Mergi la conţinutul principal

Perla gunoaielor

Malul celalalt al Dunarii din dreptul municipiului Braila, in special in zona fostei plaje Perla, a constituit dintotdeauna o atractie pentru braileni, care merg acolo in numar mare sa-si petreaca weekend-urile. Intrucit zona nu este amenajata, tomberoanele lipsind cu desavirsire, malul drept al Dunarii incepe sa semene mai mult cu o groapa de gunoi decit cu un loc potrivit pentru picnic si distractie. Autoritatile, care ar trebui sa se ocupe de locul respectiv, par total dezinteresate, incercind sa nu-si asume responsabilitatea, dind vina unele pe altele.
Comisariatul judetean Braila din cadrul Garzii Nationale de Mediu (CJGNM), a facut mai multe precizari privind administratorii malului drept al Dunarii, pe zone: plaja, balti, pescuit si padure. Potrivit conducerii CJGNM Braila, albia majora a fluviului Dunarea cu zona de plaja si mal-dig se afla in administrarea Administratiei Nationale a "Apelor Romane", Directia de Ape Buzau - Ialomita - Sistemul de Gospodarire a Apelor Braila, iar zona impadurita se afla in administratia Directiei Silvice Braila. "In ceea ce priveste starea de salubrizare a zonei respective, aceasta intra in sarcina administratorilor mentionati. Referitor la deseurile aflate in zona - menajere, ambalaje, plastic, PET-uri, atit pe plaja de agrement dar si in baltile de pescuit si zona impadurita, punctul nostru de vedere este ca in cea mai mare masura acestea au fost aduse de apele fluviului prin cresteri si descresteri ale nivelului in timp si intr-o masura relativ scazuta au fost abandonate de catre cetatenii care frecventeaza zona de plaja si de pescuit", a declarat comisarul sef de la Garda de Mediu, Dan Mircea Grigorescu. In schimb, reprezentanti din cadrul conducerii DS Braila au afirmat ca s-au ocupat de igienizarea zonei respective. "De-a lungul acestui an, am facut numeroase activitati de stringere a gunoaielor, dar oamenii care vin acolo sa se distreze nu stiu sa lase curat in urma lor. Am vorbit acum ceva timp si cu Primaria Braila pentru amplasarea unor pubele, insa am considerat ca nu pot fi pazite. Nu e rentabil sa angajam oameni doar ca sa pazeasca gunoaiele lasate de altii. De asemenea, cred ca brailenii ar trebui sa fie educati in aceasta privinta, sa invete sa pastreze curatenia spatiilor verzi si sa respecte natura", a precizat Cristian Gurgu, presedintele Directiei Silvice Braila.
Cu toate ca Garda de Mediu considera ca zona apartine Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, reprezentanti din cadrul conducerii SGA Braila au declarat ca nu ei se ocupa de administrarea acelui teren, considerind ca salubrizarea fostei plaje Perla cade in sarcina Consiliului Local Municipal si a Primariei Braila. Insa nici Primaria nu isi asuma responsabilitatea pentru acel spatiu. "Atit timp cit plaja folosita in mod ilegal de braileni nu apartine municipiului Braila, Primaria Braila si institutiile din cadrul acesteia nu au nici o responsabilitate si competenta in zona. Asadar, gunoiul nu trebuie strins de Primaria Braila, ci de comuna de care apartine", a declarat primarul Aurel Simionescu.

"Ar fi foarte simplu sa elaboram o hotarire si sa interzicem scaldatul acolo"

In comuna Marasu, cea pe raza careia se afla plaja cu pricina, nu exista insa nici un fel de fonduri pentru a se putea ocupa cineva de acest teren. "Terenul apartine domeniului public al comunei Marasu, dar nu figureaza ca plaja, ci pur si simplu ca teren. In aceste conditii, noi nu avem nici un cadru legal sa facem investitii acolo sau sa suportam cheltuieli cu intretinerea si curatenia acelei zone. Ce am putea face noi, in cazul in care s-ar gasi investitori, ar fi sa organizam o licitatie si sa dam acel teren in concesiune si sa faca ei acolo ceva, plaja sau cum ar dori sa o numeasca. Noi am preluat acest teren dupa 1989. Inainte, intr-adevar era plaja “Perla”, dar apartinea administratiei locale a municipiului Braila din acea vreme si ei se ocupau cu intretinerea ei. Acum, noi, repet, nu avem cum sa facem nimic acolo pentru ca nu avem cum sa prindem cheltuiala in buget. Sincer, ar fi foarte simplu sa elaboram o decizie sau o hotarire si sa interzicem scaldatul acolo. Dar va dati sema cum ar primi brailenii o asemenea veste. Este unul dintre putinele locuri de agrement pentru ei. Ar trebui insa, daca noi nu luam o decizie asa radicala, ei macar sa aiba grija sa lase curat in urma", a precizat Nicolae Nitescu, primarul comunei Marasu.
Fiindca autoritatile locale "paseaza" responsabilitatea acestei zone de la una la alta, spatiul devine o oaza de gunoaie, iar speranta ramine in cele citeva organizatii non-guvernamentale care au organizat, in anii trecuti, actiuni de ecologizare a terenului. "Am avut actiuni de igienizare in alti ani, in zona de plaja si in zona functionala, la trecerea bac. In urma acestor actiuni am fost profund dezamagita de tot ceea ce inseamna autoritati locale, incepind de la Primarie, pina la Ocolul Silvic. Primaria nu a fost niciodata interesata de aceste locuri, asa ca nici eu nu mai am de gind anul acesta sa-i mai pun pe copii sa faca pe gunoierii. Singura solutie ramine ca oamenii sa-si adune singuri gunoiul si, asa cum vin cu sticlele pline, se pot intoarce si cu ele goale", a tinut sa sublinieze Codruta Nedelcu, presedinte al Asociatiei Romane a Iubitorilor de Natura (ARIN), filiala Braila.
Cei de la Garda Nationala de Mediu au mai adaugat ca in perioada urmatoare vor atentiona in scris SGA Braila si Directia Silvica Braila, pentru a se ocupa de realizarea curateniei in zona in cauza. De asemenea, CJGNM Braila a promis ca va intreprinde o actiune de control pentru a se constata in ce masura actiunile de salubrizare efectuate de catre administratori si-au atins scopul si cum se prezinta starea de salubrizare a zonei.
Pina atunci, se pare ca malul drept al Dunarii va ramine un teren al nimanui, care risca sa se transforme, incetul cu incetul, intr-o adevarata groapa de gunoi, mai ales ca brailenii vor continua sa-si petreaca weekend-urile aici, dovedind acelasi dezinteres pentru curatenie pe care il au si autoritatile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro