Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii braileni sustin votul uninominal, dar cred ca nu sintem inca pregatiti pentru el

Parlamentarii de Braila sint de acord cu anuntul facut, in urma cu doua zile, de presedintele Basescu, privind declansarea procedurii de organizare a unui referendum, pentru introducerea votului uninominal. Acestia sustin ca votul uninominal este o idee buna, insa considera ca, deocamdata, oricit s-ar chinui presedintele, sistemul electoral si politic din Romania nu este inca pregatit pentru un astfel de vot.
Astfel, senatorul PSD Aurel Simionescu ne-a declarat ca indiferent cit de mult ar sustine ideea votului uninominal - nu poate sa nu se gindeasca ca modalitatea prin care se va ajunge acolo va fi foarte dificila si stresanta, atit pentru populatie, cit si pentru sistemul legislativ: "Discutia privind votul uninominal este mai veche si eu o sustin.. Dar trebuie modificat sistemul legal pentru ca propunerea presedintelui sa fie viabila. Deocamdata, legea referendumului are 3 variante. Una deja existenta - prin care presedintele poate sa organizeze referendum, dar nu pentru alegeri, o propunere care spune ca presedintele ar putea sa organizeze referendum, dar care nu e inca lege si inca una care spune ca presedintele ar putea sa organizeze, dar nu cu trei luni inainte de orice fel de alegeri. Asa ca deocamdata e o situatie cam incilcita. Eu sint de acord, dar situatia e tulbure. Deocamdata trebuie sa se clarifice legea referendumului si apoi sa trecem la votul uninominal".
La rindul sau, senatorul PLD Dan Sabau ne-a precizat ca din punctul sau de vedere, propunerea presedintelui era extrem de necesara in contextul in care jocurile politice au atins cote extreme: "Votul uninominal ar insemna o mai buna reprezentare a cetateanului in structurile legislative. Cred ca reactia presedintelui a fost determinata de faptul ca in ultimul timp un grup de interese negativ incearca din rasputeri sa faca legea si uneori reuseste". Acesta a mai adaugat insa ca votul uninominal ar trebui sa fie intregit si de o lege a presei, care ar trebui sa reglementeze aparitia in media a politicienilor care detin trusturi media: "Tot mai multi politicieni isi fac trusturi media, sau tot felul de treburi din astea, care le asigura aparitia in prime - time si manipuleaza opinia publica. Va dati seama ca dispare obiectivitatea, iar cind se declanseaza lupta politica, numai despre sanse egale nu vorbim. Ar trebui sa se reglementeze si asta".

Presedintele a pus piciorul in prag

In ceea ce il priveste pe deputatul PLD Gabriel Sandu, acesta s-a aratat de parere ca, desi presedintele "poate a intrat un pic prea tare in parlamentari", a facut ce trebuia. Cu toate acestea, Sandu considera ca romanii nu sint inca pregatiti pentru un asemenea sistem de vot: "Ar fi trebuit sa se faca intii o simulare, o pregatire a populatiei. Trebuie sa inveti populatia cu asta si nu e atit de simplu. In Anglia, cu jumatate de an inainte de alegeri, cetatenii primesc niste carti de 100 de pagini cu candidatii, ca sa se familiarizeze cu ei. Acum nu facem decit sa ne jucam cu nervii poporului. Ar trebui sa gindim mai pragmatic".
Pe de alta parte, deputatul democrat Horia Vasioiu ne-a declarat ca desi a fost surprins de reactia presedintelui, crede ca acesta a procedat corect: "De ani de zile se lamenteaza multi politicieni ca doresc votul uninominal, dar nu a facut nimeni nici un demers in sensul asta. Acum presedintele a pus piciorul in prag. Se va declansa referendumul, dupa care, daca populatia va fi de acord, vom trece la votul uninominal. Problema e ca sint mai multe variante legislative la legea referendumului asa ca va trebui neaparat formata comisia electorala pe care presedintele a cerut-o si in urma cu un an si jumatate, care sa dezbata problema".
Deputatul PSD Mihai Tudose a tinut sa sublinieze faptul ca PSD a sustinut ideea votului uninominal inca de cind a fost prima data pusa in discutie, insa s-a aratat de parere ca asta va bulversa modul de organizare si de lucru a Parlamentului: "Nu zic ca nu e o idee buna, dar la noi s-ar putea ca sa ajunga in Parlament persoane populare, dar fara nici o experienta politica sau legislativa. Si daca acum votul si comportamentul mai este stabilit si dictat de partid, va dati seama, cind vor fi 300 de personalitati puternice acolo, cum se va vota? Cum se va mai putea face atunci o majoritate? Sint treburi complicate, la care nu stiu daca presedintele s-a gindit. Nu sintem inca pregatiti pentru un asemenea vot".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro