Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piata "Concordia" a fost retrocedata!

Tot spatiul pe care sint amplasate tarabele cu fructe si legume, din Piata "Concordia", in suprafata de aproape 1.000 de metri patrati, a fost retrocedat, zilele trecute, printr-o dispozitie a primarului municipiului, Constantin Sever Cibu. Acum, dupa ce a semnat actul prin care un teren de o valoare foarte mare a intrat pe mina unor persoane fizice din Braila, primarul incearca "sa dreaga busuiocul" si sa le propuna noilor proprietari din curtea Administratiei Pietelor un alt teren similar. Exista, insa, si informatii potrivit carora noii proprietari au facut deja o promisiune notariala de vinzare a terenului catre un cunoscut om de afaceri din municipiu, iar acesta din urma doreste, din ratiuni economice, evident, sa intre fix in posesia Pietei "Concordia". Curios, Primaria nu s-a mai judecat pentru acest teren, pentru ca, dupa cum spune primarul Cibu, oricum ar fi pierdut.

Primarul o da pe lege

Mai e doar un pas si "Piata Concordia" va intra in posesia efectiva a unor particulari din municipiu. Exact terenul pe care sint amplasate tarabele cu fructe si legume a fost retrocedat, intr-o viteza suspecta, in doar citeva saptamini, unor persoane fizice din municipiu, in baza Legii 10, modificata, privind retrocedarea imobilelor abuziv confiscate in anii '40. Potrivit informatiilor furnizate de catre Sorina Bosoanca, director al Administratiei Publice Locale din cadrul Primariei Braila, terenul, in suprafata de aproape 1.000 mp, a fost retrocedat mostenitorilor familiei doctorului Anghel Rugina: "Persoanele respective au mostenit, de fapt, niste imobile care nu s-au ridicat niciodata. Familia Rugina a fost expropriata, urmind sa fie pusa in posesie in blocuri care aveau sa se construiasca pe terenul respectiv, numai ca acolo nu a fost niciodata o constructie, ci doar piata. Nu eu m-am ocupat de acest caz, ci secretarul Primariei, Iorga Stoian, insa stiu, in mare, subiectul. Initial, mostenitorii au cerut terenul in baza Legii 10 si Primaria a refuzat punerea in posesie, insa, odata cu modificarea Legii 10, (privind punerea in posesie in natura, indiferent de regimul constructiei - n.r.), cazul a intrat, din nou, in comisia de aplicare a Legii 10, modificata. Recent, primarul a semnat dispozitia de retrocedare".
Am incercat sa obtinem si punctul de vedere al secretarului Iorga Stoian, insa acesta nu a fost de gasit. Cert este ca acesta, la momentul retrocedarii, ca reprezentant al Comisiei de Aplicare a Legii 10, i-a dus primarului hirtiile la semnat. "Da, am semnat dispozitia de retrocedare a terenului respectiv, dar legea m-a obligat, altfel ma dadeau in judecata si cistigau", ne-a spus Constantin Sever Cibu. "Trebuia sa-l retrocedam, dar, nu-i nimic, ma straduiesc sa le dau alt teren la schimb. Deocamdata, nu i-am pus in posesie desi, daca ei vor, trebuie sa-i pun si in posesie. I-am chemat pe “notificatori” (mostenitori - n.r.) pentru zilele urmatoare la o negociere, sa le dau alta piata la schimb, alt teren similar. Trebuie, insa, sa verificam si regimul celuilalt teren, pe care-l vom oferi la schimb. Intr-adevar, acum, in baza dispozitiei semnate de mine, daca ei insista, trebuie sa le dau terenul din piata. Asta e, legea m-a obligat", a declarat primarul Cibu.
Edilul sef nu a raspuns explicit la intrebarile noastre insistente privind motivul pentru care mai inainte a dat o dispozitie si abia apoi a recurs la o negociere pentru schimbarea terenului. Primarul nu excludea, insa, varianta ca terenul sa fi fost deja vindut unui om de afaceri, printr-o promisiune notariala de vinzare-cumparare: "Ei pot vinde oricui". Exista, intr-adevar, informatii, in acest caz, potrivit carora terenul ar fi fost promis, prin acte notariale, unui om de afaceri din Braila, personaj care a mai cumparat, in ultimii ani, imobile ce fusesera retrocedate, iar acesta insista sa intre in posesia terenului din Concordia, tocmai fiindca acesta reprezinta "o mina de aur": numai chiria pentru un metru patrat ajunge in jur de 100 de euro, dupa cum ne-a spus insusi primarul Cibu. Vom reveni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii