Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Petrecere la puscarie

Muzica si dansuri tiganesti, dar si din cele populare romanesti, in Penitenciarul de maxima siguranta Braila. Nu a fost vorba despre o petrecere in celule, ci de un spectacol oferit detinutilor cu grad sporit de periculozitate de un grup de elevi ai Scolii nr. 5. Conducerea inchisorii a selectat spectatorii dintre detinutii care nu au voie sa iasa din penitenciar, in ideea de a le permite, totusi, si acestora sa participe la actiuni cu scop de socializare. Acestora li s-a adaugat si un grup de femei, care au fost incintate sa mai iasa din celule si sa "vada lumea".
De fapt, la Penitenciarul de maxima siguranta Braila este in derulare, in ultima perioada, un program incarcat, cu actiuni care sa ajute la reintegrarea detinutilor in societate. De doua-trei ori pe luna, acestia sint dusi la teatru si la muzee, participa la expozitii de pictura si, mai nou, au parte si de spectacole, in clubul institutiei.
"Spectacolul de astazi a fost realizat de un grup de elevi din clasele V-VIII, de la Scoala nr. 5, cu care noi avem colaborari si pe alte planuri. La solicitarea noastra, acesti copii au venit sa le prezinte detinutilor dansuri tiganesti si pe muzica populara", ne-a declarat Simona Cioara, purtatorul de cuvint al institutiei.
Copiii au fost insotiti la Penitenciar de invatatoarea Lenuta Serban si de profesorul de limba rroma Misu Huidan. Invatatoarea Serban ne-a declarat ca parintii elevilor au fost instiintati unde isi vor prezenta acestia programul artistic si ca acestia si-au dat acordul. Ea ne-a marturisit ca, atunci cind au intrat in inchisoare, copiii au fost usor emotionati: "Au avut o usoara retinere cind au intrat pe poarta inchisorii, nu este un spatiu familiar lor, isi inchipuiau ca intre ei si detinuti va fi un spatiu de protectie, ca vor fi separati, oarecum, de acestia. Noi am prezentat spectacole in mai multe locuri si se pare ca sintem chiar apreciati, pentru ca primim in continuare tot felul de invitatii, iar copiilor le place, s-au obisnuit cu scena, cu aplauzele si pot spune ca se simt niste mici vedete".
Categorie articol: 

Comentarii