Mergi la conţinutul principal

Percheziţii DIICOT la Brăila. În vizor, medici şi asistenţi medicali acuzaţi de fals, uz de fals şi înşelăciune

 procurorii DIICOT au descoperit încă o metodă de fraudare a fondurilor sistemului medical, prin care bani publici destinaţi Sănătăţii au ajuns în buzunarele unor firme private şi cadre medicale • bilete de trimitere şi reţete medicale false, diagnostice fictive, recomandări nejustificate pentru un dispozitiv medical - sunt pistele pe care anchetatorii le-au verificat, ieri, în toată ţara • de exemplu, scutecele pentru adulţi erau, în actele medicale, catetere urinare, pentru a putea fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate

 

Sistemul sanitar a fost zdruncinat, ieri dimineaţă, de acţiunea de amploare a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Încă o fraudă a bugetului destinat Sănătăţii a fost scoasă la iveală de către anchetatori, iar în dosar apar două societăţi comerciale şi mai multe cadre medicale: doctori de specialitate, medici de familie, asistenţi. Pe scurt, cele două firme livrau, în general, scutece pentru adulţi, dar în acte erau trecute cu codul C05 - catetere urinare, potrivit comunicatului de presă emis de Direcţie. De ce? Pentru că scutecele nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar cateterele da.

Procurorii au efectuat, pe parcursul zilei de ieri, 68 de percheziţii domiciliare în toată ţara, inclusiv în Brăila. În dosar, se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică.

Totul a început încă din 2013, când mai multe cadre medicale din judeţul Mureş, dar şi din alte părţi ale ţării, au falsificat în mod repetat bilete de trimitere, prescripţii medicale şi registre, în sensul că au pus diagnostice fictive, au recomandat fictiv dispozitive medicale şi s-au înregistrat cu servicii de consultaţie, susţin anchetatorii. Sau, în limbajul procurorilor, cadrele medicale “au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului”, aşa cum se menţionează în comunicatul de presă. “Concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05- catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienţilor. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale, ambele cu sediul în Târgu Mureş, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienţi situaţi pe întreg teritoriul ţării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust”, explică procurorii.

Reprezentanţii firmelor vizate în acest dosar livrau pacienţilor, în general, doar scutece pentru adulţi, pentru că fix de scutece aveau adevărată nevoie oamenii, dar aceste produse nu sunt decontate de CNAS. Iar pentru a primi bani de la Casă, firmele decontau, în numele pacienţilor respectivi, dispozitive medicale cu codul C05 - catetere urinare, deşi realitatea era alta, au mai menţionat cei de la DIICOT.

Publicaţia online G4Media.ro a scris că una dintre firmele care apar în acest dosar este deţinută de politicianul Gyorgy Frunda, lider UDMR. “E vorba despre compania mureşeană Ortoprofil Prod SRL, în care Frunda deţine 64% din acţiuni, conform datelor de la Registrul Comerţului. Restul de 36% din pachetul de acţiuni este deţinut de Boga Ferenc-Vilmos, care este şi administrator”, notează publicaţia amintită. Presa centrală a mai scris că Gyorgy Frunda nu are nicio calitate în dosar, ci doar firma deţinută de el.

Prejudiciul estimat până în acest stadiu al anchetei este estimat la circa 10 milioane lei, însă suma poate suferi modificări, după ce va fi stabilită întreaga activitate infracţională.

În primă fază, au fost audiate în jur de 50 persoane, la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale Târgu Mureş. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul DCCO - IGPR, precum şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală - Direcţia Regională Sibiu. La percheziţii au participat poliţişti din cadrul IPJ Mureş şi jandarmi din cadrul IJJ Mureş.

“Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele vizate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se încheie comunicatul DIICOT.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro