Mergi la conţinutul principal

Peste 200 de avertismente si 245 milioane de lei amenzi pentru stoparea montei clandestine

Specialistii Unitatii Judetene pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UJARZ) Braila, din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), si-au prezentat, zilele acestea, bilantul activitatii pe anul 2005. Rezultatele, comparativ cu anii precedenti, sint multumitoare, insa, spun ei, trebuie sa traga din nou semnalul de alarma: fara a se inregistra si un progres genetic considerabil, doar cresterea efectivelor de animale nu este suficienta. Uniunea Europeana cere productivitate si calitate, iar ameliorarea raselor si orientarea crescatorilor de animale catre rase productive este sarcina si atributia specialistilor UJARZ care, inainte de orice, considera ca au de luptat cu mentalitatile invechite ale crescatorilor care nu inteleg importanta montei artificiale, singura metoda care asigura progresul genetic. "Legat de reproductie, la specia taurine, as vrea sa retineti ca dintr-un efectiv de 28.500 capete matca, au fost insamintate artificial in jur de 14.500, respectiv circa 51% din efectiv, ceea ce inseamna o crestere cu 17 % fata de anul trecut. Este bine, dar trebuie mai mult, iar acest procent putea fi mai mare, daca unii crescatori nu ar fi preferat sa efectueze monta clandestina. Sintem constienti ca procentul trebuie sa creasca, drept pentru care o activitate importanta in 2005 a fost consilierea crescatorilor de animale de catre specialistii nostri, in sensul determinarii renuntarii la monta clandestina cu tauri neautorizati", a precizat Virgil Mihaila, director executiv adjunct al DADR, seful UJARZ Braila.
Acolo unde consilierea si instruirea nu a avut rezultatele sperate, specialistii UJARZ au acordat avertismente, peste 200 anul acesta, dar si amenzi, acolo unde "chiar nu s-a gasit intelegere", in jur de 245 milioane de lei.
O alta activitate prezentata de conducerea UJARZ cu prilejul bilantului pe 2005 a fost realizarea documentatiei necesare pentru stabilirea cotei de lapte. Astfel, in judetul Braila, dintr-un numar de 21.997 de gospodarii in care se cresc taurine, formulare tipizate privind registrul fermelor, declaratiile si cererea de solicitare a cotei de lapte, au fost distribuite in 16.400. Actiunea este in plina desfasurare, termenul limita de finalizare fiind 31 martie 2006.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro