Mergi la conţinutul principal

Patronul “LactaProd”, acuzat de fraudă cu fonduri europene de peste 1 milion de euro

• Mihai Petrea împreună cu alţi trei patroni brăileni au reuşit să ţepuiască atât Uniunea Europeană, cât şi statul român • banii au fost obţinuţi ca fonduri europene şi guvernamentale, în baza unor documente şi declaraţii false, fiind solicitaţi pentru modernizarea unei fabrici de procesare a laptelui • procurorii DNA au intrat pe fir, iar dosarul a ajuns acum spre judecare la Tribunalul Brăila

 

Au vrut să modernizeze o fabrică de procesare a laptelui cu bani europeni obţinuţi în baza unor documente false, gândindu-se că nu vor fi prinşi. Mihai Petrea, Mihai Octav Litinschi, Stelian Robertino Ifrim, Petru Florin Chiroi şi firmele “Polgrup” SRL şi “Rocif Construct” au fost trimişi în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, la aproape 10 ani după comiterea faptelor de corupţie, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Perioada vizată de anchetatori a fost martie 2008 – august 2009, iar proiectul prin care inculpaţii au obţinut fonduri europene nerambursabile viza modernizarea unei fabrici de lapte. Concret, fostul antreprenor brăilean Mihai Petrea a reuşit să convingă o persoană - “reprezentant legal de proiect, fără vinovăţie”, cum se precizează în rechizitoriul DNA - să depună la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, mai multe documente şi declaraţii false sau inexacte, cum ar fi studiu de fezabilitate, declaraţii pe proprie răspundere, contracte de lucrări etc. Petrea a fost ajutat în acest demers de inculpatul Ifrim Stelian-Robertino.

În acest cerc vicios a intrat şi Petru Chiroi, administrator al SC “Rocif Construct” SRL Brăila. Acesta a pus la dispoziţie o parte din documentele mai sus amintite, deşi firma pe care o conducea nu avea nici posibilităţi tehnice, nici suficienţi angajaţi pentru a realiza lucrarea de construcţii-montaj pe care o câştigase la licitaţie, aşa cum se precizează în actele anchetatorilor.

Planul acestora de a obţine fonduri europene le-a reuşit, astfel că au obţinut 4.953.955 lei. 80% din această sumă a provenit din bugetul Uniunii Europene, iar diferenţa de 20% din bugetul statului român. “Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective”, se mai precizează în rechizitoriul DNA.

Brăileanul Petru Florin Chiroi, administratorul “Rocif” SRL nu s-a oprit aici cu faptele de corupţie, susţin procurorii, ci a înfiinţat şi o asociaţie cu inculpaţii Stelian-Robertino Ifrim şi Octav Mihai Litinschi, prin intermediul căreia, Chiroi a realizat “prin intermediul unor tranzacţii comerciale fictive cu circuit comercial aparent real (cu ajutorul unor firme – unele cu comportament de tip “fantomă”, printre care şi SC “Polgrup” SRL) , prin care a crescut artificial preţul de achiziţie a unor utilaje achiziţionate din Italia”, se mai menţionează în actele procurorilor.

Ulterior, inculpatul Mihai Petrea, cel care a obţinut banii europeni prin fraudă pentru modernizarea fabricii, a întocmit şi prezentat, în mod repetat, mai multe documente nereale, cum ar fi contracte comerciale şi facturi achiziţie bunuri, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Brăila. “Scopul era stabilirea cu rea credinţă a contribuţiilor, impozitelor sau taxelor, ce au avut ca rezultat final rambursarea ilegală, la data de 30.01.2009, a unei taxe pe valore adăugată în sumă de 901.098 lei”, explică procurorii.

Adminitraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a anunţat că se va constitui parte civilă cu suma de 1.112.845 lei, din care 901.090 cu titlu de TVA şi 211.756 lei cu titlul de impozit pe profit, împreună cu dobânzi şi penalităţi de întârziere.

DNA a pus sechestru pe mai multe bunuri aparţinând inculpaţilor Mihai Petrea, Stelian-Robertino Ifrim, Mihai Octav Litinschi, Petru Florin Chiroi şi SC “Rocif Construct” SRL Brăila.

 

Cine sunt antreprenorii trimişi în judecată de DNA

La o simplă căutare pe internet, aflăm că brăileanul Mihai Petrea a fost administratorul “LactaProd”, firmă care, în 2009, se afla între cei mai mari zece producători de lactate proaspete. “În 2004, Petrea era deja acţionar în cadrul unui fost distribuitor de ţigarete, care are în continuare activităţi în cadrul segmentului hotelier şi al producţiei de panificaţie, patiserie şi biscuiţi în judeţul Brăila”, scria Ziarul Financiar în 2009.

Ulterior, Petrea a făcut împrumut bancar şi a cumpărat una dintre cele două unităţi de producţie ale producătorului de lactate “Brailact”, respectiv fabrica de brânzeturi şi terenurile din împrejurimi, menţionează aceeaşi sursă.

“LactaProd” a intrat în insolvenţă la finalul anului 2011, iar un an mai târziu a fost declarat falimentul. Petrea a fost deţinătorul brandului “Paco Lactate”, produs de “LactaProd”.

Stelian-Robertino Ifrim este cunoscut judecătorilor brăileni. Acesta a mai fost trimis în judecată în toamna anului 2015, în dosarul “Megaescrocheria «Antic Gallery»“. Detalii aici: http://obiectivbr.ro/content/mega%C3%AEn%C5%9Fel%C4%83ciunea-%C2%ABantic-gallery%C2%BB

Firma “Rocif” este o afacere de familie, administrată de Petru şi Adriana Chiroi. În 2015, ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei” a relatat că “Rocif” urma să construiască un părculeţ în localitatea Siliştea.

În prezent, aceştia sunt acuzaţi de participaţie sau complicitate improprie la comiterea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene, stabilirea, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cu rea-credinţă a taxelore care a avut ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursare ilegală a TVA-ului şi asocierea în vederea obţinerii rambursării ilegale a TVA-ului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro