Mergi la conţinutul principal

Pedepse mici în dosarul „Microsoft"

Instanţa supremă i-a condamnat, joi, pe fostul primar Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru Gabriel Sandu şi pe Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul Microsoft, decizia nefiind definitivă.
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au mai dispus ca omul de afaceri Nicolae Dumitru, singurul care a primit o pedeapsă cu suspendare, să facă 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, într-o instituţie publică din Sectorul 2 al Capitalei.
ICCJ a încheiat în 9 martie judecarea în fond a dosarului „Microsoft" şi a pronunţat joi decizia, care nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.
La ultimul termen, cei patru inculpaţi din dosarul „Microsoft" au spus că îşi regretă faptele şi au cerut să primească pedepse cu suspendare, inclusiv cu prestare de muncă în folosul comunităţii, în timp ce DNA a cerut condamnarea lor la închisoare cu executare.

Un an de procese

Judecarea în dosarul „Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.
În dosarul „Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.
Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Fără averi

Pe de altă parte, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.
Completul de judecată din dosarul „Microsoft", format din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, a dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar.
Procurorii DNA ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.
Nicolae Dumitru are cea mai mică sumă stabilită de instanţă pentru a fi confiscată, respectiv un million de euro, în condiţiile în care procurorii ceruseră să îi fie confiscată o sumă de peste opt ori mai mare.
De asemenea, suma stabilită de instanţă că trebuie confiscată de la Dorin Cocoş - 3,7 milioane de euro - este de aproape două ori mai mare decât cea cerută de procurori. În cazul lui Gheorghe ştefan şi Gabriel Sandu, suma stabilită de instanţă pentru a fi confiscată este aproape cât cea cerută de procurorii DNA.
Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro