Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peste 5.000 de salariati din invatamint au participat la greva

5.035 de salariati din invatamint, din cei 5.576 inscrisi in Sindicatul Invatamint Braila, adica 92,82% dintre membrii sindicatului, au fost, luni, in greva de avertisment. Cum Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a atras atentia ca personalul din sistemul de invatamint care a participat la greva ca nu beneficiaza de drepturile salariale corespunzatoare, rezulta ca, la nivel de judet, doar 541 de membri ai Sindicatului Invatamint Braila, vor fi platiti pe perioada grevei de avertisment. De altfel, in nota transmisa inspectoratelor scolare judetene, MECT mentioneaza: "Prevederile Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca si ale Codului Muncii, care stipuleaza ca pe perioada grevei raportul de munca este suspendat pentru angajatii care participa la actiunile de protest". De asemenea, ministrul Educatiei, Anton Anton, a solicitat inspectoratelor scolare sa se asigure ca toti cei care au fost in greva nu vor beneficia de drepturile salariale corespunzatoare. De precizat ca din 5.576 de membri ai sindicatului brailean, 4.120 reprezinta personal didactic, 499 personalul didactic auxiliar (laborante, bibliotecare) si 957 personal nedidactic. Conform datelor prezentate de liderul SIB, Valeriu Partene, din cei 541 de salariati care nu au participat la greva, 235 sint inspectori si directori de unitati scolare, 97 salariati ai gradinitelor cu program saptamintal si 209 sint din scoli speciale, care nu au putut intrerupe programul de munca din cauza conditiilor speciale de lucru.
La nivel national, din aproximativ 66.000 de membri de sindicat, numar comunicat de Federatia "Spiru Haret" catre MECT, se afla in greva de avertisment peste 37.000 cadre didactice, nedidactice si personal didactic auxiliar. Manifestari de protest au fost inregistrate in 1.140 de unitati de invatamint din 17 judete si municipiul Bucuresti.
Federatia "Spiru Haret" anunta, oficial, posibilitatea declansarii grevei generale pe 18 noiembrie, insa numai impreuna cu celelalte federatii sindicale reprezentative din invatamint. Hotarirea a fost luata ieri, in sedinta extraordinara a biroului executiv al Federatiei "Spiru Haret". De asemenea, s-a mai decis ca Federatia "Spiru Haret", impreuna cu celelalte trei federatii sindicale reprezentative din invatamint sa picheteze sediul Parlamentului, luni, pe 10 noiembrie, in intervalul orar 11.00 - 14.00 si sa sesizeze Curtea de Conturi pentru a verifica executia bugetara in domeniul educatiei.
In alta ordine de idei, ordonanta de aminare a cresterii salariilor cu 50% pentru personalul din invatamint a fost respinsa de Comisia de invatamint a Senatului. Ordonanta a primit raport de respingere din partea a sase senatori prezenti la sedinta. Printre ei s-a aflat si parlamentarul brailean Dan Sabau.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii