Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Performantele economice ale IMM-urilor s-au imbunatatit la finalul anului 2006

Intreprinzatorii mici si mijlocii au raportat o crestere a indicatorilor economici in a doua jumatate a anului trecut, desi mediul de afaceri nu s-a imbunatatit semnificativ, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
"Aproximativ 82% dintre respondentii sondajului au apreciat ca in a doua parte a anului trecut performantele economice au fost mai bune decit in primul semestru, desi cresterea nu a fost substantiala. Cu toate acestea gradul de dezvoltare al IMM-urilor din Romania ramine sub cel al firmelor din statele Uniunii Europene", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Circa 9% dintre intreprinzatorii intervievati au raspuns ca performantele economice au fost mai slabe decit in primele sase luni ale anului, iar 9% au indicat o stagnar.
Ancheta realizata in rindul intreprinzatorilor este una dintre componentele unei evaluari a situatiei de ansamblu a IMM-urilor din Romania in semestrul doi al anului 2006, realizate de CNIPMMR.
Evaluarea mai ia in calcul evolutia mediului de afaceri si a IMM-urilor. In ceea ce priveste evolutia climatului de afaceri, evaluarea CNIPMMR arata ca mediul de afaceri din Romania nu s-a imbunatatit in a doua parte a anului fata de primele sase luni.
Referitor la evolutia IMM-urilor, aceasta a fost satisfacatoare. Astfel, numarul firmelor infiintate s-a redus in perioada analizata cu circa 1,74% fata de perioada corespunzatoare a anului 2005, au fost radiate cu 75,34% mai multe companii, iar numarul IMM-urilor care au obtinut profit a crescut in medie cu 4-5%.
In plus, pe parcursul semetrului doi al anului 2006, comparativ cu perioada similara a anului 2005, numarul IMM-urilor care au inregistrat pierderi s-a redus in medie cu 1-2%, in timp ce cifra de afaceri a firmelor mici si mijlocii a crescut cu 10-15%, iar profitul cu 5-10%.
Investitiile realizate de IMM-uri s-au majorat cu 10-12%, numarul salariatilor a crescut cu pina la 5%, iar volumul total al exporturilor realizate de firmele din sectorul privat a urcat cu 15,17%.
"Avind in vedere acesti indicatori, concluzia evaluarii este ca evolutia mediului de afaceri a cunoscut un usor progres in a doua parte a anului trecut, fiind necesare insa adoptarea unor masuri in vederea dezvoltarii IMM-urilor", a apreciat Nicolescu.
Printre masurile propuse de catre CNIPMMR se numara stimularea productiei interne pentru reducerea importurilor si cresterea exporturilor, eliminarea birocratiei la infiintarea firmelor si inregistrarea electronica a companiilor, diminuarea blocajului financiar, reducerea parafiscalitatii si infiintarea unei retele de centre de consultanta finantata de la bugetul de stat.
Categorie articol: 

Comentarii