Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Organele de cercetare penală speciale ale SRI se referă la infracţiunile săvârşite de militari

Potrivit deputatului PDL, dispoziţiile din Legea nr.135/2010 privind (noul) Cod de procedură penală vizează instituţiile militare, inclusiv SRI, care sunt obligate să procedeze la luarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea condiţiilor punerii în aplicare a cerinţelor legale privind "cercetarea penală specială".
"Această activitate, reglementată de altfel şi în actualul cod, în aceeaşi manieră, nu se confundă cu cercetarea penală desfăşurată în registru comun. Factorul distinctiv îl constituie subiectul instrucţiei penale care este cadru militar activ, iar competenţa de soluţionare a cauzei cade în sarcina instanţelor militare", precizează Preda.
Astfel, conform reglementării menţionate, organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală corespunzător specializării structurii din care fac parte, în cazul săvârşirii infracţiunilor de către militari.
Ca atare, prin proiectul de act normativ se vizează inclusiv ralierea legislaţiei specifice din domeniul securităţii naţionale la dispoziţii legislative aflate deja în vigoare, orice obstrucţionare ori încercare de tergiversare putând genera dificultăţi majore în punerea efectivă în aplicare a noilor dispoziţii procedural penale în cazul infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale SRI.
Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Cezar Preda (PDL), a iniţiat o propunere legislativă de completarea unor acte normative în domeniul securităţii naţionale, care se referă inclusiv la competenţele ofiţerilor SRI ca organe de cercetare penală specială.
Potrivit proiectului, ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală specială, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.
Pentru realizarea acestor atribuţii, în cadrul unităţii juridice a SRI se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale.
Organele de cercetare penală speciale ale SRI îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului. Serviciul desfăşoară sau îndeplineşte orice altă activităţi de aplicare a legii date în competenţa sa, potrivit legii. Organele SRI nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici nu dispune de spaţii proprii de arest.
Categorie articol: 

Comentarii