Mergi la conţinutul principal

Peste 1.100 de dosare pe capul fiecarui judecator

Problemele cu care se confrunta judecatorii braileni s-au aflat, zilele acestea, in atentia conducerii Tribunalului Braila, la sedinta de bilant a activitatii instantelor pe anul 2008.
Astfel, cu sapte posturi de judecator vacante, Tribunalul, precum si Judecatoriile Braila, Faurei si Insuratei au avut de furca anul trecut cu 24.743 de dosare penale, civile si comerciale. Numai la Tribunalul Braila, media a fost de 1.136 dosare rulate de un judecator, din care au fost solutionate 427. Fata de anul precedent, operativitatea solutionarii dosarelor a scazut usor, de la 81,09 la 80,39%. Cauzele intarzierii solutionarii dosarelor sunt, in viziunea magistratilor, urmatoarele: formularea de actiuni ce nu sunt in conformitate cu normele procedurale; nedepunerea rapoartelor de expertiza in termenul stabilit de instanta; lipsa avocatilor, care sunt la alte instante; necomunicarea actelor de procedura de catre Posta Romana; ponderea mare a dosarelor de fond si apel: in aceste dosare se dau mai multe termene pentru administrarea de probe; prea multe termene pentru lipsa de aparare; numar insuficient de judecatori si delegarea unor judecatori la birourile electorale (pe parcursul alegerilor). Bugetul alocat Tribunalului Braila in 2008, a fost de aproape 18 milioane de lei.
Cat priveste modificarile hotararilor judecatoresti (indicator al calitatii actului de justitie) din 3.413 dosare solutionate anul trecut de Tribunal, 641 au fost atacate cu apel si/sau recurs, 44 dintre acestea fiind casate "din motive imputabile" judecatorului. Magistratii s-au confruntat cu probleme deosebite si din cauza deselor modificari legislative intervenite in legislatia romaneasca. Astfel, de anul trecut, competenta de solutionare a cererilor avand ca obiect libera circulatie a persoanelor revine Tribunalului Braila. Tot de anul trecut, punerea in miscare a actiunii penale nu se mai face prin depunerea plangerii prealabile la instanta, ci prin ordonanta procurorului. S-a statuat, de asemenea, obligativitatea referatului de evaluare a minorului in cauzele penale cu minori. Imbunatatiri legislative au fost aduse in ce priveste mandatul european de arestare si extradarea. De anul trecut, judecatorii se ocupa si cu solutionarea cauzelor privind taxa de prima inmatriculare si, ulterior, taxa de poluare. Alte cauze noi se refera la constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial, constatarea nulitatii, anularea, rezilierea, rezolutia unui act juridic - reglementate prin Decizia 32/2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei.
Demn de remarcat este faptul ca din totalul dosarelor inregistrate la instante, 3.244 au fost cu minori (dosare penale si civile). Din acest total, judecatorii au solutionat deja 2.557.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro