Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pescuitul din copac, cu scule manevrate prin scripeti

Inundatiile stimuleaza simtul practic al brailenilor. Dupa pescuitul de pe trotuar, practicat de citeva zile pe strazile inundate din zona portului, mai nou, s-a inventat si pescuitul din copaci, folosind un sistem de scripeti. Este noul sistem de braconaj pus la punct de citiva braileni, care profita de cresterea nivelului Dunarii si se ascund de oamenii legii nu dupa, ci in copaci, printre ramuri, de unde coboara napatca, folosind scripeti. Pentru ca si pescuitul la inaltime, tot braconaj se cheama, daca este practicat in perioada de prohibitie, oamenii legii au plecat si ei, cu barca, la pescuit braconieri, pe care-i culeg din pomi, ca pe merele stricate.
Primii cazuti in plasa jandarmilor au fost cei care dadeau la peste in zona dig Braila-Galati, unde apele au inundat paduricea, ajungind pina in dreptul coroanei copacilor. Acolo, citiva braileni inventivi s-au folosit de noua oportunitate si, desi e prohibitie, au pescuit cu scule interzise, ascunsi intre ramurile arborilor. Pentru ca nu pot cobori prea mult napatca din pom, unii si-au confectionat si un sistem de scripeti, cu care manevrarea sculelor devine mult mai usoara. Pestii prinsi ii tineau tot in pom, intr-o sacosa agatata de o craca.
La vederea jandarmilor, pentru ca nu aveau cum sa fuga, prin apa de aproape doi metri, ei s-au pitit printre ramuri, in speranta ca vor scapa. Intrebat ce face in pom, unul dintre ei a recunoscut:
"M-am ascuns, ca sa nu-mi dati amenda. De ce sa-mi dati amenda?
Ca dadeam la zburatoare. Am ajuns aici inot si dau la peste. Stiu ca nu avem voie sa prindem peste, ca-i prohibitie, dar nu am prins cine stie ce. Sint doar citeva kilograme...".
Altii au declarat ca sculele interzise pe care le foloseau nu erau ale lor, ci le-au primit de la diversi prieteni, ca sa iasa la o partida de pescuit.
"Efectivele Inspectoratului Judetean de Jandarmi Braila au executat o actiune pe linia prevenirii si combaterii braconajului piscicol. Au fost depistate trei persoane, respectiv Gabriel C. de 29 de ani, Amarius D. de 29 ani si Francisc G., de 32 ani, ce pescuiau cu unelte de pescuit interzise. Persoanele au fost conduse la sediul Inspectoratului, in vederea continuarii cercetarilor"
ne-a declarat lt. Iulian Timofei, purtator de cuvint in cadrul Jandarmeriei Braila. Oamenii legii le-au confiscat pescarilor de ocazie circa 200 de kg de peste si le-au intocmit actele premergatoare cercetarii penale, pentru braconaj si folosire de scule interzise de lege. Amatorii de braconaj de la inaltime vor plati scump aceasta distractie, ei riscind pina la 6 ani de inchisoare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii