Mergi la conţinutul principal

PDL a ras prefectul de Brăila. Se pregătesc şefii de deconcentrate

Schimbare de prefect peste noapte, la Brăila. Loredana Alexandru, nominalizată în luna februarie a acestui an, de către PSD, pentru funcţia de reprezentant al Guvernului în teritoriu a fost schimbată din funcţie joi noapte, după retragerea din Guvern a social-democraţilor, din cursul aceleiaşi zile. Ea a fost înlocuită cu Dumitru Popa, fostul subprefect al judeţului, susţinut politic de PDL.
Alexandru, de 33 de ani, de profesie jurist, a fost înlocuită la numai o zi după ce îşi depusese dosarul pentru a participa la concursul pentru ocuparea postului de prefect, examinarea fiind programată în data de 12 octombrie. Fostul prefect ne-a declarat ieri că se aştepta să fie schimbată din funcţie: "Aşa cum s-a întâmplat schimbarea în Guvern, era şi normal, după mintea unora, să se întâmple şi în teritoriu. Dacă este legal sau mai puţin legal, în momentul acesta nu pot să mă pronunţ. Deocamdată, nu am o părere cu privire la eventuala contestaţie a acestei decizii, dar cred că nu o voi face. Am fost convinsă de când am fost învestită în funcţie că nu sunt pusă pentru o perioadă foarte lungă. Funcţia de prefect nu este pe viaţă, am acceptat provocarea la acel moment, am vrut să demonstrez că sunt capabilă să fiu reprezentantul Guvernului în teritoriu şi să veghez la respectarea legii". Întrebată dacă are să-şi reproşeze ceva, privind activitatea ca prefect, Alexandru a spus: "Nu. Poate că trebuia să am mai multă grijă cu mass-media. Comunicarea între mine şi mass-media poate nu a fost cea mai bună de la început, dar, în rest, vă asigur că am făcut tot posibilul să îmi îndeplinesc atribuţiile conform legii". La întrebarea privind interesul său pentru o posibilă carieră de înalt funcţionar public, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, fostul prefect a răspuns: "Nu pot să mă pronunţ în acest moment, deocamdată mă întorc jurist la Casa Judeţeană de Pensii, de unde am fost detaşată. Este un timp foarte scurt, ca să pot să mă pronunţ. A fost, oricum, o experienţă foarte interesantă munca de prefect, am avut lângă mine oameni foarte bine pregătiţi, am avut o colaborare foarte bună cu toţi funcţionarii din instituţia prefectului şi cu domnii subprefecţi, deci chiar a fost o perioadă foarte bună în viaţa mea. Am demonstrat că sunt în stare, că o persoană tânără, o femeie, poate să conducă judeţul fără niciun fel de probleme".
Dat fiind că era prefect cu detaşare, neavând deocamdată calitatea de înalt funcţionar public, Loredanei Alexandru nu i s-a oferit, în compensare, un post de inspector guvernamental, cum se procedează, de regulă, cu prefecţii schimbaţi din funcţii. Aceasta a precizat însă că, oricum, nu ar fi fost interesată de un astfel de post ce presupune să fii mereu pe drum, dat fiind că familia sa este în Brăila. Loredana Alexandru a cerut răgaz noului prefect până la amiază, pentru a-şi încheia toate treburile şi a elibera biroul.

"În momentul în care ai venit aici, eşti aproape sigur că te schimbă, doar că nu ştii când"

În ceea ce-l priveşte, noul prefect, Dumitru Popa, nu a avut decât să se mute dintr-un birou în altul, în cadrul aceleiaşi instituţii, pe care o conduce, din poziţia secundă, din mandatul trecut. El ne-a mărturisit ieri că, de fapt, nu prea a fost întrebat dacă este de acord să preia acest post de la o zi la alta, ci mai mult a fost informat că o să-l preia: "Consultat şi întrebat am fost mai puţin, presupun că situaţia a fost de aşa natură, încât din cei doi care eram pe funcţiile de subprefect, trebuia să ocupe unul funcţia de prefect. Probabil s-a luat în calcul faptul că eu sunt intrat în Corpul înalţilor funcţionari publici, am jurământul depus şi că am o vechime mai mare în instituţie. Bănuiesc că asta s-a avut în vedere. Eu am aflat joi, înainte de şedinţa de Guvern, că urmează să fiu propus. Din cunoştinţele mele, postul ăsta de subprefect, pe care-l eliberez eu, rămâne blocat, cel puţin o perioadă de timp. Să vedem ce se va întâmpla, dar cred că va rămâne vacant şi se va face astfel şi o economie la buget, că tot vorbim despre economii. În cazul meu, se aplică mobilitatea pe funcţie publică, în cazul celor care nu au fost înalţi funcţionari publici, se numesc temporar. Dimineaţă, la prima oră, am discutat cu doamna Alexandru civilizat, dânsa îşi face inventarul, trebuie să-l predea şi apoi se duce la fostul său loc de muncă". Noul prefect admite că, având în vedere situaţia politică extrem de încurcată de la nivel naţional, nu se aşteptă să rămână în funcţie pînă la finele mandatului obişnuit, adică în 2012: "Nu, nu mă aştept la aşa ceva. E un risc asumat în momentul în care ai venit aici, eşti aproape sigur că te schimbă, doar că nu ştii când". Întrebat dacă are ştiinţă despre posibile schimbări de şefi şi la direcţiile descentralizate, conduse de oameni propuşi de PSD, Popa a spus: "Nu am cunoştinţă de aşa ceva, probabil că se va întâmpla, dar nu am absolut nicio ştiinţă despre acest lucru. Hotărârile acestea s-au luat la vârf, eu am stat liniştit la Brăila şi nu ştiu ce hotărâri se iau. Nu fac parte din niciun corp politic şi ştiţi foarte bine că nu am mai intrat în sediul Partidului Democrat de când m-au numit în funcţia de subprefect. Am fost contactat, ce-i drept, de preşedintele PDL Brăila, doamna Giana Pătraşcu şi mi-a spus şi dânsa că are cunoştinţă despre faptul că voi fi numit prefect, că a fost şi dânsa întrebată, în acest sens. Aşadar, am susţinerea PDL Brăila, obligatoriu, pentru că numirea prefecţilor este făcută politic, vrem, nu vrem, deşi suntem înalţi funcţionari publici, tot depinde de politic".
Dumitru Popa, în vârstă de 51 de ani, a ocupat postul de subprefect din martie 2006 şi până în prezent, coordonând activitatea direcţiilor deconcentrate, situaţiile de urgenţă şi relaţiile cu publicul. El a venit în Prefectură de la Agenţia de Protecţia Mediului, unde ocupase funcţia de director executiv. Popa a absolvit în 1983 Institutul Politehnic Bucureşti, ca inginer în Tehnologia construcţiilor, iar în 1998, Universitatea Hyperion, specializarea Psihologie - sociologie. Este doctorand al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, pe ştiinţe inginereşti şi inginerie mecanică şi a urmat cursurile Institutului Naţional de Administraţie.
Noul prefect a fost învestit oficial ieri după-amiază, în prezenţa ministrului Gabriel Sandu, în jurul orei 16.00, în cadrul unei scurte ceremonii.

"Mă aştept să aibă loc aceste înlocuiri de directori, mai devreme sau mai târziu"

Preşedintele PDL Brăila, Giana Pătraşcu, ne-a confirmat ieri că selecţia noului prefect, dintre cei doi subprefecţi, s-a făcut exclusiv pe criteriul vechimii în administraţia publică, ambii fiind oameni de valoare, perfect capabili să facă faţă exigenţelor postului: "S-a preferat subprefectul care are cea mai mare vechime. Este adevărat că, dacă analizezi situaţia, domnul Popa a fost nominalizat în acel post de vechiul PD, iar domnul Cârligea, celălalt subprefect, de PDL, dar, până la urmă, domnul Popa şi-a păstrat funcţia, având susţinerea PDL, deci nu pot să fac o departajare din acest punct de vedere, politic, între cei doi. Nu am avut nicio reţinere în a-l sprijini, deci, pe domnul Popa, pentru această funcţie. Eu am lucrat în Prefectură şi cunoscând atribuţiile prefectului, am ştiut că dânsul se putea descurca. Nu că domnul Cârligea nu s-ar fi descurcat, însă dânsul este mai nou în administraţia publică. Eu cred că va fi un prefect bun, pentru că este un om echilibrat şi, în orice perioadă, mai ales în cele zbuciumate, este nevoie de echilibru. În plus, ştim cu toţii că vin alegerile şi dorim ca acestea să se desfăşoare, ca şi până acum, în perfectă corectitudine. Dacă mă punea cineva să aleg între cei doi subprefecţi, nu puteam folosi decât criteriul vechimii. Eu îl apreciez însă foarte mult şi pe domnul Cârligea, să fie clar, mai ales că am şi o relaţie de prietenie cu dânsul. Oricum, cei doi fac o echipă bună şi sunt convinsă că lucrurile vor merge foarte bine, la Prefectură". În legătură cu posibilele schimbări de directori la deconcentratele conduse de social-democraţi, Pătraşcu ne-a declarat că, deocamdată, nu a fost informată de la centru că se vor lua astfel de măsuri, dar se aşteaptă ca acestea să se întâmple: "Este posibil să aibă loc schimbările de directori numiţi de PSD, pentru că protocolul cu social-democraţii s-a rupt. Nu ştiu nimic concret, deocamdată, dar mă aştept să aibă loc aceste înlocuiri de directori, mai devreme sau mai târziu. PDL are destui oameni de valoare pe care să-i instaleze în posturile respective şi se ştie că şi pentru direcţiile pe care ni le-am asumat noi am avut mai mulţi candidaţi pe post, ca să spun aşa".

"Dacă se consideră că oamenii şi-au făcut datoria în funcţiile respective şi au fost buni profesionişti, să nu-şi dea demisia!"

În ceea ce-i priveşte, liderii PSD locali au de luat o decizie, legată de eventuala demisie a şefilor de descentralizate nominalizaţi de social-democraţi în posturile respective. Primvicepreşedintele PSD Brăila, Aurel Simionescu, aflat ieri la Congresul PSD, ne-a declarat că, într-adevăr, s-a discutat la reuniunea la centru despre modalitatea de abordare a problemelor, pentru direcţiile descentralizate, însă nu s-a luat o decizie obligatorie pentru toate filialele: "Au fost la Congres şi păreri pro, şi păreri contra demisiilor în bloc a directorilor de deconcetrate. Noi vom avea o şedinţă la Brăila şi vom decide împreună dacă este cazul ca şefii de deconcentrate nominalizaţi de PSD ar trebui să-şi dea demisia, sau se va merge pe o abordare legată strict de competenţa acestora. Eu vă spun că cei mai mulţi dintre aceşti directori, la serviciile asumate politic de PSD, şi-au ocupat funcţiile în baza competenţei, foarte puţini au fost nominalizaţi pe criterii strict politice. De aceea, eu, personal, cred că ar trebui să facem o analiză şi dacă se consideră că oamenii şi-au făcut datoria în funcţiile respective şi au fost buni profesionişti, să nu-şi dea demisia. Oricum, au trecut şase luni, se poate face o analiză. Decizia, însă, o vom lua în forurile organizaţiei judeţene".
În ceea ce priveşte schimbarea peste noapte a prefectului Loredana Alexandru, Simionescu a declarat că "este decizia primului ministru, luată în contextul ruperii coaliţiei PDL -PSD şi, în rest, nu mai este nimic de comentat"
Amintim că directorii de deconcentrate nominalizaţi de PSD sunt: Direcţia Finanţelor Publice - Vasile Abraşu, Garda Financiară - Silviu Stănescu, Garda de Mediu - Marian Dragomir, Direcţia Judeţeană de Sport - Eduard Puiu, OJPC - Dumitru Marta, Direcţia Muncii - Laura Ţupea, Direcţia Silvica - Costică Vicol, Direcţia Sanitar-Veterinară - Gicu Drăgan, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate - Mariana Tarachiu, AJOFM - Simona Ely-Chioibaş, Agenţia pentru Protecţia Mediului - Liliana Ioan, Direcţia pentru Cultură şi Culte - Virginica Sâmpetru, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Alexandru Sculschi, APDRP - Meluţa Drăguţ, SC Termoelectrica SA - Viorel Cotiga, Electrica Distribuţie - Ştefan Rădulescu, Organisme Intermediare Regionale pentru POS-DRU - Emilia Voicu, Inspectoratul în Construcţii - Victor Ciobanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro