Mergi la conţinutul principal

Parteneriatul între BOR, putere politică și cetățeni este soluția benefică


"Dragi români, astăzi este un moment important, și nu numai pentru complexul Cotroceni. Este un moment important pentru istoria românilor. Este important din câteva motive: se împlinesc 330 de ani de când Șerban Cantacuzino a pus piatra de temelie a mănăstirii Cotroceni. În jurul acelei mănăstiri s-a făcut secole de-a rândul istorie. Pe aici au trecut domnitori ai țării românești, pe aici au trecut oameni de stat care au făcut Marea Unire de la 1918, pe aici au trecut bărbații care, înainte de Marea Unire, au construit cultură și putere politică în favoarea românilor. Complexul Cotroceni este prin toată istoria lui locul în care s-a împletit cultura, credința în Dumnezeu și puterea politică", le-a spus șeful statului oamenilor prezenți, duminică, în incinta Complexului Cotroceni, pentru slujba de sfințire a Bisericii.
Președintele a arătat că în ultimii 60 de ani însă complexului Cotroceni i-a lipsit una din componentele de bază ale puterii politice în România - "simbolul credinței". "De 60 de ani, aici, până astăzi, nu s-a mai săvârșit o liturghie. Este un moment de bucurie, un moment în care istoria adevărată, adică putere politică, puterea Bisericii Ortodoxe și puterea românilor, se așează din nou la un loc, a spus Băsescu.
Mai mult, președintele a ținut să precizeze că ar fi considerat că nu a dus până la capăt raportul prin care a condamnat crimele comunismului dacă una dintre cele mai importante mănăstiri ale țării, mănăstirea - astăzi biserica - Cotroceni, dărâmată în 1984, n-ar fi fost redată românilor și credința.
Băsescu a invocat parteneriatul BOR- putere politică și parteneriatul dintre Biserică și cetățeni, "soluția care ne duce în unitate și bine mai departe. "Mulțumesc mult tuturor, mulțumesc Bisericii Ortodoxe române, mulțumesc tuturor românilor și îi asigur că parteneriatul dintre puterea politică și Biserica Ortodoxă română, parteneriatul dintre preoți și cetățenii României, este soluția care ne duce în unitate și bine mai departe", a spus șeful statului.
Înainte de a se retrage alături de soția sa, după ce mai bine de trei ore și jumătate au participat la slujba de sfințire a Bisericii Cotroceni și la oficierea primei Sfinte Liturghii în locașul de cult după reconstruirea sa, președintele le-a spus miilor de oameni prezenți în incinta Palatului că pot vizita Biserica până la ora 24.00, în condițiile în care ora anunșată de Administrația Prezidențială pentru închidere era 20.00. Băsescu a spus că a luat această decizie, de a prelungi programul, pentru că știe că este singura zi în care și femeile au acces în altarul Bisericii. Apoi, președintele a mers în mulțime, s-a salutat cu oamenii și le-a strâns mâinile.
Miniștrii Theodor Paleologu și Gheorghe Pogea, vicepreședintele Senatului, Anca Boagiu, fostul ministru social-democrat de Interne Gabriel Oprea, senatorul Anghel Iordănescu și câțiva parlamentari ai PDL au fost și ei prezenți la eveniment.
Piatra de temelie a Bsericii din incinta Complexului Cotroceni a fost pusă în urmă cu 330 de ani, la 26 mai 1979 de către Domnul țării Românești șerban Cantacuzino. Biserica a avut de suferit în urma cutremurului din 1977 și a fost demolată în 1948, rămânând doar vechile fundații. În 2003-2004 Administrația Prezidențială a demarat lucrările de reconstrucție a bisericii fostei mănăstiri Cotroceni, sub forma unui memorial. În noua construcție au fost încorporate toate elementele de pietrărie recuperate la demolare. În perioada 2008-2009 Administrația Prezidențială a reluat lucrările de finalizare a bisericii.
Numele actualului șef al statului este trecut pe noul clopot al Bisericii, pe care sunt aplicate Stema României și Stema Patriarhiei Ortodoxe Române

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro