Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Omor în "Fabrica de criminali"

* victima a fost lovită cu sălbăticie cu pumnii şi picioarele şi a fost dată cu capul de perete, astfel că după aproape trei luni de stat prin spitale a decedat * agresorul, un tânăr de 19 ani, condamnat pentru tâlhărie, nici măcar nu şi-a recunoscut fapta, însă medicii legişti au stabilit că moartea colegului său s-a produs din cauza loviturilor aplicate

O crimă oribilă petrecută în Penitenciarul de Minori şi Tineri, tăinuită la vremea respectivă de conducerea instituţiei, confirmă dezvăluirile, făcute în ediţia de sâmbătă a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", de un adolescent brăilean ieşit din iadul de la Tichileşti.
De la o ceartă banală din timpul unui meci de fotbal, un deţinut de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti a ajuns să îşi omoare în bătaie colegul de cameră. Victima a fost lovită cu sălbăticie cu pumnii şi picioarele şi a fost dată cu capul de perete, astfel că, după aproape trei luni de stat prin spitale, a decedat. Agresorul, un tânăr de 19 ani, condamnat pentru tâlhărie, a ajuns în faţa instanţei, fiind recent trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte. Mihai Alexandru Matei, cunoscut cu antecedente penale, care nici măcar nu a recunoscut că i-a aplicat colegului său o bătaie soră cu moartea, îşi va petrece şi următorii ani după gratii. În ciuda faptului că reprezentanţii Penitenciarului au bombardat de-a lungul vremii, prin comunicate de presă, redacţiile ziarelor cu acţiunile "cultural-artistice" desfăşurate în instituţie, aceştia nu au suflat o vorbă jurnaliştilor despre faptul că, dincolo de gratiile de la Tichileşti, s-a săvârşit o asemenea crimă.
26detin2În septembrie 2008, când s-a produs altercaţia ce avea să ducă la moartea unui tânăr, deţinutul agresor se afla în Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, după ce, în octombrie 2006, Tribunalul Brăila l-a condamnat la o pedeapsă de 4 ani şi 8 luni închisoare, pentru o infracţiune de tâlhărie. În ziua de 14 septembrie, în jurul prânzului, Matei se afla la sala de sport a penitenciarului pentru activităţi sportive. În timpul unui meci de fotbal, acesta s-a luat la ceartă cu un alt deţinut, Gheorghe Bârzu, care era portar, pe motiv că primise mai multe goluri. După terminarea meciului, deţinuţii au plecat la sala de mese, însă după-amiază, inculpatul a mers în cameră şi, fără niciun motiv, l-a luat la bătaie pe Bârzu .
După cum au povestit ceilalţi deţinuţi aflaţi în cameră, inculpatul şi-a înjurat colegul de celulă, apoi a început să îl lovească cu piciorul şi l-a dat cu capul de perete, în timp ce acesta se afla în patul său. Tânărului îi curgea sânge din nas şi s-a dus la baie să se spele, însă nu a scăpat de furia agresorului, care a intrat peste el şi a continuat să îl lovească cu pumnii şi picioarele. Ceilalţi deţinuţi nu au avut însă curaj să intervină, de teama inculpatului, care le era şef de cameră. După câteva minute, tânărul bătăuş a ieşit singur din baie şi s-a aşezat liniştit în patul său. Ulterior, acesta a început să îşi strige victima rămasă în baie şi pentru că nu îi răspundea s-a dus să vadă ce s-a întâmplat, spunându-le celorlalţi colegi de celulă "veniţi băi, uite cum stă ăsta aici". Atunci, inculpatul a luat-o pe victimă şi a târât-o sub duş, a dat drumul la apă şi a udat-o pentru a-şi reveni. Constatând că Bârzu nu îşi revine, bătăuşul l-a luat în braţe şi l-a târât în cameră, între timp acesta începând să mişte, fără a putea vorbi. Apoi inculpatul i-a mai tras victimei vreo două cu piciorul, a călcat-o cu piciorul pe cap şi a lovit-o cu capul de mozaic. Ulterior, doi colegi de cameră l-au luat pe tânărul bătut măr şi l-au aşezat pe pat şi, pentru că avea hainele ude, l-au învelit cu o pătură. Întrucât victima gemea şi se văita, ţinând ochii întredeschişi, cei doi deţinuţi i-au spus inculpatului să bată în uşă pentru a-l anunţa pe supraveghetor despre incident, însă acesta a refuzat. Unul dintre colegii de cameră ai victimei a dat până la urmă alarma, iar Bârzu a fost transportat pe braţe la cabinetul medical. Asistenta medicală a constatat că victima prezenta leziuni la cap şi era deja în comă, astfel că a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a fost operată şi a rămas internată două săptămâni. Întrucât starea tânărului s-a înrăutăţit, medicii l-au transferat la Spitalul de Neurochirurgie Galaţi. După câteva zile, Bârzu a fost internat, prin transfer, la Spitalul Penitenciar Rahova - Bucureşti cu diagnosticul "contuzie cerebrală gravă, comă gradul 3, hematom subdural acut de emisfer drept, operat, sindrom febril prelungit şi stare septică." După ce a devenit stabilă hemodinamic, victima a fost prezentată pentru consultaţii la Spitalul Universitar Bucureşti, fiind internată în terapie intensivă (ATI), iar după zece zile a fost transferată la Penitenciarul Rahova, unde a decedat pe data de 5 decembrie 2008. Din raportul de constatare medico-legală al INML "Dr. Mina Minovici" Bucureşti a rezultat că moartea lui Gheorghe Bârzu a fost violentă şi s-a datorat unui traumatism cranio-cerebral ce s-a putut produce prin lovire cu un corp dur, între leziunea produsă şi deces existând o legătură de cauzalitate directă.
Luat la întrebări de oamenii legii, deţinutul agresiv a manifestat o atitudine necorespunzătoare şi a negat că l-ar fi omorât în bătaie pe colegul său de cameră. În ianuarie anul trecut s-a început însă urmărirea penală împotriva inculpatului Mihai Alexandru Matei, probele prezentate în faţa instanţei fiind de necontestat.
Comentarii