Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Persoanele private de libertate iau salariu ca sa-si completeze studiile in detentie

Mai multe zile de reducere a pedepsei si mult mai multi bani. De aceste avantaje se bucura, incepind de astazi, detinutii din penitenciarele romanesti.
Legea 275 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care intra in vigoare astazi, mareste procentul ce le revine din venitul realizat din munca prestata. Astfel, veniturile realizate de puscariasi nu pot fi mai mici decit salariul minim pe economie, in raport cu programul de munca. Acesti bani se incaseaza de catre administratia penitenciarului si sint repartizati astfel: 30% din venit revin detinutului (cu 20% mai mult fata de cit prevedea vechea lege), iar restul - Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
In acelasi timp, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca, in cazul condamnatilor majori, si 3 zile executate pentru 2 zile de munca, in cazul condamnatilor minori si tineri.

Bani pentru detinuti ca sa faca scoala

Dupa cum stipuleaza noua lege, persoanele condamnate la pedepse privative de libertate care participa la cursuri de scolarizare sau de calificare ori recalificare profesionala primesc lunar, pe durata cursurilor, o remuneratie egala cu salariul minim pe economie. Ba mai mult, pentru fiecare semestru absolvit, detinutii vor primi 30 de zile de reducere a pedepsei. In ceea ce ii priveste pe cei ce urmeaza un curs de calificare sau recalificare, acestia primesc 15 zile de reducere a pedepsei pentru fiecare curs absolvit.
Noua lege imparte regimul de detentie in patru categorii: de maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis. Astfel, fie in acelasi penitenciar vor exista mai multe sectii, cu regimuri diferite, fie vor fi penitenciare specializate.
Legea apare dupa 37 de ani de aplicare a vechii legi (23/1969 privind executarea pedepselor). Potrivit noului act normativ, se infiinteaza institutia judecatorului delegat pentru executarea pedepsei privative de libertate si, in felul acesta, controlul asupra executarii pedepselor trece de la procuror la judecator, care va indeplini cele mai multe atributii in cadrul unitatii penitenciare.
Tot in conformitate cu noua lege, cei "gazduiti" in penitenciare nu se mai numesc detinuti sau puscariasi, ci persoane private de libertate ori persoane condamnate.
De asemenea, prin actul normativ apar criterii clare legale de individualizare a regimului de executare a pedepselor, in functie de marimea pedepsei aplicate de instanta, de comportamentul detinutului etc.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii