Mergi la conţinutul principal

Paralizaţi de frig

Ore întregi în frig în propriile case. Asta au îndurat ieri dimineaţă mii de brăileni rămaşi arondaţi sistemului public de încălzire centralizată. Când s-au trezit, oamenii au avut surpriza să găsească reci caloriferele, iar primele semne de încălzire au apărut abia spre prânz. De vină a fost o avarie înregistrată imediat după miezul nopţii de joi spre vineri la sursa de producere a agentului termic de pe platforma de la kilometrul 10. Cum afară temperaturile medii au fost negative, pauza intervenită în ciclul de producţie a agentului termic a fost şi mai acut resimţită de clienţii SC "CET". "Vineri dimineaţă în jurul orei 1.00 a fost înregistrată o avarie la unul dintre cazanele din sursa de producere a energiei termice şi a fost nevoie să se facă manevrele de trecere pe un alt cazan de rezervă. Avaria nu a fost majoră însă procedura a durat cam o oră, iar în condiţiile meteo de afară, această pauză, urmată de revenirea la temperatura normală a agentului termic pe magistrala de termoficare, adică circa 95 - 96 grade Celsius, a însemnat o perioadă de câteva ore în care caloriferele au fost reci şi consumatorii nu au avut apă caldă", ne-a declarat directorul SC "CET", Ionel Pătraşcu, în cursul dimineţii de ieri. În ceea ce priveşte revenirea în cote normale de temperatură a agentului termic în calorifere, sursa citată a apreciat iniţial că după ora 12 caloriferele vor fi din nou calde. Ulterior, urmare a înrăutăţirii vremii, a revenit asupra prognozei: "Cred că undeva în jurul orei 18.00 (vineri 18 decembrie - n.r.) se va reveni la situaţia normală în care temperatura din calorifere să se încadreze în graficul normal pentru condiţiile de afară. A trebuit să pornim şi al doilea cazan pentru a putea urca temperatura în calorifere". De asemenea, sursa citată a subliniat că, dacă afară nu ar fi fost ger, incidentul înregistrat la sursa de producere nici nu ar fi fost resimţit de brăileni. "Trecerea pe un alt cazan este o operaţiune frecventă în cadrul activităţii de producere a agentului termic întrucât fiecare cazan are un număr fix de ore de funcţionare, după care se face trecerea pe un cazan de rezervă. Chiar în noiembrie am avut un eveniment similar iar populaţia nu l-a resimţit, dar acum însă, în condiţii de temperaturi scăzute, lucrurile au stat altfel", a mai spus Pătraşcu.
De menţionat că, la nivel naţional, mai sunt funcţionale 10 CET-uri care asigură energie termică în sistem centralizat unui număr de peste 100.000 de orăşeni. În cazul Brăilei, la "CET", din cele circa 53.000 de apartamente existente în oraş, aproximativ 19.000 mai primesc energie termică în sistem centralizat, majoritatea covârşitoare a acestora fiind şi beneficiari ai ajutorului pentru încălzire acordat de Guvern. Ceilalţi proprietari au ales să-şi gestioneze singuri problemele legate de încălzire cu ajutorul, de cele mai multe ori, al centralelor de apartament. În acest sezon rece, tariful perceput pentru energia termică livrată populaţiei este de 154,56 lei/gigacalorie, la fel ca şi anul trecut.
"CET" Brăila a încheiat primul semestru al acestui an cu o pierdere de 3,7 milioane lei, de aproape două ori mai mică decât cea înregistrată în perioada similară din 2008, după o pierdere anuală de 22,5 milioane lei.

 IMPORTANT! Din cauza vremii nefavorabile, editia tiparita a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei" nu va aparea astazi pe piata. Conducerea si jurnalistii ziarului va multumesc pentru intelegere.

 

19blocajBlocaj aproape total
* cea de-a doua răbufnire a iernii a bulversat complet capacitatea autorităţilor de a face faţă situaţiei * în municipiu s-a circulat infernal, iar în judeţ s-au blocat, din nou, zeci de drumuri * în ciuda avertismentelor echipajelor de Poliţie, mulţi şoferi s-au aventurat pe şoselele care puteau fi oricând blocate de viscol

Iarna nu cedează, punând greu la încercare capacitatea autorităţilor brăilene de a face faţă ninsorilor abundente şi vântului puternic.

19blocaj1 Filtrul de la intrarea în comuna Cazasu era ignorat de şoferi Ieri, după ce, pe parcursul nopţii, a început din nou să viscolească, străzile Brăilei erau aproape blocate. În judeţ, 12 drumuri judeţene erau impracticabile, iar un drum naţional - DN22 Brăila-Râmnicu Sărat - era închis circulaţiei.
19blocaj2 Unii conducători auto sfidau, pur şi simplu, viscolul În municipiu, deşi, pe ici pe colo, apărea câte un utilaj de deszăpezire, maşinile circulau extrem de greu şi apăreau numeroase blocaje în trafic. Pe Şos. Râmnicu Sărat, de exemplu, în jurul orei 13.00, se formase o coloană de maşini de aproape un kilometru, de la TUG până la intersecţia cu bulevardul Dorobanţilor. Ca şi zilele trecute, persista problema straturilor mari de zăpadă afânată din intersecţii, multe maşini rămânând blocate în acele troiene. Pe alocuri, sub zăpada îndepărtată de vânt se aflau porţiuni de polei, rămase încă de la prima ninsoare, de marţi. În aceste condiţii, derapajele s-au ţinut lanţ, iar şoferii prinşi în traficul infernal au înjurat neputinţa autorităţilor de a curăţa străzile într-un ritm care să ţină pasul cu viscolul.
19blocaj3 Un utilaj special încerca să îndepărteze zăpada de pe liniile de tramvai Primăria spune că problemele sunt cauzate, în principal, de cantitatea foarte mare de zăpadă. "Pe lângă utilajele care au acţionat până acum, intenţionăm ca de la noapte (vineri spre sâmbătă n.n.) să intervenim cu cinci încărcătoare frontale şi 10 basculante, pentru a căra în afara oraşului grămezile de zăpadă adunate în intersecţii şi staţiile de tramvai. Altfel n-o să putem debloca străzile", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. Acesta a precizat că, pe parcursul zilei de vineri, s-a acţionat, pe raza municipiului, cu cinci autogredere, trei autobasculante cu lamă, două încărcătoare frontale, două tractoare autopurtate şi două tractoare cu lamă şi sărăriţă. De asemenea, "Braicar" a scos pe traseu un utilaj special, pentru deszăpezirea liniilor de tramvai, unde se formau făgaşe foarte periculoase pentru maşini.

 

Jale mare în judeţ

Potrivit informaţiilor primite, la ora 14.00, de la Consiliul Judeţean, 12 drumuri judeţene erau blocate de nămeţi. Era vorba despre DJ 203A Plăsoiu-Vişani-Galbenu, DJ 203 Făurei-Jirlău-Galbenu-Zăvoaia-Dudescu-Vultureni, DJ 203T Vişani-Jirlău, DJ 203R Ulmu-Cireşu-Batogu-Lişcoteanca-DN21, DJ 211 Bordei Verde-DN2B-Zăvoaia, DJ 211A Bordei Verde-Viziru, DJ 212 Cuza Vodă-Berteştii de Jos, DJ 211B Bărăganu-Victoria-Mihai Bravu, DJ 202A Gulianca-Ariciu-Mihail Kogălniceanu, DJ 221 Romanu-Gemenele, DJ 202B Gemenele-Movila Miresii-Urleasca, DJ 255 Romanu-Traianu.
Pe drumurile naţionale se putea circula, dar în condiţii dificile, după cum ne-a informat Doiniţa Corban, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Brăila. Aceasta a precizat că, în jurul orei 15.00, erau probleme pe DN 22 Brăila-Râmnicu Sărat, unde se formase un dop de zăpadă, din cauza viscolului, în dreptul livezii de la intrarea în comuna Movila Miresii. Teoretic, şoseaua respectivă ar fi trebuit închisă pentru circulaţia autovehiculelor, dar filtrul instituit la intrarea în comuna Cazasu era penetrat de foarte mulţi şoferi care ignorau avertismentul poliţiştilor şi jandarmilor. "Toată lumea spune că merge doar până în Cazasu, aşa că nu avem cum să-i oprim. Cine merge mai departe, o face pe propria răspundere. Noi îi avertizăm că drumul este blocat din cauza viscolului, dar ei ignoră pericolul şi îşi continuă drumul", ne-a spus unul dintre poliţiştii care stăteau la barieră.
Fie că trebuia neapărat să ajungă la destinaţie, fie că, pur şi simplu, nu luau în seamă viscolul şi pericolul de a rămâne blocaţi în troiene, şoferii treceau de barieră şi mergeau mai departe. Unii sfidau, pur şi simplu, pericolul. Este cazul unui şofer care îşi supraîncărcase autoturismul Dacia cu un maldăr de saci plini, riscând astfel să se răstoarne din cauza rafalelor puternice de vânt.
Până la ora 15.30, zăpada troienită la liziera livezii de la Movila Miresii blocase mai multe maşini. Drumarii le-au scos din nămeţi şi le-au dus în comună. "Utilajele noastre aşteaptă să se oprească viscolul, pentru a îndepărta troienele de zăpadă de lângă livadă. Până nu se opreşte vântul, intervenim degeaba", ne-a explicat şeful Secţiei Drumuri Naţionale Brăila.

19salvCod galben în sănătate

* gravidele din judeţ, aflate la un pas de naştere, sunt duse la spital cu ambulanţe însoţite de maşini ale Inspectoratului de Jandarmi * şi pacienţii care necesită dializă, din localităţile cu risc de a fi izolate sau greu accesibile, au fost transportaţi în municipiu * ieri, între orele 8.00 şi 15.00, la Secţia de Ortopedie au fost internaţi 18 pacienţi cu fracturi de mâini sau de picioare

Maşinile Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila acţionează, de ieri, pe drumurile cu risc de înzăpezire, numai însoţite de autovehicule ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean. Această măsură a fost stabilită în cadrul comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. "Colaborăm foarte bine cu Inspectoratul de Jandarmi, care ne-a scos astăzi din 2 blocaje pe drumurile din judeţ. De astăzi, prin ordinul prefectului, fiecare salvare este însoţită de o maşină a jandarmeriei. Deocamdată, nu mai avem nici o maşină blocată în judeţ", ne-a precizat dr. Tudorel Rizea, directorul medical al SAJ Brăila. Ieri dimineaţă, un echipaj de jandarmi a însoţit un medic de la Serviciul de Ambulanţă, pentru constatarea decesului unei persoane, în localitatea Găvani, judeţul Braila. "Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 50 de ani, cu afecţiuni hepatice din cauza consumului de alcool, care a făcut hemoragie digestivă superioară. Medicul a constatat decesul bolnavului", a spus dr. Tudorel Rizea. Tot ieri după amiază, 3 gravide din judeţ se aflau în drum spre Brăila, fiind transportate de ambulanţe, însoţite de maşini ale Inspectoratului de Jandarmi. "În această perioadă sunt foarte multe solicitări din partea gravidelor. În schimb, persoanele cu afecţiuni cronice, au înţeles recomandările medicilor de a nu ieşi din casă şi am avut chiar mai puţine solicitări decât de obicei din partea lor", a declarat dr. Rizea.

Lehuze duse acasă cu maşina jandarmeriei

Şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Brăila a solicitat sprijinul jandarmilor, pentru transportul în localităţile de domiciliu a două paciente care au născut. Astfel, joi, 17 decembrie, mămicile şi copiii acestora s-au deplasat cu două autovehicule Subaru aparţinând Jandarmeriei Brăila, ajungând cu bine la Vişani, respectiv Gradiştea. De altfel, pentru a fi în măsură să intervină pentru ajutorarea eventualelor persoane înzăpezite, dar şi pentru sprijinirea autorităţilor locale, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila a fost constituită o subunitate de intervenţie dotată cu autovehicule cu tracţiune integrala, în care sunt pregătite materialele cu care se poate interveni în astfel de situaţii. Jandarmii menţin permanent legătură cu Comandamentul Operaţional Judeţean Brăila, pentru o bună operativitate a acestei subunităţi. De asemenea, jandarmii se află alături de poliţişti, în microfiltrele constituite cu scopul de a pune în aplicare restricţiile instituite.

Măsuri "înzăpezite" la Direcţia de Sănătate Publică

Ministerul Sănătăţii a dispus direcţiilor de sănătate publică să evacueze încă din cursul serii de joi toţi pacienţii care necesită imediat dializă şi care se află în localităţile cu risc de a fi izolate sau greu accesibile, în urma alertei de cod galben, şi să îi interneze în centrele medicale din reşedintele de judeţ. Printre judeţele pentru care a fost emisă atentionarea cod galben de ninsoare şi viscol se află şi Brăila, însă de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu am reuşit să aflăm nicio informaţie despre cum sunt aplicate în teritoriu măsurile dispuse de minister. Contactată telefonic în jurul orei 13.00, la scurt timp după încheierea videoconferinţei cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, dr. Lavinia Craioveanu, directorul coordonator al DSP Brăila, ne-a declarat că a plecat de la Prefectură şi se află în drum spre sediu. Drept pentru care, a cerut răgaz de o oră pentru a ne putea furniza datele solicitate, care de altfel trebuiau prezentate într-o situaţie şi la Prefectură. Numai că, de la ora 14.00, dr. Craioveanu nu a mai fost de găsit la telefonul mobil, la care iniţial nu a răspuns, ca apoi, la următorul apel, aparatul să fie închis. Convinşi că de vină era reţeaua de telefonie, am încercat la numărul de telefon al direcţiei, însă aici am aflat de la secretară că directorul instituţiei nu se află în sediu, ci este la şedinţa de la Prefectură. Încă o dată, informaţiile de interes public au rămas "înzăpezite" la DSP Brăila, care se pare că nu reuşeşte să depăşească o barieră de comunicare. De la Prefectură am reuşit să aflăm că pacienţii dializaţi în cele două centre private din municipiu au fost transportaţi fără probleme şi au fost cazaţi fie pe la rude, fie internaţi în spital.

Urgenţe pe bandă rulantă

La Unitatea de Primiri Urgenţe, ieri a ajuns un singur pacient găsit căzut în stradă, dar nu este vorba despre o persoană fără adăpost, ci depre un bărbat în stare avansată de ebrietate, după cum ne-a precizat dr. Marian Baciu, purtătorul de cuvât al UPU. În schimb, Secţia de ortopedie a Spitalului de Urgenţă a fost luată cu asalt de cei care au aluncat pe gheaţă. Cei mai mulţi oameni care s-au prezentat la medic, aveau luxaţii sau fracturi. Numai între orele 8.00 şi 15.00, la Secţia de Ortopedie au fost internaţi 18 pacienţi cu fracturi de mâini sau de picioare.
Precizăm că ieri, în cadrul videoconferinţei cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii a cerut ca, în aceasta perioadă de avertizare Cod Galben, Unităţile de Primiri Urgenţe şi Serviciile de Ambulanţă şi SMURD să trateze toate persoanele care reprezintă cazurile sociale. De asemenea, s-a recomandat ca aceste persoane să ramână internate în unităţile sanitare în perioada critică. De asemenea, Serviciile de ambulanţă trebuie să raporteze imediat la Centrul pentru Situaţii de Urgenţă al MS toate cazurile la care nu se poate interveni din cauza drumurilor impracticabile pentru a fi luate măsuri în timp util.

19drumDouă drumuri naţionale şi unul european, închise circulaţiei

* traficul pe DN 22, DN 2B şi DE 584 a fost blocat în jurul orei 11.00, pe două dintre ele reluându-se circulaţia patru ore mai târziu

Ieri, circulaţia pe drumurile judeţene, două drumuri naţionale şi europeana 584, a fost închisă din cauza viscolului puternic şi a zăpezii abundente. Dacă, la ora 09.00, singurul cu probleme era DN 22 (Brăila - Râmnicu-Sărat), câteva ore mai târziu nu se mai putea circula pe nicăieri.
De dimineaţă, traficul pe DN 22 a fost deviat pe DJ221, fiind permisă numai circulaţia maşinilor pentru intervenţie. În plus, restricţia ridicată, joi, autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone a fost impusă din nou, pe toate drumurile judeţene, inclusiv pe DN 23 (Olăneasca - Brăila). Două ore mai târziu, s-au închis circulaţiei toate drumurile judeţene, precum şi DN 2B (Buzău - Brăila) şi DE 584 (Brăila - Bărăganu - Slobozia - Urziceni - Bucureşti). În acest sens, au fost amplasate microfiltre pentru punerea în aplicare a restricţiilor instituite. Peste 50 de poliţişti, poliţişti de frontieră şi jandarmi au ieşit în stradă ca să-i îndrume pe şoferi şi să asigure fluidizarea traficului în municipiu şi judeţ. "Poliţiştii brăileni recomandă participanţilor la trafic să evite traseele lungi pentru că există pericolul ca şoselele să se blocheze pe fondul ninsorii abundente şi a viscolului, cu toate că utilajele de deszăpezire acţionează în continuare. Traficul fluvial pe Dunăre nu este afectat, circulaţia desfăşurându-se normal, nefiind semnalate sloiuri de gheaţă", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
La ora 15.00, DN 2B (Buzău - Brăila) şi DE 584 (Brăila - Bărăganu - Slobozia - Urziceni - Bucureşti) s-au redeschis circulaţiei, însă numai pentru autovehiculele cu greutate de până la 3,5 tone. Digul Brăila - Galaţi este circulabil cu aceeaşi restricţie, în timp ce DN 22 (Râmnicu-Sărat - Gradiştea - Brăila) a rămas închis. În jurul orei 16.30 s-a închis şi circulaţia pe DN 23 (Brăila - Olăneasca - Focşani). Pe relaţia Galaţi - Şendreni - Brăila - Buzău, adica DE 87 şi DN 2B (Şoseaua de Centură) este permisă circulaţia autovehiculelor cu masa maximă autorizată de 7,5 tone, celor ce transportă alimente, carburanţi, serviciul poştal şi curierat, echipate corespunzător.

19galbenCodul galben prelungit


Pentru şase judeţe - Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea - meteorologii au prelungit atenţionarea de ninsori şi intensificări ale vântului (care ar fi trebuit să se încheie vineri, ora 23.00, cum se precizase iniţial), până sâmbătă, ora 03.00. Potrivit avertizării Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul menţionat va ninge în cele şase judeţe, iar vântul va prezenta intensificări viscolind şi troienind zăpada. În restul teritoriului ninsorile vor fi slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse. Practic, de vineri de la ora 14.00 de când a fost emisă noua avertizare, au fost scoase de sub atenţionare judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui şi municipiul Bucureşti, ceea ce înseamnă că rămân sub atenţionare până la ora 03.00 dimineaţa doar Brăila, împreună cu celelalte 5 judeţe. "Mâine (sâmbătă n.r.) este pauză, dar mâine noapte şi duminică noapte vom avea din nou probleme şi este posibil să emitem încă o atenţionare", a declarat Ion Sandu, directorul ANM. El a precizat că sâmbătă şi duminică, pe timpul nopţii, vor fi din nou căderi de zăpadă în aceleaşi judeţe din sud-estul ţării - Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. "Până la Revelion nu o să mai fie probleme din punct de vedere al cantităţilor (de zăpadă n.r.)", a mai spus Sandu. Luni noaptea vor fi temperaturi de minus 20 de grade, iar de marţi vremea se încălzeşte, a declarat directorul ANM.

Două trenuri personale anulate pe relaţia Galaţi - Constanţa şi retur
* abia de luni va reintra în circulaţie Personalul 8214 spre Constanţa

Conducerea companiei CFR Călători a anunţat că în acest weekend a anulat două trenuri pereche pe relaţia Galaţi - Constanţa. Potrivit anunţului făcut de Regionala Galaţi a CFR Călători, este vorba despre trenurile Personal 8214 Galaţi - Constanţa pentru zilele de 18, 19 şi 20 decembrie şi perechea sa 8213 Constanţa - Galaţi pentru zilele 19, 20 şi 21 decembrie. De vină pentru această anulare este un incident înregistrat pe fondul condiţiilor meteo extreme din aceste zile, când o linie aeriană de tensiune a companiei energetice a fost ruptă de vânt şi a picat peste traseul căilor ferate.
În plus, conducerea Regionalei Galaţi a CFR Călători a punctat că ieri dimineaţă singurele probleme din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic erau traduse în întârzieri de până la 30 de minute. În această situaţie erau trenurile care plecaseră de la Bucureşti în cazul cărora, în zona Bucureşti Nord, s-a făcut cu dificultate traversarea macazurilor îngheţate sau acoperite de zăpadă.

Remedierea avariilor în IMB, pe final
* ieri, la prânz, încă se lucra pentru realimentarea cu energie electrică a ultimelor două localităţi rămase fără curent electric * este vorba despre 2 localităţi din Insula Mare, Măgureni şi Plopi

În cursul zilei de ieri, echipele de intervenţie ale companiei energetice "Electrica" Brăila încă mai lucrau la refacerea reţelei în zona Insulei Mari astfel încât să poată relua alimentarea şi în cazul ultimelor două localităţi care nu aveau curent. Potrivit informaţiilor prezentate de "Electrica" Brăila, cele două localităţi unde ieri, la ora prânzului, încă se lucra pentru remedierea avariilor sunt Măgureni şi Plopi. De asemenea, sursa citată a precizat că se fac eforturi pentru finalizarea lucrărilor până vineri seara, astfel încât toţi consumatorii din IMB să fie realimentaţi.

19orasMagia care a îmblânzit viscolul
* ieri, la ora 17.00, s-a deschis Orăşelul Copiilor * numeroşi brăileni au luat parte la festivitate, în ciuda viforului de afară

În ciuda viscolului de ieri, numeroşi brăileni au asistat la deschiderea oficială a Orăşelului Copiilor. Cei mici au fost încântaţi de apariţia lui Moş Crăciun şi a Crăiesei Zăpezii, în sănii trase de bidivii nărăvaşi. După ce Moşul le-a urat tuturor Sărbători Fericite, primarul Aurel Simionescu a apăsat pe butonul magic care a aprins luminile de sărbătoare în toată Brăila. A urmat un scurt recital al micilor artişti din formaţia "Steluţe Dunărene", iar apoi Moş Crăciun a făcut ce ştie el mai bine: le-a împărţit tuturor copiilor prezenţi pungi cu cadouri, pregătite de ajutoarele sale din cadrul Primăriei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro