Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oamenii de afaceri trebuie sa reclame cind sint nedreptatiti la licitatii

Parlamentarii braileni sint de acord cu faptul ca in ceea ce priveste licitatiile privind achizitiile publice din Braila exista si aspecte mai necurate. Cu toate acestea, alesii nostri considera ca vina pentru ceea ce se intimpla este si a oamenilor de afaceri care, desi stiu ca se fac ilegalitati, nu sesizeaza organele abilitate ale statului. Amintim ca, in ultimele doua zile, doi oameni de afaceri braileni au facut public faptul ca anunturile licitatiilor publice nu sint publicate nici in Monitorul Oficial, nici in presa centrala sau locala, sau ca licitatiile sint anulate pina cind iese cine trebuie. Legat de acest aspect, senatorul PSD Aurel Simionescu ne-a declarat ca, din punctul sau de vedere, atita timp cit tot ceea ce tine de organizarea unei licitatii se bazeaza pe niste acte normative, in momentul in care acestea sint incalcate atunci se pot lua si masuri: "Bun, nu neg ca nu s-ar intimpla niste chestii mai ciudate la unele licitatii. Dar atunci cei care au cunostinta despre aceste lucruri si se simt lezati sau nedreptatiti de ce nu anunta organele abilitate. Pentru organizarea, sustinerea si cistigarea unei licitatii exista proceduri legale, care, daca nu sint respectate, atrag sanctiuni. Dar trebuie ca cei care sint nedreptatiti sau se simt furati sa reclame aceste treburi... daca ei tac..."
La rindul sau, senatorul PNL Dan Sabau a tinut sa ne asigure ca va verifica aspectele semnalate de cei doi oameni de afaceri braileni, deoarece este convins ca acestia au dreptate: "Cabinetul senatorial PNL se va sesiza. Voi verifica personal acest lucru. Adevarul e ca, in afara de ce apare in presa, alta sursa de informatii pe aceasta tema nu am. Dar voi incerca sa aflu si eu cite ceva. Oricum, ne confruntam cu un fapt extrem de grav. Si aminarea asta a licitatiei privind reabilitarea spatiilor in care se va muta Biblioteca mi se pare grava si e in total dezacord cu democratizarea vietii economice pe care am promis-o atunci cind am venit la guvernare".

Autoritatile locale trebuie reclamate

Colegul acestuia de partid, deputatul Gabriel Sandu, nu s-a aratat deloc uimit de opacitatea de care da dovada administratia locala braileana atunci cind vine vorba de banii publici. Acesta considera ca atita timp cit Braila ramine un oras "rosu", nici nu ar trebui sa ne asteptam la altceva: "Oamenii de afaceri sint singurii care ar putea sa dezvolte Braila. Dar lor li se pun bete in roate. Asta e numai vina administratiei locale care se crede in urma cu nu stiu citi ani, cind indiferent de cine participa, iesea cine trebuia mereu. Toti oamenii de afaceri si investitorii fug de Braila deoarece este inca un oras rosu in care se practica asta des. Dar cei care o patesc la licitatii ar trebui sa anunte si ei imediat cum se intimpla cite ceva. Sa nu ii mai lase pe contractanti sa isi faca de cap. Oricum, e bine ca au inceput sa mai iasa in presa si sa vorbeasca despre ce se intimpla".
In ceea ce il priveste pe deputatul Horia Vasioiu acesta ii sfatuieste pe patronii nemultumiti de ce se intimpla in administratia publica locala sa anunte organele abilitate ale statului, altfel nu vor schimba nimic: "Eu cred ca oamenii de afaceri care si-au exprimat punctul de vedere au dreptate. Lucrurile astea se intimpla. Dar ei trebuie sa anunte. Autoritatile locale pot fi trase la raspundere intr-un mod foarte urit daca sint prinse pe picior gresit. Dar trebuie reclamate". Cu toate acestea, Vasioiu ne-a mai explicat ca nerusinarea administratiei locale merge atit de departe, incit "uita" sa puna la dispozitia celor care verifica, documentele necesare: "Totusi, pot fi trasi la raspundere, pot fi sanctionati chiar penal, pot face chiar puscarie. Dar este nevoie de reclamatii si date concrete".
Tot pe ideea ca vinovati sint si cei care nu anunta cind li se intimpla vreo nedreptate merge si deputatul PSD Mihai Tudose. Acesta s-a aratat de parere ca, daca stii ceva si taci, atunci te faci partas: "Daca sint furati, sa anunte. Dar daca tac, eu ce concluzie sa trag de aici? Modul de organizare a unei licitatii poate fi verificat pas cu pas. Daca apar nereguli ele pot fi sanctionate. Dar trebuie ca cineva sa sesizeze aceste aspecte".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii