Mergi la conţinutul principal

O nouă groapă de gunoi pentru Brăila

* astfel, afacerea poate merge mai departe fără blocaje, în contextul în care tot judeţul urmează să aducă deşeuri, contra cost, la Muchea * depozitul este prevăzut să cuprindă cinci celule, ce vor fi date în exploataţie pe rând

După opt ani de exploatare, prima celulă a depozitului ecologic de deşeuri de la Muchea, locul unde ajung gunoaiele colectate de pe raza municipiului Brăila, este aproape plină. Din 2002 până în prezent, brăilenii au "produs" circa 350.000 metri cubi de deşeuri menajere. Conducerea firmei "Tracon", proprietarul depozitului ecologic, spune că această primă celulă va fi scoasă din uz în câteva luni, urmând să fie pusă în exploatare celula numărul doi. Aceasta este deja pregătită, după ce anul trecut s-a investit în realizarea sa suma de 315,844 lei (3,15 miliarde de lei vechi). "Am făcut investiţia din timp, astfel încât să nu ne prindă nepregătiţi momentul când celula nr. 1 se va umple la capacitatea maximă. Acest lucru se va întâmpla cam în două-trei luni", ne-a explicat Gheorghe Cioacă, directorul economic al Tracon.

Depozitul ecologic de la Muchea este proiectat să cuprindă un număr de cinci gropi de gunoi - denumite celule - realizate consecutiv. Fiecare are o suprafaţă de circa 2,8 hectare şi un volum de 350.000 mc. Deşeurile se aşează pe o folie impermeabilă. Când groapa se umple, este acoperită provizoriu cu un strat de pământ, gros de jumătate de metru. După ce toate cele cinci celule vor fi scoase din uz, deci peste circa 20 de ani, peste primul strat de pământ se va veni cu o folie impermeabilă, la fel ca şi cea de la bază, peste care se va pune un alt rând de pământ, suficient de gros cât să permită practicarea agriculturii. Scopul final este ca depozitul de deşeuri să fie "înfăşat" în plastic impermeabil şi îngropat, astfel încât să nu afecteze în niciun fel solul sub care se va afla.

15depoz1În momentul de faţă, doar prima dintre cele cinci celule este pe punctul de a fi acoperită provizoriu cu pământ. După ce va fi dată în folosinţă, cea de-a doua groapă se va umple mult mai repede decât prima. Conducerea "Tracon" preconizează că va fi plină în cinci ani, nu în opt cum s-a întâmplat cu prima. Asta deoarece va deservi nu doar municipiul, ca până acum, ci tot judeţul, după ce va fi implementat managementul integrat al deşeurilor.

"Tracon" percepe de la firmele de salubritate care duc gunoaie la depozitul ecologic o taxă de 45,42 lei per tonă. Potrivit directorului economic Cioacă, în momentul de faţă firma are de recuperat datorii de 380.000 lei, de la firma "Braicata", şi 1 milion de lei de la "Eco".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro