Mergi la conţinutul principal

Organele de cercetare penală speciale ale SRI se referă la infracţiunile săvârşite de militari

Potrivit deputatului PDL, dispoziţiile din Legea nr.135/2010 privind (noul) Cod de procedură penală vizează instituţiile militare, inclusiv SRI, care sunt obligate să procedeze la luarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea condiţiilor punerii în aplicare a cerinţelor legale privind "cercetarea penală specială".
"Această activitate, reglementată de altfel şi în actualul cod, în aceeaşi manieră, nu se confundă cu cercetarea penală desfăşurată în registru comun. Factorul distinctiv îl constituie subiectul instrucţiei penale care este cadru militar activ, iar competenţa de soluţionare a cauzei cade în sarcina instanţelor militare", precizează Preda.
Astfel, conform reglementării menţionate, organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală corespunzător specializării structurii din care fac parte, în cazul săvârşirii infracţiunilor de către militari.
Ca atare, prin proiectul de act normativ se vizează inclusiv ralierea legislaţiei specifice din domeniul securităţii naţionale la dispoziţii legislative aflate deja în vigoare, orice obstrucţionare ori încercare de tergiversare putând genera dificultăţi majore în punerea efectivă în aplicare a noilor dispoziţii procedural penale în cazul infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale SRI.
Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Cezar Preda (PDL), a iniţiat o propunere legislativă de completarea unor acte normative în domeniul securităţii naţionale, care se referă inclusiv la competenţele ofiţerilor SRI ca organe de cercetare penală specială.
Potrivit proiectului, ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală specială, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.
Pentru realizarea acestor atribuţii, în cadrul unităţii juridice a SRI se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale.
Organele de cercetare penală speciale ale SRI îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului. Serviciul desfăşoară sau îndeplineşte orice altă activităţi de aplicare a legii date în competenţa sa, potrivit legii. Organele SRI nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici nu dispune de spaţii proprii de arest.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro