Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pentagonul indeamna Marea Britanie sa trimita trupe suplimentare in Afganistan

Departamentul american al Apararii doreste ca Marea Britanie sa trimita o parte din trupele retrase din Irak in misiunea NATO de stabilizare a Afganistanului, relateaza cotidianul The Times in editia electronica.
Intr-o declaratie facuta inainte de reuniunea ministrilor Apararii din cele opt tari care au trupe in sudul Afganistanului, inclusiv Romania, Geoff Morrell, purtatorul de cuvint al Pentagonului, a anuntat ca Statele Unite vor trimite efective suplimentare si se asteapta si la aliati sa procedeze similar.
Un plan al administratiei SUA eleborat saptamina aceasta urmeaza sa recomande suplimentarea trupelor in Afganistan. Presedintele-ales al SUA, Barack Obama, a promis ca stabilizarea Afganistanului va fi o prioritate a noii administratii de la Washington.
Pentagonul intentioneaza sa trimita inca 15.000 - 20.000 de militari in Afganistan, fata de cei 33.000 care sint deja pe teren. Un batalion al Fortelor Navale si o brigada de lupta sint pregatite sa plece, iar alte trei brigazi de lupta ar putea fi trimise anul viitor.
Marea Britanie insista ca deja este "suprasolicitata" din cauza celor 8.000 de militari trimisi in provincia Helmand, dar Pentagonul afirma ca reducerea efectivelor britanice din Irak poate facilita suplimentarea celor din Afganistan.
"In conditiile in care Marea Britanie isi reduce efectivele din Irak, speram ca le va suplimenta in Afganistan", a explicat Morrell.
Problema va fi dezbatuta la Cornwallis (Canada), unde se intilnesc ministrii Apararii din SUA, Australia, M.Britanie, Canada, Danemarca, Estonia, Olanda si Romania, dornici sa gaseasca solutii pentru stabilizarea regiunilor din sudul Afganistanului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii