Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Nu ne-au lasat sa ne vaccinam porcii contra pestei, si acum, ni-i omoara!"

Satenii din localitatea Pietrosu sint ingrijorati, dupa ce au aflat ca
la doi dintre consatenii lor li s-au imbolnavit porcii de pesta. Dupa ce 14 animale, din cele doua gospodarii, au fost eutanasiate, curtile acestora au fost dezinfectate cu mare grija, iar masurile de carantina de gradul II au inclus, la fel ca in cazul gripei aviare, lipirea de afise, pe gardurile celor doua gospodarii, populatia fiind atentionata asupra pericolului de pesta porcina. Cetatenii din Pietrosu isi cerceteaza cu grija animalele, in fiecare zi, iar medicii veterinari fac zilnic analize la porci, pentru a se asigura ca nu apar si alte cazuri de imbolnaviri. Desi animalele le-au fost de citeva zile eutanasiate si incinerate, proprietarii acestora nu-si revin nici acum din soc. Ei spun ca au crescut porci 20 de ani, si niciodata nu li s-a intimplat sa li se imbolnaveasca vreunul. "Daca ne este greu, ca am ramas fara porci? Dvs. ce spuneti? Si mai ales ca doi ni i-a luat sanatosi, ca nu erau bolnavi... Usor nu este, ca am muncit un an de zile, am crescut un alt porc, de-am vindut, sa facem o treaba, sa luam altul, pentru anul asta, si acum raminem cu curtea goala. Ne-au spus ca o sa ne despagubeasca, ne-au notat acolo, intr-un carnet, dar cine stie daca ne-o da ceva, si cit? Ne-a zis ca o sa ni-i plateasca la pretul pietei, dar nu stiu ce inseamna asta. Noi intelegem, daca s-au imbolnavit, sa ii omoare, dar daca ceilalti erau sanatosi, de ce i-au omorit? Ramineam si noi cu ceva!", ne-a spus
Nuta Balan, una dintre proprietarele de animale sacrificate.
"Acum, gata, ni i-au luat, ni i-au omorit, s-a facut dezinfectia curtii, a grajdurilor pentru animale, avem dezinfectoare la fiecare intrare in casa, si mai avem solutie dezinfectanta, bagam clorura de var pentru dezinfectie, pe unde mai umblam. Nu ne asteptam la asta, dar daca a fost...Crestem porci de 20 de ani, si nu s-a intimplat nimic, dar de cind s-a intrerupt vaccinarea contra pestei, uite, a aparut problema asta...", ne-a spus si Ion Rizea, care locuieste in aceeasi curte.

"De 21 de ani, nu mi s-a mai intimplat asa ceva"

Nu doar Rizea este sigur ca, pentru problema lui, de vina sint autoritatile, pentru ca nu le-au dat voie sa faca vaccinul antipesta. "Eu cresc porci de cind m-am casatorit, de 21 de ani, si nu mi s-a mai intimplat asa ceva. Nu stim nimica, nu stim de unde a venit boala, ca nu ne spune nimeni. Dar e rau, rau tare. Sapte porci pe care i-am avut... aveam scroafa cu porci... Cred ca de la vaccin, ca nu ne-a lasat sa-l facem la animale, de acolo ni s-a tras.... Nici nu mi-a venit sa cred, cind am auzit ca-mi omoara toti porcii, ca au pesta. Eu am taiat porcul, l-am dus in Piata Mare, in Braila, ca sa-i faca analizele pentru trichina, mi-au zis ca este in regula, sa ma duc acasa, sa-l maninc sanatos. Si cind am ajuns acasa, am gasit medicul veterinar in curte, sa ne anunte ca animalele au pesta", ne-a relatat Manea Constantin, proprietarul altor porci eutanasiati.
La rindul sau mama acestuia, Chira Constantin, ne-a spus cu lacrimi in ochi ca mai mare suparare ca aceasta, nu a avut toata viata: "Au venit si ni i-au omorit pe toti. Dar eu de unde sa stiu ca erau bolnavi, ca nu mi-a aratat nimeni, nimic, nici o hirtie. Poate ca mai era vreunul sanatos, intre ei, eu le-am zis sa ne mai lase macar unul, sa avem si noi ce minca. Dar ei, nu, i-au omorit pe toti, si i-au ingropat colo, in fundul curtii. Le-au dat foc... Si dupa aceea, ce-a fost aici, cu dezinfectarea... Era lac, nu puteati sa mergeti, cu furtunul au bagat dezinfectantul, masina a bagat-o pina in curte. Au dat si pe aici, pe pereti...".
Specialistii vor tine sub supraveghere, timp de 14 zile, localitatea Pietrosu, timp in care vor face zilnic examene clinice porcilor .
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii