Mergi la conţinutul principal

Nu suntem departe de lumea a treia

Revolta unor sute de oameni împotriva a doi angajaţi străini ai unei brutării dintr-un sat din  Harghita arată că, din punct de vedere al mentalităţilor, mulţi cetăţeni români (nici nu contează etnia) nu sunt deloc departe de lumea a treia a civilizaţiei. Prea mulţi români!

Revoltă anti-migranţi! De fapt, cum să nu te revolte faptul că angajarea a doi muncitori din Sri Lanka – nu contează ţara, puteau fi de oriunde din altă parte – s-a lăsat cu oameni furioşi, cu patroni terorizaţi, cu proprietari ameninţaţi că li se dau foc la case pentru că au „îndrăznit” să-i găzduiască pe cei doi străini! Doi amărâţi, în definitiv, plecaţi nu de bine ce le era din ţara lor şi de lângă familiile lor, pentru a câştiga nişte bănuţi cinstiţi, pe care să-i trimită acasă - exact cum au procedat şi milioane de români plecaţi aiurea prin lume. Iar toată această furie populară a fost coordonată, susţinută şi alimentată de primarul de etnie maghiară al comunei, împreună cu preotul catolic al satului! Adică cei care ar trebui consideraţi a fi „minţile luminate” ale comunităţii.

Tot acest spectacol sinistru, desfăşurat pe parcursul mai multor zile, demonstrează că, prin multe zone ale ţării, românii sunt încă în epoca de piatră a civilizaţiei. Şi asta într-o localitate în care patronul respectiv nu a mai găsit niciun localnic dispus să muncească la el în brutărie şi din care zeci de săteni sunt plecaţi la muncă în străinătate, prin localităţi ai căror locuitori nu s-au răsculat, la propriu, că nişte români s-au mutat la ei, că muncesc la ei şi că le frământă pâinea.

Dar cu adevărat revoltătoare este reacţia autorităţilor, care nu au intervenit decât după câteva zile de la izbucnirea scandalului, chiar şi după ce acesta a devenit cunoscut la nivel naţional şi apoi global – pentru că asta s-a întâmplat: s-a vorbit despre acest caz prin toată lumea mai mult sau mai puţin civilizată. Autorităţile unui stat membru UE, în care  au lăsat conflictul să se agraveze, fără să intervină, fără să aplice legea, fără să ia vreo măsură. Abia într-un final, după ce patronul brutăriei a ajuns în postura de a-şi cere iertare locuitorilor „deranjaţi” de prezenţa celor doi cetăţeni din Sri Lanka, s-a autosesizat şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, condus de un etnic maghiar, care a sărit ca ars în alte cazuri, iar ulterior şi Poliţia Română, care a anunţat că a deschis un dosar penal pentru incitare la ură şi discriminare. Un demers care, dacă ar fi fost iniţiat încă de la începutul scandalului, ar fi fost o dovadă că, totuşi, suntem un stat membru UE, nu o ţară din lumea a treia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro