Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O nava ucraineana care transporta tancuri, capturata de pirati in largul coastelor somaleze

O nava ucraineana care transporta tancuri de fabricatie sovietica a fost interceptata de pirati in largul coastelor somaleze in timp ce se indrepta spre portul kenyan Mombasa, a anuntat, joi, un oficial din cadrul unei autoritati maritime kenyene, citat de AFP.
Nava Faina a fost capturata "la ora 16.00 (19.00, ora Romaniei)", a declarat Andrew Mwangura, directorul departamentului kenyan al Programului de asistenta pentru marinari.
Potrivit unei "surse informate" din Ucraina, citata de agentia Interfax, nava transporta circa 30 de tancuri de tip T-72 de fabricatie sovietica si componente pentru vehicule blindate.
"Informatiile privind natura incarcaturii sint in curs de a fi verificate", a precizat, intr-un comunicat, Ministerul de Externe de la Kiev, adaugind ca nava Faina apartinea operatorului ucrainean Tomax Team.
La bordul navei se afla 21 de persoane, dintre care 17 ucraineni, trei rusi si un leton, potrivit operatorului maritim, citat in comunicatul ministerului.
"Comandantul a anuntat ca trei vedete cu persoane inarmate au capturat Faina, apoi comunicatia s-a intrerupt", a informat compania ucraineana.
Faina urma sa soseasca in portul kenyan Mombasa la 27 septembrie pentru a descarca cele 2.320 tone de echipament.
"Ca de obicei, piratii erau inarmati si au actionat la bordul unor nave rapide in timp ce au capturat nava, dar nu stim unde au dus-o", a precizat Mwangura.
Potrivit Biroului maritim international (BMI), in largul coastelor somaleze au avut loc 24 de astfel de atacuri in primul semestru al anului 2008 si 263 in cursul anului trecut, in crestere cu zece procente fata de 2006.
La 22 septembrie, Franta a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie care vizeaza crearea unei forte internationale care sa escorteze navele in largul coastelor Somaliei si sa "atace" piratii, potrivit unei surse franceze.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii