Mergi la conţinutul principal

O carte de vizită în “alb și negru”, pentru Brăila

• o navă de pasageri a acostat zilele trecute în portul brăilean, iar turiștii străini care au coborât la mal au dat peste câteva aspecte pozitive dar și peste foarte multe aspecte negative • coșurile de gunoi care dădeau pe dinafară, nefiind golite de câteva zile, reprezintă doar unul dintre aspectele care ne-au făcut orașul de râs

 

Să ne bucurăm, în sfârșit, că o impozantă motonavă de pasageri, din Basel – Elveția, a ancorat, zilele trecute, pe malul Dunării, la Brăila. Şi chiar dacă fenomenul nu se va mai repeta prea curând, este bine să luăm aminte la aspectele  nedorite  văzute pe cheiul Dunării de către turiștii străini: coșuri de gunoi debordând de sticle, ambalaje etc; puzderie din coji de semințe și chiștoace, doze și PET-uri; gropi în carosabilul din care s-au scos bordurile de granit; câini maidanezi tolănindu-se la umbră; un plop uriaș lângă fosta Gară Fluvială netoaletat și ros de carii la rădăcină; alei pietonale fără borduri și ducând nicăieri, iar altele sufocate de bălării sau cu una, două bănci ; o stație hidrometrică năpădită de bălării. Noroc cu gazonul, începând de la noua Căpitănie spre moara Violatos, tuns ca la carte și foarte sugestiv pus în evidență de razele soarelui. De apreciat și zona frumos întreținută, cu flori, bănci și două proiectoare (cândva, luminoase) din fața statuii marinarului. Deci, se poate…

Dar, spre moară, alte “inadvertențe”: o cumătră pusă pe cerșit; lipsa barelor de protecție de pe platoul fostului heliport, iar o meșă total zdrențuită face și mai hidoasă fațada fostei tipografii, din care a rămas doar  structura de rezistență, un fronton placat cu ceramică dar mânjit cu expresii obscene și o casă a scărilor gata să cadă la un cutremur mai mare. Impozanta fațadă a morii are montate mai multe imagini de epocă din anii de glorie ai Brăilei. Din păcate, însă, inscripția “Dolce farniente” de pe fiecare reproducere foto nu salvează decolorarea în timp a acestora. Ar fi binevenit și un panou precum cele de la monumentele de arhitectură, pe care să fie amintit istoricul și importanța economică deosebită a acestei mori pentru Brăila și România. Așa cum, în zona portului, nu ar strica o hartă a orașului, cu principalele instituții și obiective turistice...

Cert este că, până la sosirea, sau nu, a unei alte serii de turiști, amintita zonă ar trebui sistematizată, scoasă la lumină și pusă adecvat în valoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro