirziu, in noapte, joi, spre vineri, incercind sa amine evacuarea. Ei s-au adunat joi seara in sectorul Legume-fructe, incercind sa blocheze ridicarea tarabelor de catre reprezentantii noilor proprietari ai terenului. Oamenii s-au alarmat dupa ce au aflat ca mostenitorii fostilor proprietari au anuntat Primaria ca joi dupa-amiaza isi vor trimite reprezentantii, ca sa preia terenul pe care l-au cistigat prin sentinta judecatoreasca si care li s-a retrocedat prin dispozitia fostului primar, Constantin Cibu. Aflind despre iminentul transfer de administrare, comerciantii, care se tem ca nu vor mai rezista mult in piata daca li se maresc chiriile, au inceput sa se agite, iar situatia a devenit si mai tensionata pe inserat, cind mai multi muncitori au venit in zona, pentru a ridica tarabele existente si a le urca intr-un camion. Atit vinzatorii, cit si directorul Administratiei Pietelor au declarat ca refuza sa-i lase pe muncitori sa-si faca treaba, atit timp cit nu exista o Hotarire de Consiliu Local care sa stipuleze transferul de administrare si deci, cit timp acestea sint bunuri ale Consiliului Local. "Vind de 20 de ani aici, in piata, de aici imi cistig piinea pentru mine si copiii mei, numai eu stiu cum am rezistat, vara pe caldura, iarna pe ger. Nu mi se pare normal ca, dupa atitia ani, sa apara, asa, dintr-o data, niste proprietari. Asta este o facatura, nu este corect. Noi cui raminem? Daca vin noii proprietari, ei pot sa ne mareasca oricit vor chiria, noi cum putem sa-i impiedicam? Cine stie daca in doua-trei luni nu golesc piata, pentru ca nu o sa poata suporta nimeni chiriile cele noi si o sa darime totul, sa faca aici un magazin", ne-a declarat un comerciant. "Daca iau acum tarabele, aduc altele, putin mai mari sau le vopsesc pe astea, dau si cu putin sapun cind spala pe jos si spun ca au imbunatatit conditiile si deci, dubleaza chiriile? Noi cum ne descurcam, in conditiile astea? In timpul campaniei electorale de la locale au venit aici si domnul primar Cibu, si noul primar Simionescu si ne-au promis ca nu se va schimba nimic si acum?!", comenta un alt comerciant.
Considerind ca nu este cazul sa forteze nota, in conditiile in care erau si mai multi ziaristi de fata, reprezentantii proprietarilor au preferat sa se retraga, mai ales ca in cursul zilei de ieri era programata sedinta de Consiliu in care urma sa se discute transferul de administrare a terenului respectiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro