Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peste 600.000 euro pentru fermele de semi-subzistenţă

Ministerul Agriculturii a publicat, zilele acestea, raportul de selecţie a proiectelor de finanţare a fermelor de semi-subzistenţă în cadrul Măsurii 141, componentă a Programului Naţional de Dezvoltare Regională (PNDR). Potrivit raportului amintit, din proiectele depuse în sesiunea de la finalul anului trecut, judeţul nostru are un număr de 83 de proiecte selectate. Cu alte cuvinte, 83 de producători agricoli care administrează o afacere de mici dimensiuni în domeniu urmează să primească o formă de sprijin financiar nerambursabil în cuantum de 7.500 euro per proiect. Astfel, valoarea totală a sprijinului financiar aferent judeţului nostru pe această măsură, pentru sesiunea de la final de 2010, este de 622.500 euro. Trebuie menţionat că este vorba despre valoarea maximă acordată numai dacă, după verificările ulterioare, se constată respectarea termenilor angajaţi la semnarea contractului de finanţare.
Pentru a beneficia de aceşti bani, fermierii vor pune în practică un plan de afaceri care acoperă o perioadă de 5 ani, exact intervalul în care primesc sprijinul nerambursabil, plan care are ca finalitate creşterea valorii economice a exploataţiei respective. Detaliat, beneficiarii vor primi un sprijin financiar în cuantum de 1.500 euro/an/fermă pe o perioadă de 5 ani, condiţia fiind aceea ca, după perioada de finanţare, valoarea exploataţiei să crească cel puţin cu 3.600 euro. În plus, un alt rezultat urmărit este creşterea cu 20% a valorii producţiei agricole obţinute destinate vânzării.
Dacă la verificare ferma de semi-subzistenţă nu îndeplineşte conformitatea cu planul de afaceri, aceasta nu va mai beneficia de sprijin în următorii 2 ani, dar beneficiarul nu va returna sumele primite.
Cererile de finanţare prin intermediul Măsurii 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă se primesc la Direcţia de Dezvoltare Rurală din cadrul DADR Brăila. Beneficiarii eligibili sunt persoanele fizice în vârstă de până la 62 ani, care desfăşoară activităţi economice, în principal activităţi agricole, comercializează o parte din producţia obţinută, au o exploataţie agricolă de mici dimensiuni înregistrată în Registrul agricol.
Alocarea financiară a măsurii pentru perioada 2007 - 2013 este de 476 milioane euro, din care 20% este contribuţia Guvernului României, iar diferenţa de la Uniunea Europeană.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii