Mergi la conţinutul principal

Partidele politice amână Codul fiscal

Votul asupra cererii de reexaminare a Codului fiscal a fost amânat pentru sesiunea ordinară a Parlamentului, de săptămâna viitoare, decizia fiind luată de coaliţia de guvernare şi susţinută de partidele de opoziţie.
De altfel, cererea de reexaminare a primit aviz negativ din partea Comisiei senatoriale pentru transporturi şi pentru energie, dar şi a celei economice. În schimb, Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis asupra noului Cod fiscal, cu patru amendamente, care sunt rezultatul acordului dintre partidele parlamentare.

„Hei-rupismul" premierului Victor Ponta

Ulterior, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că liderii coaliţiei au decis să fie amânat votul asupra Codului fiscal pentru sesiunea parlamentară ordinară şi a invitat Opoziţia la o întâlnire, joi, pe această temă.
„Am avut o discuţie în coaliţie cu privire la paşii de urmat în legătură cu luarea în dezbatere a solicitării preşedintelui privind reanalizarea legii privind Codul fiscal. Aşa cum bine ştiţi, a fost o întâlnire tehnică, la care au fost prezenţi specialişti de la toate partidele. Urmează să se ia decizia politică de către conducerile partidelor parlamentare", a spus Dragnea, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.
Drept răspuns, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că o discuţie politică pe Codul fiscal este necesară şi a punctat că, pentru prima oară, coaliţia de guvernare se disociază de „hei-rupismul" premierului Victor Ponta în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale.
„Necesitatea unei discuţii politice s-a demonstrat şi prin faptul că astăzi comisiile parlamentare în care PSD are majoritatea au votat împotriva cererii de reexaminare a Codului fiscal, deci a înţelegerii din urma întâlnirii tehnice a partidelor. Cel mai probabil, acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în plen. Remarc cu satisfacţie că, pentru prima dată, coaliţia se disociază de hei-rupismul lui Victor Ponta în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale. Am încredere că această schimbare de atitudine este doar începutul", a declarat Gorghiu.

Să nu ne grăbim!

Şi UNPR s-a pronunţat pentru discuţii pe tema Codului fiscal. „Au fost discuţiile tehnice între specialişti. Ştiţi foarte bine că şi UNPR a susţinut că este nevoie de discuţii tehnice (...) urmând să ne întâlnim şi cu colegii din Opoziţie, la nivelul preşedinţilor de partide parlamentare şi să luăm o decizie politică", a declarat vicepreşedintele formaţiunii, Gabriel Oprea, după ce coaliţia a propus amânarea unei decizii asupra Codului fiscal.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că înţelege decizia de amânare a dezbaterilor la Codul fiscal, dar consideră că trebuie găsită cât mai repede o soluţie în acest sens pentru a nu se transmite un mesaj de instabilitate politică şi nesiguranţă către cetăţeni, mediul de afaceri şi partenerii internaţionali.
Tot pentru amânare s-a pronunţat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Argumentul său a fost acela că este „mai util, mai înţelept" ca partidele să nu se grăbească „inutil" şi să aibă încă o fază de consultări, discuţii şi analize pe această temă.

Teodorovici a greşit

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a afirmat că ministrul Eugen Teodorovici a avut un singur mandat la întâlnirea tehnică de săptămâna trecută pe marginea noului Cod fiscal, „să asculte şi să furnizeze toate datele care-i sunt cerute ca ministru de finanţe", şi a precizat că nu crede că acesta şi-a luat angajamente politice.
„Ministrul Eugen Teodorovici a avut un singur mandat de la mine, să asculte şi să furnizeze toate datele care-i sunt cerute ca ministru de finanţe(...). Teodorovici, dacă a făcut aşa ceva, nu putea să-şi ia angajamente politice. Eu nu cred că Teodorovici şi-a luat angajamente politice", a precizat Dragnea după şedinţa BPN a PSD, răspunzând unei întrebări privind poziţia ministrului Finanţelor de la sfârşitul întâlnirii tehnice, care a spus că s-a convenit asupra măsurilor discutate privind noul Cod fiscal.
Dragnea a mai precizat că Teodorovici a greşit dacă a făcut acest lucru. „A greşit, da. Pentru că la o întâlnire cu liderii politici merg liderii politici şi cei care au mandat, ca în urma unei discuţii şi întâlniri între liderii politici să se şi întâmple lucruri", a detaliat liderul social-democrat.
Întrebat dacă a greşit Executivul prin prezenţa lui Teodorovici la aceste discuţii tehnice, Dragnea a spus că Guvernul nu a greşit. „Nu, pentru că eu l-am rugat pe domnul Teodorovici, după ce m-am consultat cu Victor Ponta. Şi asta am făcut-o şi printr-un comunicat, am anunţat dinainte că în mod firesc Ministerul de Finanţe trebuie să fie prezent la această întâlnire tehnică pentru că are toată expertiza, fiind ministerul care a generat Codul fiscal", a menţionat Liviu Dragnea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro