Mergi la conţinutul principal

Pentru că la plăcinte înainte

 Unde s-a mai văzut parlamentar responsabil? - poate în Vestul civilizat, în niciun caz în Estul sălbatic!

Bunăoară, deşi românii s-au pronunţat în favoarea desfiinţării uneia din cele două camere parlamentare (care, la drept vorbind, se întrec parcă să-şi demonstreze inutilitatea), aleşii şi-au confecţionat o lege care să-i înmulţească. Noroc de capacitatea limitată a celei mai mari săli din Palatul Parlamentului (fost al Poporului), altfel erau fără număr. Însă nesimţirea şi tupeul lor nu s-au oprit aici. Imediat după alegerile din decembrie 2012 (nu înainte!), cu sacii-n căruţă, toţi şi-au smuls părul din cap ce strâmbă e legea electorală. Până acum n-au mişcat un deget să o schimbe. Doar nu-s fraieri să-şi taie singuri tainul! Au 1001 de motive de aruncat în ochii alegătorilor. Şi apoi, sunt atâtea proiecte cu mult mai importante pentru ţară, dar mai ales pentru ei, de legiferat! Pe oricine ai întreba, i-ar turui gura: Constituţie nouă, regionalizare, alegeri, ungurii, ruşii, pinguinii etc. etc. Unde să mai încapă şi amărâta aia de lege electorală?
Dar de ce a ajuns să funcţioneze atât de prost acest uriaş mecanism, la care pun umărul, printre alţii, şi cei zece reprezentanţi ai Brăilei? Dacă ar fi să ne uităm de aproape la rotiţele care alcătuiesc maşinăria parlamentară, am descoperi că într-adevăr diavolul se ascunde în detalii. Să luăm, de exemplu, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Anul acesta, cei 18 membri ai ei au avut două şedinţe de lucru mari şi late. În prima, ţinută pe 20 ianuarie, au fost amânate avizele pentru trei proiecte de lege pentru că Guvernul încă nu ieşise din Sărbătorile de iarnă. În cea de a doua, pe 10 februarie, a fost mai mult de muncă: o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 258/2007 privind practica elevilor şi studenţilor, una privind instituirea unor facilităţi pentru studenţii şi masteranzii de administraţie publică, ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi studii europene sub forma unor stagii de practică retribuite, o iniţiativă privind sprijinirea şi orientarea elevilor în carieră şi una pentru completarea unui articol din Codul fiscal, menită să reducă impozitul pe proprietăţile locuitorilor din Deltă. Toate acestea au primit aviz negativ. În schimb, o a cincea (şi ultima) propunere a fost votată în unanimitate "pentru". Ea vizează efectuarea unei deplasări de către membrii comisiei în Delta Dunării pentru a identifica soluţii la o serie de probleme locale. Sinteza lucrărilor şedinţei, afişată pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, mai menţionează că detaliile concrete privind această deplasare vor fi stabilite ulterior şi aduse la cunoştinţă membrilor comisiei. Probabil că aceştia nu se vor supăra deloc dacă excursia de documentare va avea loc mai la vară, chiar şi după încheierea sesiunii parlamentare. Altfel este greu de explicat altruismul celor 18 parlamentari din comisie faţă de cei 2-3 colegi ai lor aleşi să-i reprezinte direct pe locuitorii Deltei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro