Mergi la conţinutul principal

O floare la statuia Poetului

• cu dragoste de poezie şi cu respect pentru Eminescu, o mână de brăileni au  depus, ieri, flori sau au aprins lumânări la bustul Poetului din Grădina Mare, lucrare care, de peste 30 de ani, aşteaptă să fie terminată

 

An de an, pe 15 ianuarie şi pe 15 iunie, brăilenii cu dragoste de poezie şi dor de Eminescu îşi dau întâlnire în Grădina Mare şi depun o floare la statuia Poetului. De la an la an însă, numărul acestora este din ce în ce mai mic şi la ziua de naştere sau de trecere printre luceferi a Poetului nepereche sunt prezenţi doar seniorii urbei, care recită din opera nemuritoare a lui Mihai Eminescu, din creaţiile proprii sau prezintă alocuţiuni.  La 170 de ani de la naşterea Poetului naţional, la statuia Luceafărului poeziei româneşti au fost, ieri, în Grădina Publică reprezentanţi ai Clubului Seniorilor din Învăţământ Brăila, ai Uniunii Judeţene a Pensionarilor, reprezentanţi ai Cultului Eroilor şi ai Cercului Militar, membri ai Cenaclului Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Ana Aslan”, un consilier local independent şi, nu în ultimul rând, sufletul acestor întâlniri, binecunoscutul eminescolog, profesor Gheorghe Calotă. Nu a fost prezent nici un singur elev sau student, nici un adolescent sau tânăr la statuia Poetului...

Cu dragoste de poezie şi cu respect pentru Eminescu, cei prezenţi au recitat, au  depus flori sau au aprins lumânări la bustul Poetului, lucrare care, de peste 30 de ani aşteaptă să fie terminată.

După cum a precizat profesorul Gheorghe Calotă, ridicarea bustului lui Mihai Eminescu s-a făcut în iunie 1989 şi de atunci, de fiecare 15 ianuarie şi 15 iunie , brăilenii răspund manifestării culturale O FLOARE LA STATUIA POETULUI.

Pentru că ridicarea bustului s-a făcut în grabă, tacit, dar cu acordul organelor locale de atunci, lucrarea sculptorului Dumitru Pasima, autorul bustului lui Eminescu din Grădina Mare a rămas neterminată, în sensul că soclul bustului a rămas neplacat cu marmură sau travertin, cum îşi concepuse artistul opera.

“Pe 15 ianuarie 2020, după 30 de ani de la dezvelirea oficială a bustului, care s-a făcut pe 15 ianuarie 1990, membrii Clubului Seniorilor din Învăţământ Brăila,

îndatoraţi faţă de prestigiul dat limbii române de marele poet, din respect pentru zestrea culturală a Brăilei, convinşi că autorităţile municipiului manifestă acelaşi respect  pentru lucrările de artă care dau personalitate grădinilor şi parcurilor municipiului, propun să se dea forma definitivă, gândită de artist, bustului MIHAI EMINESCU.

Un specialist din Serviciul de Arhitectură şi Sistematizare din cadrul Primăriei Brăila, apreciind ambientul bustului din Grădina Mare, să sugereze soluţia tehnică : marmură sau travertin; un specialist constructor să întocmească un deviz privind costul materialelor folosite şi costul manoperei, iar în perioada aprilie - mai 2020, să se efectueze lucrarea, astfel ca, pe data de 15 iunie, bustul să fie în ţinuta sugerată de sculptor.

Menţionând  că  în 1988, perioadă în care bronzul avea regim special, muncitorii unor întreprinderi brăilene  au asigurat în mod gratuit bronzul necesar bustului, membrii clubului apreciază că unităţile de construcţii din Brăila, prin sponsorizare, vor putea efectua această lucrare, cinstind astfel zestrea culturală a municipiului, cinstind memoria celui mai ales dintre împlinitorii de limbă românească. În caz contrar, bustul rămâne în starea în care se află-NETERMINAT!” a subliniat ieri profesorul Gheorghe Calotă, la manifestarea dedicată celor 170 de ani de la naşterea lui Eminescu. 

Potrivit sursei citate, membrii clubului, răspunzând interesului manifestat de colecţionarii de filatelie şi cartofilie, se vor îngriji ca, în data de 15 iunie 2020, să scoată un plic filatelic cu imaginea nouă a bustului şi o ilustrată -  MIHAI EMINESCU Grădina Mare, Brăila, 15 iunie 2020. 

Întâlnirea de ieri din Grădina Mare s-a încheiat cu speranţa că în Brăila încă mai există oameni care cred în Cultură şi că aleşii urbei vor înţelege mesajul celor care încă îl iubesc pe Eminescu, dar şi cu salutul poetului: TRĂIASCĂ NAŢIA ! SUS CU DÂNSA!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro